Amarok/Manual/Diverse/Fejlsøgning og almindelige problemer

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Amarok/Manual/Various/TroubleshootingAndCommonProblems and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

Fejlsøgning og almindelige problemer

Hvis du arbejder dig igennem procedurerne på denne side uden held, så kontakt os på IRC (irc:///irc.libera.chat/amarok), i KDE-forumets sektion for Amarok eller skriv til Amaroks postlist.

Problemer med installation

Dårlige pakker

Det sker undertiden, at brugere kommer ud for en dårlig pakker fra deres distribution; enten fordi den inkluderer en forkert version af en komponent eller fordi den mangler en vigtig del. Af en eller anden grund sker det ofte med MySQL-komponenter. Fejlrapporter om disse problemer skal rettes til din distribution, ikke til bugs.kde.org.

Problemer med at bygge fra kildekoden

For de, der ønsker at hjælpe med at teste den nyeste version af Amarok er det tilrådeligt at bygge en lokal udgave. Brug denne glimrende guide: Compiling Amarok from GIT Locally; a Full Summary. Detaljeret information om git kan findes her: Techbase GIT Tutorial.

Hvis du tidligere har bygget med held og nu støder på fejl, så prøv at fjerne CMakeCache.txt og prøv igen. Hvis der stadig opstår fejl, så slet hele bygge-mappen og start helt forfra.

URL'en til at hente fra git er blevet ændret for nylig. Kør

git remote set-url origin git://anongit.kde.org/amarok

hvis du stadig bruger den gamle URL. Kontakt os venligst, hvis du finder det gamle link i vore dokumenter, sådan at vi kan opdatere alting.

Problemer med opstart

Fejl i spillelisten

Den aktuelle spilleliste kan undertiden blive ødelagt, hvilket vil forhindre Amarok i at starte op. Dette kan løses ved simpelt hen at fjerne den aktuelle spilleliste i Amaroks mappe: $HOME/.kde/share/apps/amarok/current.xspf. Bemærk, at du på nogle systemer skal skrive .kde4 i stedet for .kde.

Problemer med databasen

Hvis databasen er blevet ødelagt og dette forhindrer Amarok i at starte, så kan du flytte databasen til en backup-placering (eller blot slette den). Dette vil få Amarok til at genopbygge databasen fra grunden af. Flyt mappen $HOME/.kde/share/apps/amarok/mysqle til en backup-placering (for eksempel $HOME/.kde/share/apps/amarok/mysqle~) og genstart Amarok.

Andre problemer og backup af indstillinger

Hvis ovennævnte to punkter ikke hjælper, eller hvis du i øvrigt har brug for at få Amarok tilbage til en frisk konfiguration, så kan du flytte Amaroks mappe $HOME/.kde/share/apps/amarok og indstillingsfilerne $HOME/.kde/share/config/amarok* (der kan være to eller tre filer, som matcher dette møsnter) til en backup-placering (eller slette dem). Som før kan det være, at du skal skrive .kde4 i stedet for .kde.

Problemer med at scanne eller sortere filer

Amarok scanner dine musikfiler når du starter programmet første gang og vil automatisk holde din samling up-to-date, hvis du aktiverer Indstillinger -> Indstil Amarok... -> Samling -> Overvåg mapper for ændringer.

Hvis du ikke ønsker at Amarok skal holde øje med ændringer, så fjern dette flueben og brug Værktøjer -> Opdatér samling når der er sket ændringer i din samling.

Mere om Amaroks scanning af samlingen her.

Ødelagte mærker

Nogle kommer ud for, at Amarok synes at mangle nogle filer. En af grundene til dette kan være ødelagte mærker, hvilket du kan tjekke ved at bruge mærkningsprogrammet kid3. Mere om mærkning her.

For at finde ødelagte filer skal du køre amarokcollectionscanner fra konsollen. Detaljer findes her.

Hvis du ikke kan skrive mærker

Hvis Amarok ikke gemmer ændringer til mærker, så kan du have et problem med tilladelser. Sørg for, at din bruger har skrivetilladelse til din musik. Du kan for eksempel skrive

chown -R youruser Music/

i en konsol for at gøre din bruger til ejer eller

chmod -R +w Music/

for at give ejeren skriverettigheder.

Forkert sortering (Diverse kunstnere)

Det kan ske, at der dukker spor op under Diverse kunstnere eller Ukendt album, selv om de ikke burde være dér. Det, der adskiller spor og album i Diverse kunstnere fra dem, der sorteres under de respektive kunstnere er mærket Albummets kunstner. Når du vælger Album -> Vis under Diverse kunstnere i et albums kontekstmenu (højreklik), så bliver dette mærke nulstillet, hvis det er udfyldt. Det modsatte sker med et album under Diverse kunstnere, hvis du vælger Album -> Vis ikke under Diverse kunstnere; så vil mærket Albummets kunstner blive udfyldt med indholdet i mærket Kunstner.

Hvis ingen af mærkerne Kunstner og Albummets kunstner findes, så vil Amarok lægge sporene i Ukendt album under Diverse kunstnere. Hvis du ønsker at få dem sorteret anderledes, så skal du mærke dem sådan som de skal sorteres. Hvis du ikke har al den nødvendige information, så prøv den nye funktion Hent mærker fra MusicBrainz i mærkeredigeringen eller brug et mærkningsprogram.

