Guies d'aprenentatge/De KDE3 a KDE SC 4

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 17:10, 12 December 2013 by Abella (talk | contribs) (Importing a new version from external source)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Nota

Aquesta pàgina és obsoleta i prenia nota de les qüestions més notables (auto-muntatge USB, etc.) que ja no són vàlides o que s'han resolt d'una altra manera. Sou lliure d'afegir-hi cinc cèntims.


SC 4? Què és això? La comunitat KDE distribueix un gran nombre d'aplicacions en els paquets principals. Són coneguts com a Software Compilation. Per conveniència, s'escurça a SC i el número de versió.

A primera vista sembla com si una sèrie de característiques que van ser valorades en KDE3 falten en KDE SC 4. De fet la majoria d'aquestes característiques estan disponibles, però també són abordades de manera diferent. Imagineu una senyal de «Camí tancat» -només cal que trieu una ruta alternativa-. Això és el que ha succeït amb diverses coses, per una varietat de raons.

Un cas particular és de «característiques que falten» des de kcontrol a systemsettings. Alguns dels arranjaments de kcontrol relacionats amb aplicacions específiques. Aquests arranjaments han estat traslladats a l'aplicació en qüestió, en comptes d'estar en un plafó de control general.

Als vells amics, noves maneres

El KControl ja no existeix

KControl ja no existeix. Arranjament del sistema, amb una icona d'eines creuades, és el substitut. Per omissió utilitza una vista d'icones, organitzades en grups. És possible que preferiu utilitzar l'opció Configura (la icona de clau anglesa) per canviar-ho a Vista en arbre clàssica.

Crear icones a l'escriptori

Usar un escriptori clàssic

En KDE SC 4 hi ha dos modes d'escriptori, quin sigui el per omissió en la vostra distribució. Podeu canviar entre elles fent clic dret a l'escriptori, escollint Arranjament de Escriptori (algunes distribucions en diuen Arranjament de Aparença ) i escolliu Tipus -> Escriptori (per a qui li agradi un escriptori net, pocs) o Vista de carpeta (que es comporta molt més com l'escriptori KDE3).

Un enfocament diferent

Per obtenir funcionalitat en un escriptori net, mireu d'usar el tipus Desktop, amb una petita vista de carpeta a la cantonada de la pantalla (ho fa el desplaçament) als directoris de les vostres dades. Un bon detall és que si passeu el ratolí per sobre d'una carpeta farà descendir la jerarquia, de manera que podeu obrir un fitxer sense necessitat de passar per un gestor de fitxers.

Note

Al 4.4 heu de fer clic a la fletxa cap amunt per a descendir en la jerarquia de l'arbre.


A més, en lloc d'utilitzar el menú per a llançar les aplicacions, escriviu el nom (o part del nom o la funció) en krunner (ja sigui cridat des de alt+F2 o des del menú del clic dret a l'escriptori). KRunner facilita la cerca, de manera que si s'escriu en el camp de text se us oferiran les aplicacions pertinents que heu instal·lat, potser kwrite, openoffice-writer, kword, o googledocs, i qualsevol enllaç relacionat, de manera que no cal recordar-ho amb precisió.

O arrossegar i deixar?

Podeu arrossegar una icona a l'escriptori en el tipus Desktop, així com en el tipus Folderview (Vista de carpeta). Us apareixerà les opcions adequades per al tipus de fitxer. Per exemple, si us cau una imatge a l'escriptori se us oferirà una vista prèvia (que obrirà el fitxer, donant-vos icones per a les opcions per obrir-lo en l'aplicació pertinent, o eliminar-lo -moure'l a la paperera-), obrir-lo en un marc de fotos, o posar-li una icona a l'escriptori. Si no veieu l'opció de vista prèvia us caldrà instal·lar kdeplasma-addons.

Una altra de les funcions arrossega i deixa des de Dolphin és arrossegar una carpeta per a crear una vista de carpeta. Recordeu que podeu escalar-la al que us convingui, per al qual teniu una barra de desplaçament. Fins i tot podeu descendir per l'arbre d'una carpeta simplement posant el punter del ratolí a sobre, de manera que l'obertura d'un fitxer és molt més ràpida que l'obertura d'un gestor de fitxers per a trobar-lo.

Muntar automàticament dispositius USB

En el KDE 3 es pot triar quins dispositius USB muntar automàticament al connector. En el KDE SC 4 aquesta no és la norma. Muntar manualment, ja sigui des del notificador de dispositius, triant una acció, o fent clic a la icona del dispositiu en Dolphin. Des de KDE SC 4.2 és possible utilitzar un plasmòide notificador de dispositius que és compatible amb la funcionalitat de muntatge automàtic. Podeu llegir sobre seu aquí.

Mètode alternatiu:

Els usuaris avançats poden preferir estudiar la creació de les regles de dispositiu usb. La documentació es pot trobar a la guia per escriure regles udev.

Nota

Ambdues són mesures temporals. El muntatge automàtic es pot restaurar en una versió posterior.


Els plafons s'amaguen automàticament

Per aconseguir-ho, feu clic a la icona configuracions de plasma (la nansa groga a la part dreta del plafó) i seleccioneu Arranjament del plafó. A continuació, en Més paràmetres activeu «Oculta automàticament». Oculta manualment, igual que en el KDE3, no és possible en l'actualitat.

Moure les mini-aplicacions sobre el plafó

En el KDE SC 4 heu d'obrir el plafó de control (utilitzeu la icona plasma del quadre d'eines, la nansa groga al costat dret del plafó). Si bloquegeu els estris (o vénen així per omissió), primer els haureu de desbloquejar. Això es pot fer des del menú del clic dret a l'escriptori. Quan el cursor es mou sobre un estri (o plasmòide) aquest canvia a una forma de diamant. Useu el cursor per arrossegar cada estri al seu nou lloc.

Finalitzeu fent clic a la X en un cercle vermell en el plafó de configuració, i si ho voleu bloquegeu els estris, (menú del clic dret, com abans).

Mostrar el nom de l'aplicació en comptes de la descripció en el menú K

El KDE3 permet configurar si voleu veure el nom de l'aplicació (per exemple, amarok) o la descripció (per exemple, reproductor de medis). El KDE SC 4 sempre mostra només la descripció i això fa que sigui molt difícil trobar les aplicacions.

Si utilitzeu «l'estil del menú Kickoff», podreu trobar fàcilment una aplicació escrivint les primeres lletres del seu nom a la línia «Cerca» Llançador d'aplicacions. Una vegada trobada, podeu optar per afegir-la a Preferits o afegir una icona del llançador en el plafó o a l'escriptori.

Si us desagrada l'estil «fer clic sobre tot» de Kickoff podeu provar amb Lancelot, que té la majoria dels avantatges de Kickoff i alguns bonics trucs propis.

Si preferiu el menú K clàssic, feu clic dret en la icona del menú K i seleccioneu Canvia a l'estil de menú clàssic. Ara podeu configurar com mostrar aplicacions en el menú: Feu clic dret a icona K -> Arranjament del Menú llançador d'aplicacions. Comproveu l'opció Mostra les aplicacions per nom, feu clic a D'acord. Fet.

Information

La col·lecció d'instantànies us ajudaran a adaptar-vos a moltes de les tasques que es realitzen diàriament.


Bluetooth

BlueDevil integra el Bluetooth dels telèfons i les tablets a l'espai de treball de Plasma.