Kopete/Jabber/Nyttige tips til konfigurering

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 20:51, 17 December 2010 by Claus chr (talk | contribs) (Importing a new version from external source)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:

Disse tips har alle at gøre med Kopetes hovedkonfigurationsvindue, som findes under Indstillinger -> Indstil.... Husk at klikke på knappen Anvend eller O.k., hvis du vil gemme dine ændringer.

Alle tilpasninger, som har betydning for opsætningen af din konto og konfiguration af flere konti i 'Kopete (Jabber/XMPP såvel som ICQ, MSN og mange andre messaging-protokoller) findes i gruppen Konti. Hvis du vil angive personlig information eller ønsker at bruge et kontaktfoto, så klik på Ændr identitet... for at tilføje informationen. Et foto kan uploades ved at klikke på det lille ikon forneden til venstre i billedområdet.


Indstil identitet


Den næste gruppe i den lodrette liste i venstre side er Kontaktliste. Disse indstillinger er stort set selvforklarende, og det nok nyttigt at aktivere Brug kontaktfoto når tilgængeligt. De tre andre faneblade (Fraver og skrifttyper, Avanceret og Layout) indeholder ret specielle indstillinger, som du måske vil finindstille efter at have brugt Kopete i et par uger.

Konfigurationerne i Status lader dig sætte din standard status besked når du er online, borte, usynlig osv.

Et klik på Opførsel åbner et ret detaljeret sæt indstillinger. De mest interessante muligheder, som findes i fanebladet Generelt er Beskedhåndtering og Indledningsvis status. Den første af dem bestemmer, om indkommende meddelelser fra dine kontakter åbnes øjeblikkeligt i et nyt vindue eller om de sættes i kø, indtil du selv åbner Kopete. Den anden fortæller Kopete, om den skal gå online, når du starter programmet. Hvis du sætter den til online, så er du tilgængelig for dine kontakter, lige så snart du har startet Kopete. Faneblade Begivenheder lader dig bestemme, i hvilke situationer Kopete skal give dig besked via din computers bekendtgørelsessystem (i de fleste tilfælde KNotify). Hvis du ønsker, at Kopete automatisk skal sætte din status til "borte", så åbn fanebladet Borte-indstillinger og aktiver den første valgboks. Du kan indstille, hvor lang tid der skal gå efter din sidste handling (indtastning eller musebevægelse), før Kopete sætter din status til "borte". Standardværdien er 10 minutter. Valgmulighederne i Chat er igen selvforklarende og er allerede sat til brugbare værdier.

Den næste gruppe i den lodrette række til venstre er Chatvindue. Det første faneblad her, Stil, kan bruges til at ændre programmets udseende. Du kan installere dine egne stile eller downloade ny fra internettet ved at klikke på Hent ny.... Når du skriver en smiley i en meddelelse, så konverterer Kopete den som standard til et grafisk emoticon. Du kan fravælge denne funktion eller vælge et andet sæt emotikoner i Emotikoner. Det sidste faneblad, Farver og skrifttyper er igen selvforklarende og indstiller disse aspekter af dit chatvindue.

Kopete understøtter Webcams, men i øjeblikket (november 2010) er der stadig nogle problemer med videochat, så indstillinger i Video er på eget ansvar; det er muligt, at de ikke virker korrekt. KDE's forumer kan være til hjælp med at håndtere problemer med webcam.

Plugins

En meget kraftfuld funktion i Kopete er muligheden for at bruge plugins. Et sæt af plugins er forudinstalleret (nye kan for eksempel installeres med din Linux-distributions pakkemanager), og de kan aktiveres og indstilles under Plugins. Du kan aktivere et plugin ved at sætte et flueben i dets valgboks. De fleste er igen selvforklarende, med de mest anvendelige bliver beskrevet her alligevel. Et meget nyttigt plugin er Historik. Aktiverer du dette plugin, så vil Kopete huske alle dine chats og gemme dem på din harddisk. Du kan læse dem i dit chatvindue, hvis du klikker på ikonet Vis historik eller vælger menuen Værktøjer -> Vis historik.

OTR

En af de vigtigste plugins med hensyn til sikkerhed er OTR. Dette stykke software krypterer hele din samtale fra ende til anden og gør det umuligt for en tredje part at læse din konversation. Efter at du har aktiveret dette plugin skal du åbne dets indstillinger (klik på ikonet med skruenøglen) og generere en nøgle ved at klikke på Generér.


Generér en OTR nøgle


Dette kan tage noget tid, og du må vente indtil Kopete er blevet færdig. Herefter lukker du OTR-vinduet ved at klikke på O.k. og aktiverer ændringen ved at klikke på Anvend. Til sidst skal du genstarte Kopete. Åbn nu et chatvindue til en kontakt, som du vil kommunikere sikkert med. Vælg menuen Værktøjer -> OTR-indstillinger -> Start OTR-session eller brug ikonet OTR-kryptering -> Start OTR session. Kopete vil starte sessionen, hvis din kontakt kan håndtere OTR; ellers vil du modtage en fejlmeddelelse.


Første gang OTR bruges


For at sikre, at den kontakt du tilføjede virkelig er, hvem han eller hun udgiver sig for er det nødvendigt at godkende ham eller hende én gang. Du kan gøre dette ved at vælge menuen Værktøjer -> OTR-indstillinger -> Godkend kontakt. Du kan vælge mellem tre muligheder:

  • Den første er, at spørge din chatpartner om noget, som kun han eller hun kan vide.
  • Den næste mulighed er et hemmeligt løsen, som din partner skal kende (du kan overveje at fortælle ham hemmeligheden over en anden sikker kommunikationskanal, fx telefon).
  • Endelig kan du tjekke OTR-fingeraftrykket. Dette er den sikreste mulighed, men den er ikke særlig praktisk, så det er nok mere bekvemt og går hurtigere, hvis du kan vælge en af de andre. Når du tjekker fingeraftrykket skal du bede din partner om hans eller hendes OTR-fingeraftryk over en sikker forbindelse (fx telefonen eller en krypteret email).

Lad os antage, at vi vælger den første mulighed og stiller et spørgsmål til vores partner. Skriv det i feltet og definér det forventede svar, som din partner skal give, for at han eller hun kan blive godkendt.


Stil et hemmeligt spørgsmål


Når vi fortsætter vil din partner se spørgsmålet, og hvis svaret er korrekt bliver OTR gjort klar til brug.


Færdiggjort indstilling af OTR


Din partner gør måske det samme, så når du ser en vindue med et spørgsmål skal du blot svare på det for at blive en godkendt kontakt i din vens kontaktliste.


OTR-godkendelse


Hver gang du kommunikerer sikkert vil du se ikonet med det grønne sikrede nøglehul for oven i chatvinduet. For at afslutte den sikre forbindelse kan du enten lukke chatvinduet eller klikke på OTR-kryptering -> Afslut OTR-session.