Digikam/Processament RAW bàsic
Processament RAW bàsic en digiKam
Transcrit des de l'article d'en Dmitri Popov, l'11 de març de 2013
Per aquest projecte, utilitzarem una fotografia de la famosa catedral de la Sagrada Família a Barcelona, Espanya (podeu descarregar el fitxer RAW des de https://www.box.com/s/cq3uknqt54o3usf1jg3r). La fotografia es va prendre amb una càmera Canon PowerShot S90, i el fitxer RAW presenta diversos defectes obvis, incloent una visible distorsió de barril, àrees subexposades i soroll. En altres paraules, aquest fitxer RAW en particular és perfecte per retocar-lo al digiKam.
Abans de començar, assegureu-vos que digiKam està configurat per obrir fitxers RAW en el mode de 16 bits utilitzant les preferències per omissió. Per això, escolliu i canvieu a la secció . Activeu l'opció i premeu . Després obriu el fitxer RAW per edició utilitzant la tecla F4 (o escolliu ).
La primera tasca consisteix en reparar la distorsió de la lent. Atès que la biblioteca LenFun utilitzada per digiKam per a la correcció automàtica de la lent no té un perfil de lent per a la Canon PowerShot S90, haureu de reparar la distorsió de la lent de forma manual. Escolliu l'opció , a continuació, utilitzeu el control lliscant per ajustar el valor de la correcció. Alternativament, podeu introduir el valor exacte en el camp al costat del control lliscant. Per aquest fitxer en particular, el valor -27 hauria de fer el truc. Comproveu la vista prèvia de la imatge per assegurar-vos que la distorsió es corregeix adequadament, i premeu per aplicar la correcció.
Encara que la Canon PowerShot S90 va fer un treball respectable produint una imatge ben exposada, la fotografia té unes àrees una mica subexposades. La manera més senzilla de resoldre això és utilitzant l'eina de contrast local (
). Els valors per omissió haurien de fer el truc, però sou lliure d'experimentar amb diferents paràmetres. Però no intenteu anar massa lluny, ja que el resultat final podria resultar en un aspecte poc natural. Tan mateix, abans de començar a modificar la configuració per omissió, deseu-la com a predeterminada utilitzant el botó . Més tard, podreu restaurar la configuració original predeterminada utilitzant el botó .
Next stop is the Noise Reduction tool ( ). While the default noise reduction settings work fine in most situations, you might want to adjust them to achieve even better results. When experimenting with different noise reduction settings, it’s a good idea to switch to the 100% crop, which gives you a much better view of the noise reduction effect. To do this, select from the drop-down list. You can then use the scrollbars to view the desired part of the photo. Alternatively, you can use the button in the lower-right corner of the preview window to display a thumbnail of the photo and pan by dragging the red square to the desired area in the image. To preview the noise reduction result, use the button.
Finally, the photo could use some sharpening, so choose , adjust the sharpness level using the , and press to preview the result. Again, you might want to switch to the 100% crop for a better preview.