Simon/Instal·lació

This page is a translated version of the page Simon/Installation and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎català • ‎dansk • ‎українська

En les següents pàgines es descriu com podeu com a usuari final instal·lar i configurar Simon al vostre ordinador, de manera que podreu controlar el PC a través de la veu. Si us plau, consulteu el manual per a informació sobre com procedir després de la instal·lació.

Els desenvolupadors de programari seguiu la pàgina Configurar un entorn de desenvolupament.

Windows

 • Obtingueu la versió actual de Simon des de la nostra [1]. Assegureu-vos de descarregar la versió per a Windows de Simon -que conté «win32» en el seu nom i acaba amb «.exe»-.
 • Executeu l'assistent d'instal·lació per instal·lar Simon. Si no esteu segur en algun moment durant la instal·lació podeu mantenir els valors per omissió.

Opcional: Instal·lar HTK

Si voleu entrenar o adaptar els models acústics HTK, també necessitareu HTK. Si no sabeu el que significa, podeu ometre aquest pas.

Simon utilitza un programari anomenat Conjunt d'eines de model Markov ocult (Hidden Markov Model Toolkit -HTK-) per a generar el model de pronunciació. Aquest programari és gratuït, però la llicència prohibeix la seva distribució amb Simon.

 • Ara, registreu-vos a la pàgina inicial de HTK (és gratuït). Poc després d'introduir les dades del vostre compte rebreu un correu electrònic amb una contrasenya personal.
 • Descarregueu el HTK. Se us demanarà el nom d'usuari i la contrasenya.
 • Extraieu HTK a la subcarpeta bin del directori d'instal·lació de Simon. El camí per omissió és C:\Program Files\Simon 0.3\bin. Els fitxers binaris de l'arxiu (HHEd.exe, HDMan.exe, etc.) s'han d'emmagatzemar directament en aquesta carpeta bin (per exemple, C:\Program Files\Simon 0.3\bin\HDMan.exe) i NO en una subcarpeta de bin.

Linux

Hi ha diverses maneres d'instal·lar Simon a linux. Si hi ha paquets per a la vostra distribució, instal·leu el Simon mitjançant el vostre gestor de paquets habitual. De vegades són necessaris passos addicionals després de la instal·lació des del repositori:

 • La instal·lació a la Linux Mint (provada a la 17.1 Mate) funciona bé mitjançant el repositori, però es refusa la connexió amb el «simond» a causa del fet que no teniu accés a la base de dades. Es pot establir connexió si hi ha instal·lat «libqt4-sql-lite».
sudo apt-get install libqt4-sql-sqlite

Per a una instal·lació des del codi font seguiu la pàgina Configurar un entorn de desenvolupament.

Opcional: Instal·lar HTK

Si voleu entrenar o adaptar els models acústics HTK, també necessitareu HTK. Si no sabeu el que significa, podeu ometre aquest pas.

Simon utilitza un programari anomenat Conjunt d'eines de model Markov ocult (Hidden Markov Model Toolkit -HTK-) per a generar el model de pronunciació. Aquest programari és gratuït, però la seva llicència prohibeix la seva distribució amb Simon.

Per als usuaris de Linux HTK sols s'envia com a codi font, el qual significa que l'haureu de compilar. Afortunadament, això és molt fàcil.

Abans de poder instal·lar HTK, haurem d'instal·lar les seves dependències. Instal·leu els següents paquets:

 • Els fitxers de desenvolupament de ALSA
 • Els fitxers de desenvolupament de X11
 • El sistema de construcció amb el compilador i enllaçador (majoritàriament anomenat «build-essential» o similar)

Sistemes basats en Debian:

sudo apt-get install build-essential libx11-dev libasound2-dev
 • Ara, registreu-vos a la pàgina inicial de HTK (és gratuït). Poc després d'introduir les dades del vostre compte rebreu un correu electrònic amb una contrasenya personal.
 • Descarregueu el codi font HTK més recent (HTK-<versió>.tar.gz). Se us demanarà el nom d'usuari i contrasenya.
 • Procediu a extreure, configurar, compilar i instal·lar el fitxer «tar» descarregat, executeu les següents ordres en un terminal:
cd <camí_al_fitxer>
tar xvf HTK-<versió>.tar.gz
cd htk/

Sols per a sistemes de 64 bits!

Traieu totes les ocurrències de -m32 al fitxer configure.ac i executeu autoconf per a tornar a generar el fitxer configure. Després torneu a executar ./configure una altra vegada!
./configure
 make
 sudo make install

Mac OS X

Si voleu utilitzar Simon a Mac OS X, haureu de compilar el codi font. Això només es recomana per als usuaris més experimentats.

Per a una instal·lació des del codi font seguiu la pàgina Configurar un entorn de desenvolupament.


This page was last edited on 18 February 2020, at 00:04. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.