Digikam/Patina effekt

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Vintage Effect and the translation is 100% complete.
Other languages:

Tilføj patina med digiKam

Fra Dmitri Popovs blog, 16. januar 2012

Vil du give dine fotos patina? digiKam har alle de værktøjer, som du behøver for at gøre dine digitale snapshots til klassiske mesterværker. Åbn det foto, som du vil patinere til redigering, justér eksponering, hvidbalance og tilpas andre indstillinger som du sædvanligvis ville gøre. Første skridt in "ældningsprocessen" er at tilføje filmkorn til fotoet. Dette gør du med menuen Effekter -> Tilføj filmkorn. Der er en masse parametre, som du kan indstille, med du behøver ikke at aktivere dem alle. Du kan starte med at justere parameteren Kornstørrelse og prøve forskellige værdier af parametrene i afsnittet Luminansstøj. Du kan når som helst få resultatet forhåndsvist ved at klikke på knappen Prøv. Næste skridt er at tilpasse farvebalancen for at få fotoet til at se ældet ud. En måde at gøre dette på er at tilpasse farvebalancen, sådan at fotoet ser udvasket ud med en svagt gul tone, som imiterer ældet fotopapir. Vælg Farve -> Farvebalance og tilpas parametrene Cyan, Magenta og Gul for at opnå det ønskede resultat.

De præcise værdier af parametrene afhænger af det givne billede og af din personlige smag, men du kan starte med følgende værdier:

Cyan: 37
Magenta: 25
Gul: -25


For at gøre patinaeffekten endnu mere realistisk kan du tilføje vignettering til fotoet. Vælg Forbedr -> Objektiv -> Korrektion af vignettering, markér tilvalgsboksen Tilføj vignettering og justér de tilgængelige parametre efter din smag. Endelig kan du gøre fotoet skarpere med menuen Forbedr -> Skærp for at gøre filmkornene mere udtalte, og så er du færdig.