Gestió del color

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 23:22, 17 February 2020 by Abella (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:

Introducció

En aquesta guia descriu com utilitzar el sistema per a la gestió del color Oyranos amb el KDE per obtenir la correcció de color amb KWin, utilitzant els mètodes de OpenICC.

Què és la gestió del color?

Gestió del color a la Viquipèdia

En sistemes d'imatge digital, la gestió del color és la conversió controlada entre les representacions del color de diferents dispositius, com escàners d'imatges, càmeres digitals, monitors, pantalles de TV, impressores de film, impressores d'ordinador, premses òfset -impressió litogràfica-, i els suports corresponents.

L'objectiu principal de la gestió del color és obtenir una bona coincidència a través dels dispositius de color, per exemple, els colors d'un quadre d'un vídeo hauria d'aparèixer de la mateixa manera en un monitor d'ordinador LCD, en una pantalla de televisió de plasma, i com un cartell imprès. La gestió del color ajuda a aconseguir el mateix aspecte en tots aquests dispositius, sempre que els dispositius siguin capaços de subministrar les intensitats de color necessàries.

Parts d'aquesta tecnologia s'implementen al sistema operatiu (SO), biblioteques d'ajuda, l'aplicació, i els dispositius. Una vista general sobre la plataforma per a la gestió del color és l'ús d'un sistema per a la gestió del color compatible amb ICC.

La peça de programari més important és el sistema per a la gestió del color (CMS). A més del CMS, per tal d'obtenir una adequada correcció del color a l'espai de treball, també serà necessari que les aplicacions estiguin al corrent de la gestió del color.

Requeriments

Per obtenir un espai de treball amb una gestió del color funcional, haureu d'instal·lar el següent (es recomana realitzar la instal·lació utilitzant els paquets proporcionats per la vostra distribució):

  • KWin amb la composició activada. KWin forma part del KDE, més específicament de «kde-workspace».

Com activar la correcció del color en el KDE

Aneu a Arranjament del sistema, seleccioneu Efectes d'escriptori, aneu a la pestanya Avançat i marqueu Activa la correcció de color. No oblideu fer clic a Aplica. Això és tot!

Si Kolor-Manager no està instal·lat, no hauria de succeir res. Si quelcom surt malament, no hauria de succeir res. Si està funcionant, és possible que noteu un canvi en els colors mostrats. Necessitareu tenir instal·lats els perfils ICC correctes per al vostre monitor(s) per a notar els canvis en la manera en la que es mostren els colors.

Com comprovar si està funcionant la gestió del color

Necessitareu qcmsevents que el trobareu en els paquets anomenats «oyranos-qcmsevents» o similar. Si compileu des de les fonts, aquest programa es troba dins dels programes d'exemple oyranos. Per llançar-lo, aneu a Totes les aplicacions -> Sistema -> Miniaplicació de l'escriptori -> QCmsEvents. També podeu escriure «qcmsevents» al KRunner (Alt+F2) o en un terminal i premeu Retorn. Aquest programa col·locarà una icona a la safata del sistema, sobre la qual podreu fer clic per mostrar una finestra que mostrarà els esdeveniments de la gestió del color.

La icona de qcmsevents ha d'estar amb color. Si la icona de ferradura CIE segueix sent gris després de 30 segons des del moment de la seva aparició, és que la correcció del color està desactivada o no funciona.

També podeu utilitzar oyranos-monitor per a configurar un perfil de color estrany per al monitor per verificar si la gestió del color està funcionant. oyranos-monitor és un programa de la línia d'ordres, de manrea que utilitzeu el KRunner o un terminal.

oyranos-monitor -d 0 Lab.icc

Per tornar a establir el perfil de monitor, utilitzeu les ordres a continuació. Opcionalment, el podeu especificar a la línia d'ordres segons un perfil específic per al vostre monitor, si està disponible.

oyranos-monitor -d 0 -e
oyranos-monitor -d 0 [el_meu_monitor_específic.icc]

Com funciona?

Kolor-Manager conté Kolor-Server, el qual interactua amb Oyranos per obtenir quelcom a una taula de cerca 3D utilitzada per a traduir els colors des de l'espai de color (sRGB) normal als colors adequats per al monitor(s). Aquest es transfereix al KWin a través de D-Bus, que al seu torn ho dibuixarà tot amb els colors corregits.

Una cosa important a tenir en compte és que la correcció del color es realitza a la GPU, de manera que la quantitat de recursos de maquinari emprats és mínima.

Kolor-Server s'ajusta a l'especificació per a la gestió del color de X. Actualment, la implementació està incompleta.

Preguntes més freqüents

Per què no hi ha més característiques?

Atès que encara no s'ha implementat. En l'actualitat, sols s'implementa per a la correcció del color de la sortida. La següent prioritat és per a la correcció del color de la regió, que esperem es durà a terme per al KDE SC 4.11.

Per què és una característica experimental?

Atès que encara hi ha moltes coses que no han estat degudament provades i que podrien anar malament. Un dels problemes és que molts monitors no tenen perfils ICC associats i la correcció del color no té efecte (per aquests s'utilitzen perfils falsos).

Què fer si la pantalla es queda en blanc?

Això no hauria de succeir, però mai se sap. Si passa, desactiveu temporalment la composició de KWin utilitzant Alt+Maj+F12, desactiveu la correcció del color i torneu a activar la composició.

Quan haurem d'esperar per una completa gestió del color al KDE?

Si estem parlant de la gestió del color en Qt, no de moment. Si estem parlant d'una gestió del color decent implementada al compositor (KWin), aviat, però no de moment. També dependrà el ràpid que les aplicacions gràfiques s'adaptin a aquestes coses noves per a la gestió del color.

No passa res si quelcom surt malament?

Com no em tingut prou temps per implementar les notificacions. Això canviarà en el futur proper.