Kubuntu/Avançat

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Kubuntu/Advanced and the translation is 100% complete.


Avançat

Podeu personalitzar encara més la instal·lació de Kubuntu afegint nous paquets de programari. A continuació trobareu diversos mètodes per instal·lar paquets nous (programari).

Gestió del programari

Hi ha diverses maneres de gestionar les aplicacions en Kubuntu. Una manera convenient d'afegir o eliminar aplicacions és amb un gestor de paquets.

Clients gràfics

Per omissió, la Kubuntu ve amb un gran gestor de paquets anomenat Muon Discover. El Muon Discover és un programa avançat amb una interfície gràfica d'usuari (IGU) per a la instal·lació i eliminació d'aplicacions. Us notificarà automàticament si hi ha actualitzacions (a la cantonada inferior dreta), però es pot utilitzar en qualsevol moment per instal·lar paquets nous, aneu al Kickoff i escriviu-hi Muon. Seleccioneu Muon Discover des del resultat. Si preferiu el «Centre de programari» a l'estil d'Ubuntu, l'haureu d'instal·lar des del Muon.

Muon Discover

El Muon Discover pot proporcionar informació sobre les dependències requerides, aquests són altres paquets (programes) que la peça de programari que voleu instal·lar necessita per funcionar. Quan es conegui aquesta informació, es començaran a descarregar els paquets requerits. Una vegada s'hagi completat el procés d'instal·lació, el programari estarà llest per al seu ús. Poques vegades serà necessari reiniciar el sistema després de la instal·lació de programari o actualitzacions. Si és així, el sistema us avisarà i oferirà una icona de reinici per a realitzar-ho segons la vostra conveniència.

El Muon Discover també proporciona un mètode fàcil per eliminar el programari que ja no cal.

Consell

Inicieu el Descobridor Muon amb el llançador d'aplicacions Kickoff (menú K), feu clic a «Instal·lat» i trobeu l'aplicació que voleu eliminar. Feu clic a «Elimina» i el Descobridor Muon eliminarà l'aplicació.


Consell

Podeu cercar aplicacions amb el quadre de cerca a la part superior i les categories a sota de la barra. La informació de l'aplicació es mostrarà al gran espai en blanc sota de la zona de cerca. Feu clic al títol de l'aplicació que instal·lareu. Feu clic al botó «Instal·la» per iniciar el procés d'instal·lació.


Repositoris

Hi ha disponibles lliurement milers de programes per instal·lar a Kubuntu. Aquests programes s'emmagatzemen en arxius de programari («repositoris») i estan disponibles per instal·lar a través d'Internet. La instal·lació a Kubuntu de programes nous és ràpida, fiable i segura, ja que cada programa està construït específicament per a Kubuntu i es comprova a fons abans que es posi a disposició dels usuaris. Els repositoris de Kubuntu es classifiquen en quatre grups:

  • Main
  • Restricted
  • Universe
  • Multiverse

S'utilitzen dos factors per a determinar aquestes categories:

Hi ha disponible més informació sobre els repositoris al wiki d'ajuda a la comunitat Ubuntu sobre els repositoris.

El LiveDVD Kubuntu estàndard conté programari provinent de les categories «Main» i «Restricted». Una vegada que el sistema compta amb informació sobre les ubicacions basades en Internet per a aquests repositoris, hi haurà disponibles més programes per instal·lar. Fent ús de les eines per a la gestió de paquets de programari instal·lades per omissió, és possible descobrir, instal·lar i actualitzar qualsevol peça de programari directament a través d'Internet sense la necessitat del LiveDVD.

Per obtenir més informació sobre com gestionar els repositoris, feu clic a Gestionar els repositoris.

Arxiu de paquets personals (els PPA)

Els arxius de paquets personals permeten que qualsevol persona a la comunitat d'Ubuntu, que s'ha compromès a observar el Codi de conducta d'Ubuntu, pugui pujar paquets font d'Ubuntu per a ser construïts i publicats com un repositori apt a través de Launchpad. El programari des de l'arxiu de paquets personals (PPA) requereix una clau GnuPG (GPG) perquè el vostre sistema pugui verificar que s'estan obtenint els paquets de la font correcta i que els paquets no han estat interferits durant la seva construcció. GnuPG és una eina de GNU per a la comunicació segura i l'emmagatzematge de les dades.

Atenció

El contingut dels arxius de paquets personals no es comproven o supervisen. Instal·leu el programari d'ells sota el vostre propi risc.


Per obtenir més informació sobre els PPA, vegeu Gestionar els arxius de paquets personals.

Instal·lar/desinstal·lar fitxers .deb

Els fitxers de paquets associats amb Kubuntu tenen el sufix «.deb», degut a l'estreta relació de la Kubuntuamb la distribució Debian GNU/Linux. Els fitxers «.deb» individuals es poden descarregar i instal·lar. Els paquets de Humble, per exemple, distribueixen deb. Es requereixen privilegis administratius.

Consell

Simplement feu clic sobre el fitxer «.deb» per iniciar el procés d'instal·lació. Apareixerà un missatge emergent per a demanar-vos la contrasenya associada amb el privilegi administratiu.


Instal·lar des del codi font

Els fitxers amb el sufix .tar.gz o .tar.bz2 són fitxers de paquet coneguts com «arxius tar» o paquets «font». Són àmpliament utilitzats a Linux. Si no hi ha disponible cap paquet natiu de Kubuntu en cap dels repositoris, és possible compilar i instal·lar el paquet des de la font. Per obtenir consells sobre com compilar el programari, cerqueu a la pàginaCompilació del programari al wiki d'Ubuntu.

Controladors

En cada sistema operatiu (Windows, Mac OS X i Linux) hi ha programes anomenats controladors que s'instal·len a l'ordinador. Aquests controladors permeten al vostre ordinador emprar un maquinari nou o existent, com la Wifi. Per exemple, també hi ha controladors que cobreixen les targetes gràfiques NVIDIA, AMD, de vegades els controladors no lliures (nonfree) o d'ús restringit (restricted) fan una millor tasca que els lliures. El Gestor dels controladors s'encarrega de la seva instal·lació i desinstal·lació. Aquestes millores poden cobrir els jocs, l'edició de vídeo i el processament per a l'edició de les imatges.

Tornar a l'inici «Kubuntu»