Showfoto/Perspective/bg

  From KDE UserBase Wiki
  This page is a translated version of the page Showfoto/Perspective and the translation is 97% complete.
  Other languages:

  Home » Applications » Graphics » Showfoto » Perspective

  Фото KDE Урок 1-5: Настройване на перспективата

  Унай Гарро, Лято 2009

  Здравейте отново. Да, за тези, които мислеха, че съм изчезнал- съжалявам Нямах интернет връзка няколко месеца, а и бях затрупан от допълнителна работа, но ето ме тук отново.

  За тези, които четат тези уроци за първи път, целта е да се запознаете със съществуващите "KDE" приложения с отворен код, за да можете да обработвате снимките си и да се гордеете с тях. В последния урок покрихме решаването на проблемите, свързани с наситеността на цветовете, контраста, осветеността и др.

  Целта на този урок е да обърнем внимание на нещо, което повечето от нас пренебрегват, освен ако не обръщаме сериозно внимание на снимките. Нещо, което е също толкова досадно, колкото и лесно за оправяне: изкривяването в перспектива. Да- наистина- този урок ще е много по- лесен за възприемане от другите.

  Ще използваме следната снимка, за да илюстрираме и поправим проблема:

  На пръв поглед, може всичко да изглежда наред, но ако се загледате, не ви ли се струва, че сградата е огъната? Всякаш стените не са прави. Този проблем може да не ви прави впечатление, тъй като сме свикнали да го виждаме в повечето снимки, но сградите, реално, не изглеждат така.

  Следвайте стъпките:

  От къде идва проблемът? Някой ще каже, че обективът е бил лош. Е, аз казвам, че фотографът не струва... е- признавам- аз съм фотографът.

  Проблемът не е в апарата или обектива. Този ефект е много очевиден, ако се замислите какво се случва, когато снимате сгради отблизо.

  Изглежда правилно, нали? Нека се приближим към сградата още, да увеличим сградата и да я погледнем от основата и, нагоре:

  Колкото по- далече са частите на сградата, толкова по- малки изглеждат те. Така че горната и част изглежда по- малка от долната и.

  Точно това се случва и с оригиналната ни снимка. Когато снимах, бях много близо до сградата, до основата и. Може и да не изглежда така, но е така, защото използвах широкоъгълен обектив. А и, колкото по- близо сте до сградата и колкото по- голяма е тя- толкова по- изразен е ефектът.

  Какво трябва да направите? Първо, опитайте се да избегнете този ефект, ако изобщо е възможно, когато снимате. Снимайте от далече и се опитайте да не снимате сградата отгоре надолу, а успоредно.

  Ако все пак не можете да изпълните тези условия- на помощ идва Showfoto.

  Нека отворим снимката в Showfoto и да изберем менюто Transform -> Prespective Adjustment...

  Би трябвало да ви се отвори подобен диалогов прозорец:

  В него можете да местите ръбовете на снимката и да я разтягате в различни форми. Можете да ползвате водещите точки, за да се уверите, че линиите са успоредни. В случая- изправих стените и дърветата:

  Готово. Натиснете OK и вижте резултата:

  Очевидно, след трансформирането, краищата не са правоъгълни и Showfoto е запълнил празните места с черно. Ще трябва да изрежем грозната околност. (внимавайте при трансформирането, защото може да оставите някои части да бъдат отрязани, без да искате)

  Сега вече сте готови. Не изглежда ли по- реалистично?

  Надявам се урокът да ви е харесал и да ви е бил полезен. Някои може да са очаквали да е по- труден, но... не е задължително- стига да обичате фотографията и да имате KDE, обработката може да е много лесно нещо.