Digikam/Exposure Blending/bg

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Exposure Blending and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.

Преливащо Проявяване, чрез дигиКам

Тази статия е излязла, първоначално, в Scribbles и Snaps и се разпространява с позволението на Дмитри Попов.

Независимо колко е добър фотоапаратът ви, заснемането на добре проявени снимки на контрастни обекти, (примерно- черна птица, на фона на сняг) може да бъде сложна задача. Дори и да преминете в режим на ръчни настройки, за да калибрирате настройките за проявяване, това не гарантира, че на снимката няма да се появят зони с различни нива на проявяване. Един от методите за справяне с този проблем е да се използва преливащо проявяване. Този метод се състои от заснемането на дадения кадър няколко пъти, с различни нива на проявяване. След заснемането на няколко кадъра, те се сливат в една, перфектно балансирана, проявена снимка.

Въпреки че процесът на преливащото проявяване, теоретично е много прост, осъществяването му може да бъде доста прецизна и времеемка работа. За щастие, ДигиКам може да свърши черната работа вместо вас, благодарение на специален инструмент, включен в плъгините Кипи. Инструментът за преливащо проявяване разчита на приложението хъгин за обработката и сливането на снимките, затова е нужно то да бъде инсталирано, по- рано, на машината ви. В Убунту, това може да бъде направено, чрез командата:

sudo apt-get install hugin

За да бъде всичко подредено и пригледно, преместете снимките, които желаете да слеете, в отделен албум. Изберете ги, използвайки Ctrl+A и изберете менюто Tools -> Blend bracketed images. Ще се отвори помощникът Преливащо Проявяване, който ще ви води през целия процес. В прозореца Set Bracketed Images, можете да добавяте други снимки, ако е нужно, или да пренареждате и изтривате снимките, които вече са в списъка. След това натиснете бутона Next, за да преминете към следващата стъпка. ДигиКам може да подравнява избраните снимки, преди да бъдат сляти. Тази опция може да ви бъде полезна, ако снимките не са заснети с помощта на статив. В такъв случай, отбележете чекбокса Align bracketed images и натиснете Next, за да започне подготвянето на снимките. Когато ДигиКам е готов, натиснете Finish и автоматично ще бъдете прехвърлени към редактора Exposure Blending.

Натиснете бутона Preview, за да видите слятата снимка, в зоната за преглед. Ако не сте доволни от резултата, можете да промените дадените настройки, включващи проявяване, наситеност и контраст. Също така може да премахвате дадени снимки от списъка, за да подобрите крайния резултат. За удобство на потребителите е въведена следната функционалност: всеки път, когато натиснете бутона Preview, ДигиКам генерира снимка- мостра, която можете да сравните с предишните генерирани снимки. Можете да запазите всички версии на изображението или само тази, която ви удовлетворява най- много.

Въпреки, че инструментът за преливащо проявяване на ДигиКам не е най- мощното и гъвкаво решение, той е способен да ви предостави впечатляващи резултати, особено ако не се притеснявате да работите ръчно с настройките, за да получите желаното от вас изображение.