Jovie

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Jovie and the translation is 97% complete.

Historic page

This page is of historic interest only. The content of the page is obsolete.


KDE's tekst til tale-system, Jovie

Dette program skifter navn!

Før KDE SC 3.5 hedder dette program KTTS. Navnet bliver ændret til Jovie. Afhængigt af din distribution har du måske allerede Jovie installeret på dit system eller i din distributions pakkearkiver.Hovedtræk

 • Konverterer tekst til lyd
 • Meget konfigurerbar
  • Erstat fejludtalte ord
  • Vælg talesynthesizere
  • Konfigurer lyd-output
  • Håndter jobs
 • Kører i statusområdet
 • Integrerer med de fleste af KDE's programmer
  • Oplæser tekst fra klippebordet
  • Oplæser hele tekstfiler eller udvalgte udsnit i Kate
  • Oplæser hele HTML-sider eller udvalgte udsnit i Konqueror
  • Kan bruges til bekendtgørelser (KNotify)

Beskrivelse

KDE's tekst til tale-system Jovie er et program til at oplæse tekst over hele skrivebordet, som kører i baggrunden. Det integrerer med mange programmer og er enkelt at bruge.

Opsætning

Efter installation kan du starte Jovie ved at vælge jovie i startmenuen under Værktøjer; eller du kan starte KRunner (Alt+F2) og skrive

jovie

. Du skal først sætte Jovie op før du kan bruge dets talesyntetisering.

Note

Du kan også konfigurere KTTS fra Systemindstillinger


Første skridt er at sikre dig, at du har en kompatibel tale-generator installeret. Følgende synthesizere er kompatible med Jovie: Festival, Festival Lite (flite), Hadifix, Epos, og FreeTTS. Enhver generator, som kan køres fra kommandolinjen kan også bruges med Jovie.

Nu kan du fortsætte med at lave en oplæser. Vælg fanebladet Oplæsere i kontrolmodulet Tekst-til-tale og klik Tilføj.

Vælg sprog og hvilken synthesizer, du vil bruge. For at bruge Festival skal du have en stemme installeret; du kan konfigurere dette bagefter ved at klikke på knappen Redigér. Jovie skulle nu være klar. Test det ved at vælge Rediger -> Test.

Konfiguration

For at indstille talerens stemme, volumen, hastighed og stemmeleje går du til fanebladet Oplæsere, vælger oplæseren og klikker på Rediger. Et vindue som det ovenfor dukker nu op; her kan du indstille oplæseren. For at kunne ændre stemmen skal du have andre stemmer installeret.

Hvordan man bruger Jovie

Statusområdet

Jovie vil være til rådighed i statusområdet, hvis dette er sat til i indstillingerne. Et højreklik på ikonet fremkalder en menu, som giver dig en enkel måde at kontrollere taleoutputtet.

Bemærk Speak Clipboard Contents i menuen; hvis et program ikke er integreret med Jovie, så kan du kopiere tekst, som du vil have oplæst og klikke Speak Clipboard Contents for at høre den.

Integration med andre skrivebordsprogrammer

Konqueror

Jovie kan oplæse tekst fra en webside: Gå til menuen Værktøjer -> Læs tekst op. Det er dog nok ikke en god ide, for på den måde får du også oplæst HTML-headerene på siden. Fremhæv i stedet for den tekst, som du vil have oplæst før du vælger Læs tekst op.

Bemærk, at denne funktion også er indbygget i Okular. I menuen Værktøjer har du to valgmuligheder, menlig Oplæs hele dokumentet og Oplæs nuværende side.

Bekendtgørelser

Jovie fungerer sammen med ethvert program, som bruger bekendtgørelser. For at konfigurere dette skal du først starte et program, som bruger bekendtgørelser, fx Konversation. Gå til menuen Indstillinger -> Indstil bekendtgørelser...

Som du kan se, har du forskellige bekendtgørelser til forskellige begivenheder, som når nogen udløser et highlight (en fremhævning). Ved at sætte checkmærket ved Tale for denne begivenhed, vil du få en talt bekendtgørelse, hver gang denne begivenhed indtræffer. Du kan selvfølgelig få talte bekendtgørelser for mere en en begivenhed.


Information

Hvis et program ikke har talefunktionen indbygget, så husk, at du altid kan fremhæve og kopiere tekst og så få Jovie til at oplæse klippebordets indhold.


Fejlløsning

Hvis Jovie er tavs efter af have fået tilføjet en stemme, så prøv at køre konfigurationsværktøjet for taleafsenderen fra kommandolinjen.

spd-conf

For mere information se håndbog som følger med Jovie eller Jovies håndbog.