Plasma/PMF/5.10

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Plasma/FAQ/5.10 and the translation is 100% complete.

L'espai de treball Plasma és un dels productes emblemàtics del KDE i un dels més visibles per als usuaris. Com que el Plasma tracta la interfície d'usuari de forma diferent de com ho fa un escriptori tradicional, pot haver-hi confusió sobre què és Plasma, què fa i com dur a terme les tasques habituals.

Aquest document intenta resoldre aquests problemes donant respostes a les preguntes més freqüents o habituals.

Informació

La informació que es presenta aquí és sobre el Plasma al KDE 5.10. Per a versions més antigues podeu recórrer a:
La pàgina específica per al KDE 4.4,
la pàgina específica per al KDE 4.3,
la pàgina específica per al KDE 4.2,
la pàgina específica per al KDE 4.1
o la del KDE 4.0.


General

Què fa el Plasma?

Plasma és l'espai de treball (interfície d'escriptori) predeterminat del KDE. Inclou un llançador d'aplicacions (menú d'inici), l'escriptori i el plafó de l'escriptori (normalment conegut simplement com a barra de tasques). No obstant això, el Plasma és més que aquesta simple col·lecció d'utilitats, és una infraestructura comuna per a la creació d'interfícies integrades. És prou flexible com per a proporcionar interfícies per a dispositius portàtils (telèfons i ultra-portàtils), centres de mitjans i ordinadors d'escriptori. Pot funcionar com a escriptori tradicional així com amb disposicions que encara no s'han imaginat.

Com funciona el Plasma?

Els components principals del Plasma s'anomenen ginys. Els ginys poden tenir multitud de funcions, com mostrar l'escriptori i el fons de pantalla associat, indicar el nivell de bateria del portàtil, mostrar els dispositius connectats i dibuixar la barra de tasques: bàsicament, són petites aplicacions que viuen a l'escriptori. A més, els ginys poden agrupar-se en «contenidors», com el plafó, un «plasmoide d'agrupació», el sistema i fins i tot l'escriptori mateix.

Què és la Vista de carpeta

L'escriptori predeterminat al Plasma 5.10. La vista de carpeta és un escriptori que mostra els elements d'una carpeta escollida. Feu clic sobre un element per a obrir-lo. Passeu el cursor per sobre d'una carpeta i feu clic a la fletxa que apunta cap amunt per a mostrar-la a l'escriptori. La vista de carpeta també pot mostrar una carpeta, però només els fitxers que coincideixen amb una determinada expressió regular.

Què és el giny Vista de carpeta?

La vista de carpeta també és un giny amb un comportament idèntic al de l'escriptori Vista de carpeta, excepte que té un fons visible i vores com els altres ginys.

Què és el KRunner?

El KRunner és una mini línia d'ordres versàtil que podeu activar prement Alt + Espai o seleccionant Executa una ordre des del menú contextual de l'escriptori. Pot cercar aplicacions, adreces d'interès, fins i tot sessions basant-se en la vostra entrada, mostrar l'activitat del sistema i fins i tot fer càlculs aritmètics senzills. Fins i tot pot substituir el vostre menú. La funcionalitat del KRunner es pot ampliar mitjançant l'ús de connectors («executors»).

Què són els «cashews» i les «hamburgueses»?

El que comunament es coneix com «cashew» és el quadre d'eines del Plasma, el logotip que trobareu a l'escriptori predeterminat, a la cantonada superior dreta, i al plafó, al costat dret (a la zona de l'esquerra si utilitzeu un idioma de dreta a esquerra). Fent-hi clic podreu accedir a altres opcions de configuració. No apareixeran si els ginys estan bloquejats.

Configuració

Tant si us agrada un escriptori net i senzill, la interfície per a ultra-portàtil del Plasma o una més tradicional, trobareu molta ajuda a aquesta pàgina de configuració.

Glossari

Visiteu la pàgina del Glossari.

Com es fa (HowTo)

Una pàgina d'instantànies us ajudarà a comprendre el Plasma.

Crèdits

  • Tothom qui ha col·laborat a les PMF del KDE 4.4
  • Ivan Stanton, que ha treballat per a fer que els documents del KDE siguin correctes.