Digikam/Metadades

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 13:23, 6 December 2013 by Abella (talk | contribs) (Importing a new version from external source)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:

Treballar amb les metadades de la fotografia al digiKam

Transcrit des d'un article al blog d'en Dmitri Popov, el 22 de febrer de 2011

Dins de cada fotografia digital hi ha ocultes metadades en els formats EXIF, IPTC o XMP, i el digiKam proporciona eines per visualitzar i editar aquesta informació útil.

Per a principiants, entre les característiques de la finestra principal de digiKam hi ha la barra lateral de metadades dedicada per visualitzar les metadades EXIF, Makernote, IPTC i XMP. Podeu alternar entre la vista concisa i completa, així com imprimir-les, desar-les com un fitxer, i copiar-les al porta-retalls.

Podeu utilitzar la barra lateral Comentari/Etiquetes per editar les metadades bàsiques, com ara el peu de foto (és a dir, el títol de la fotografia), autor, data i hora, així com assignar avaluacions a les fotografies i etiquetes. La secció Informació de la barra lateral us permet introduir informació addicional sobre la fotografia com termes de la llicència, la ubicació i dades de contacte. Atès que digiKam suporta plantilles, no haureu d'introduir aquesta informació manualment. Podeu aplicar una plantilla existent a la fotografia seleccionant la Plantilla des de la llista desplegable. Per crear una plantilla sobre la marxa, premeu el botó Edita al costat de la llista desplegable.digiKam també ofereix eines d'edició per a les metadades. Per editar, per exemple, les metadades EXIF, escolliu Imatge -> Metadades -> Edita EXIF. L'editor de metadades organitza convenientment totes les metadades en seccions, pel que és més fàcil trobar i editar entrades específiques. Per exemple, per editar la informació relacionada amb el maquinari, canvieu a la secció Dispositiu. Des d'aquí podreu modificar el fabricant, el model, l'ajustament relacionat amb l'exposició i altra informació sobre el dispositiu.

Utilitzant l'ordre Imatge -> Metadades -> Importa EXIF, podreu copiar les metadades EXIF ​​d'una fotografia a una altra. Aquesta característica pot ser útil quan s'utilitza una aplicació d'edició d'imatges que elimina totes les metadades de la fotografia editada. Si deseu la fotografia original, podreu copiar amb facilitat les metadades EXIF ​​a la fotografia retocada.

Voleu suprimir totes les metadades EXIF ​​de la fotografia? digiKam ho té tot cobert: escolliu l'ordre Imatge -> Metadades -> Suprimeix l'EXIF, i el digiKam manllevarà les metadades de la fotografia.

A més de EXIF, el digiKam és compatible amb els formats IPTC i XMP, pel que podeu dur a terme les accions descrites en les metadades emmagatzemades en aquests formats.

Consell

Comentari d'un usuari: Personalment no modifico les metadades que crea la càmera però sí afegeixo informació sobre l'autor, el copyright, etc. utilitzant el sistema de plantilles del digiKam. Seleccionant diverses imatges i després utilitzant la «barra lateral de metadades dedicada» puc realitzar els canvis sobre totes les imatges simultàniament. Això també s'aplica a les etiquetes de les imatges i per afegir metadades de comentari.