KGpg

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page KGpg and the translation is 100% complete.
  KGpg er en grafisk brugerflade til gpg's kommandoer


GnuPG krypterer og afkoder dine emails og udvalgte filer. Der er mange muligheder for at gøre dette fra kommandolinjen, men med KGpg bliver det nemmere - du behøver ikke at huske de mange kommandoer. KGpg kan hjælpe dig med at lave og håndtere dine kodenøgler, importere og eksportere nøgler, vise nøglernes signaturer, hvor meget tillid, du kan have til dem og hvornår de udløber. Faktisk kan du gøre alt, hvad du har brug for med KGpg. Der er en dialog til at hjælpe dig med at lave dine nøgler.

KGpg er integreret i Konqueror og Dolphin, hvor du ved hjælp af en højrekliksmenu kan kryptere en fil med eller uden signering.

Visning af en nøgles egenskaber
 
Højre-klik på en nøgle for at se mulighederne

Forlæng dine nøglers levetid

Som du kan se på billedet ovenfor, så kan du udvide dine nøglers levetid ved hjælp af knappen Ændr udløbstid.... Vælg blot den nye dato i den kalender, som dukker op. For at gøre dette skal du dog have adgang til den provate nøgle og dens adgangsfrase. Uden dem kan du ikke gøre noget.

Ændring af din adgangsfrase

Skulle du få mistanke om, at din adgangsfrase er blevet kompromitteret, så kan du også ændre den i dialogen Nøgleegenskaber. Knappen Ændr adgangsfrase... findes under Ændr udløbstid....

Tilbagekald en nøgle

Hvis du mister din private nøgle eller tror, at den er blevet kompromitteret på en eller anden måde, så skal du tilbagekalde den. Det er nødvendigt for at være sikker på, at nøglen ikke længere kan bruges. Tilbagekaldelse sker ved at føje en speciel tilbagekaldelsessignatur til nøglen.

Tilbagekaldelsessignaturen kan laves sammen med nøglen. I dette tilfælde gemmes den i en separat fil. Denne fil kan senere importeres til nøgleringen og bliver så knyttet til nøglen, som derved bliver ubrugelig.

Advarsel

Bemærk venligst, at for at det ikke kræver nogen adgangskode at importere siganturen. Derfor bør du gemme tilbagekaldelsessignaturen et sikkert sted, sædvanligvis et andet sted end dine nøglepar. Det er en god ide at bruge et sted væk fra din computer. Du kan enten kopiere signaturen til en ekstern lagerenhed, fx en USB-nøgle, eller udskrive den.


Hvis du ikke allerede har lavet sådan en separat tilbagekaldelse da du lavede nøglen, så kan du lave den når som helst ved at højreklikke på nøglen og vælge Tilbagekald nøgle.... Du kan eventuelt importere den til din nøglering med det samme.

Note

Indtil KDE SC 4.7.1 har denne punkt kun kunnet vælges i kontekstmenuen. Herefter findes det i menuen Nøgler.


Tip

Når du starter KGpg med standardindstillinger vil den gemme sig i statusområdet. Hvis du startede KGpg og ikke ser den nogen steder, så kan du sandsynligvis nå den ved at udvide Plasmas statusområdewidget.


Tip

Hvis en kontakt har mere end en nøgle - måske nogle gamle nøgler foruden den aktuelle - og den forkerte nøgle bruges til kryptering, så find de gamle nøgler og reducer deres Ejer-tillid til Jeg betror ikke. De gamle nøgler vil stadig være tilgængelige til dekryptering af gamle meddelelser, men vil ikke blive brugt til nye.


En fuldt illustreret manual hjælper dig igennem alle detaljer.

Hvis du ikke har mulighed for personligt at verificere dine kontakters identitet, så er det særlig vigtigt, at du læser afsnittet om nøglesignering, som forklarer fordelene ved lokal-signering.

Vejledninger

Yderligere information