Dobbeltgængerspor

Undertiden dukker følgende dialog op i Amarok under en (måske den første) scanning af en samling:

Dette betyder sandsynligvis, at den samme fil havnede to forskellige steder i din samling. Du kan bruge Amaroks filbrowser til at tjekke filerne individuelt; det mest almindelige er at fjerne en af de duplikerede filer. Hvis du er sikker på, at sporene ikke er (eller ikke burde være) gengangere kan der være forskellige årsager til at Amarok tror at de er det.

 1. Filerne er identiske bit for bit
  • Du kan for eksempel bruge md5sum til at eftervise dette
  • Du kan redigere en af filernes metadata i Amaroks filbrowser for at skelne imellem dem, måske ved at redigere (album-)kunstner, år, komponist eller en kommentar
 2. Filer har det samme unikke Amarok AFT-id
  • Dette er ofte resultatet af at køre amarok_afttagger og så oprette flere kopier af en tagget fil. Taglæsere så som Kid3 og MP3Diags kan bruges til at eftervise dette; se efter strengen Amarok 2 AFTv1 i tagget
  • Du kan bruge kommandolinjeprogrammet amarok_afttagger til at sætte det unikke id for et af sporene:
   amarok_afttagger --newid --verbose path/to/one/of/the/tracks.mp3
  • Alternative kan du fjerne det entydige id fra et af sporene, hvorved du mister funktionen hold-øje-med-selv-hvis-den-ændres-udefra:
   amarok_afttagger --delete --verbose path/to/one/of/the/tracks.mp3
 3. (for Amarok før v2.7.0-96-g216c18b) Filerne har samme MusicBrainz-id
  • Udgivne versioner op til Amarok 2.7 opfattede MusicBrainz-id'er indlejret i tags (udfyldt af en tagger som Picard, som anvender MusicBrainz) som entydig identifikation af spor. Imidlertid ændrede MusicBrainz betydningen af id til at betyde"optagelses-id", da det oprindeligt var implementeret i Amarok, hvilket betyder at du kan få falske dubletter af foreksempel spor som optræderpå det oprindelige album og på "the Best of"-albummet. Se bug #315329 for mere info
  • Du kan bruge enhver avanceret taglæser til at verificere dette (se efter strengen MusicBrainz i tagget) og til fjerne MusicBrainz-id'et fra sporte
  • En alternativ løsnng er at bruge amarok_afttagger til at tilføje Amarok AFT-id til et af sporene, idet Amarok så vil foretrække sit eget id frem for MusicBrainz':
   amarok_afttagger --newid --verbose path/to/one/of/the/tracks.mp3

Problemer med at afspille filer

Amarok springer spor over eller synes at afspille dem uden lyd

Hvis de filer, som du prøver at afspille er i mp3-format, så skal du aktivere understøttelse af mp3 — find instruktioner i din distribution; se også her. Bemærk, at selv om du har et program, som kan afspille mp3'er, så betyder det ikke nødvendigvis at Amarok har de nødvendige codecs installeret.

Ingen lyd eller dårlig lyd

For mere generelle problemer med lyd bør du først tjekke, hvilken Phonon-motor, du bruger i Indstillinger -> Indstil Amarok... -> Afspilning -> Indstil Phonon -> Motor. Overvej at skifte til en anden motor; motorer til VLC og GStreamer skulle være tilgængelige i din distribution. Både GStreamer eller VLC anbefales, men hvis din distribution leverer andrer motorer, så undlad at bruge dem.

Tjek også, om motorens egen software kan afspille filen korrekt; hvis ikke, så er det et problem med softwaren, og du kan måske finde information i dens hjælpefiler. Med andre ord: kan GStreamer eller VLC afspille den samme fil? Kan den afspilles i Dragon, som også bruger phonon?

Hvis det ser ud til at være et problem med PulseAudio og du vil levere en logfil til PulseAudios udviklere, så er fejlsøgningssiden her.

Problemer med samlinger på iPod osv.

Amarok viser ingen coverbilleder eller billederne mistes under overførsel til enhed

Sandsynligvis har du en forkert version af libgpod4 installeret. På Debian og afledede distributioner som Kubuntu er standarden libgpod4-nogtk, som ikke understøtter covere. Du skal blot installere varianten libgpod4:

sudo apt-get install libgpod4

Pakken libgpod-nogtk kan så fjernes uden problemer. Denne pakke bliver i øjeblikket overvejet for Kubuntu Quetzal (udgivet som 12.10) og bliver sandsynligvis ændret til standarden libgpod4 i fremtiden.

Nedbrud og fejl

 • Hvordan man kører Amarok fra en kommandolinje:
  amarok --debug --nofork
 • Amarok bryder ned, men Dr. Konqi dukker ikke op — kør programmet i gdb med følgende kommando:
  gdb --args amarok --debug --nofork
  I gdbs konsol skriver du run for at starte Amarok og reproducere nedbruddet; herefter skriver du i gdb thread apply all bt for a generere et backtrace.
 • Rapportér fejl: Hvis Dr. Konqi aktiveres, så vil det give dig mulighed for at rapportere fejlen og gøre det meste arbejde for dig. Hvis ikke, så må du rapportere fejlen manuelt til bugs.kde.org. For rapporter om nedbrud skal du vedhæfte backtracet fra gdb som en kommentar.
 • Hvordan du får personlig hjælp med et problem: Prøv IRC (#amarok på Libera Chat IRC), Forum eller postlisten