Plasma/FAQ/5.10

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Plasma/FAQ/5.10 and the translation is 100% complete.

Plasma-arbejdsfladen er en af KDE's centrale produkter og den, der er mest synlig for brugere. Da Plasmas brugereflade er anderledes end traditionelle skriveborde, så kan der være forvirring om, hvad Plasma er, hvad den gør og hvordan man udfører almindelige opgaver.

Dette dokument forsøger at svare på de mest almindelige spørgsmål.

Information

Information her vedrører Plasma i KDE 5.10. For ældre versions kan du se
the siden om KDE 4.4
the siden om KDE 4.3,
thesiden om KDE 4.2,
the siden om KDE 4.1
eller siden om KDE 4.0


Generelt

Hvad gør Plasma?

Plasma er KDE's standardarbejdsplads (skrivebord). Den omfatter en programstarter (startmenu), skrivebordet og skrivebordspanelet (ofte kaldet opgavelinjen). Plasma er dog mere end denne samling af velkendte komponenter; den er en almen ramme til at opbygge integrerede grænseflader i. Den er fleksibel nok til lave grænseflader til mobile enheder (mobiltelefoner og netbooks), mediecentre og stationære computere og til at understøtte den traditionelle skrivebordsmetafor såvel som design, der endnu ikke er blevet udtænkt.

Hvordan fungerer Plasma?

Plasmas hovedkomponenter er plasmoider eller "widgets". Widgets kan have mange funktioner; de kan vise dit skrivebord med tilhørende baggrundsbillede, overvåge din bærbares batteriniveau, fremvise tilsluttede enheder og håndtere opgavelinjen. I bund og grund er widgets små programmer, som lever på skrivebordet. Desuden kan widgets samles i "beholdere" kaldet grupperingsplasmoider så som panelet og selve skrivebordet.

Hvad er Mappevisning?

Standardskrivebordet i Plasma 5.10. Mappevisning er et skrivebord, som fremviser emner fra en valgt mappe. Klik på et emne for at åbne den. Lad musen svæve over en mappe og klik på den opadpegende pil for at vise mappens indhold på skrivebordet. Mappevisning kan også fremvise en mappe, men kun vise de filer som matcher et givet mønster (regex).

Hvad er widget'et Mappevisning?

Mappevisning er også et widget med den samme opførsel som mappevisningsskrivebordet, bort set fra at det har en synlig baggrund og en ramme ligesom andre widgets.

Hvad er KRunner?

KRunner er en alsidig minikommandolinje, som du kan aktivere ved at taste Alt + mellemrum eller ved at vælge Kør kommando... fra højrekliksmenuen på skrivebordet. Den kan lede efter programmer, bogmærker og endda sessioner, vise systemaktivitet og udføre almindelige aritmetiske beregninger; og den kan erstatte din programmenu. KRunners funktioner kan udvides ved hjælp af plugins ("runners").

Hvad er "cashew'erne" og "burgerne"?

Det der ofte omtales som "cashew'er" eller "burgere" er Plasmas værktøjskasser - logoet du kan finde i det øverste, højre hjørne af standard skrivebordet og i den højre side af panelet. Ved at klikke på dem får du adgang til forskellige indstillinger. De vises kun, hvis widget'ene ikke er låset.

Indstilling

Hvad enten du foretrækker et rent og effektivt skrivebord, Plasmas brugerflade til netbooks eller et mere traditionelt et, så finder du masser af hjælp på siden om indstillinger.

Ordliste

Se Ordlisten.

Mere hjælp

En side med screencasts, som hjælper dig med at forstå Plasma.

Tak

  • Alle, som har bidraget til KDE 4.4 FAQ'en
  • Ivan Stanton, som arbejder på at gøre KDE's dokumentation god.