Systemindstillinger/Filassociationer

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page System Settings/File Associations and the translation is 100% complete.
Modificér en eksisterende filtype eller lav en ny type

Information

Hvis du ved noget om disse indstillinger, så hjælp os ved at tilføje information på den engelske side. Du skal ikke bekymre dig om formattering eller sprog. Vi hjælper dig med at sørge for, at din tekst bliver forståelig og korrekt formatteret.


Arbejdsfladen og de enkelte programmer kender de forskellige skals filer på deres filtype. Det er dette, der lader dem håndtere forskellige slags filer på passende vis. Denne dialog lader dig indstille, hvordan enhver kendt filtype skal håndteres. Den lader dig også definere nye filtyper eller modificere, hvordan en kendt type genkendes.

Alternativt kan du indstille en filtype i Dolphin ved hjælp af en af de 3 methoder til at ændre filtilknytninger.

Indstil kendte filtyper

I listen til venstre i vinduet finder du et søgeværktøj og en liste med alle kendte filtyper samlet i et antal grupper. For at finde en filtype kan du skrive en del af dens navn eller af et filnavnmønster i inputlinjen for oven.

Note

Hvis du søger efter en filtype baseret på dens filendelse, så er det måske nødvendigt at angive punktummet eksplicit. Hvis du for eksempel søger filtypen for filer med navne, der ender på ".c" (kildefiler for programmeringssproget c), så skriv *.c eller blot .c men ikke *c. I denne sammenhæng optræder asterisken ("*") ikke som et jokertegn.


Du kan også gå igennem listen af filtyper. Udvid den relevante gruppe og gå igennem den liste af filtyper, som dukker op. Nogle af listerne er dog meget lange.

For at modificere en filtype skal du finde den i listen af kendte typer og klikke på dens navn. Nu vil du se to faneblade til højre i vinduet.

I fanebladet Generelt kan du ændre det ikon, som er knyttet til filtypen ved at klikke på ikonknappen øverst til venstre i fanebladet. Du kan tilføje og fjerne mønstre i listen Filnavnmønstre og derved bestemme hvilke filer, der skal genkendes som hørende til denne type. Listen Foretrukken programrækkefølge nederst i fanebladet angiver hvilke programmer, der vil dukke op i kontekstmenuen, når du højreklikker på en fil af denne type. Det første program i listen er det, der bruges, når du venstreklikker på filen.

Indstillingsmulighederne i fanebladet Indlejring påvirker, hvordan filtypen håndteres i Konqueror, når den bruges som filmanager.

Tilføj nye filtyper lokalt

For at tilføje en ny filtype klikker du på knappen Tilføj... under listen af kendte typer til venstre i vinduet. Dette fremkalder en dialog, hvor du skal vælge en gruppe i dropnedlisten Gruppe og skrive navnet på den nye type i tekstfeltet Indtast navn. Klik så på O.k. for at lave din nye filtype.

Note

Du skal nok ned til enden af listen af filer i gruppen for at finde din nye filtype.


Nu kan du redigere den nye filtype på præcis samme måde, som du modificerer en eksisterende type.

Anmod om nye filtyper

KDE's software gætter filtyper ved brug af databasen shared-mime-info, som deles med mange andre softwareprojekter. For at anmode om at tilføje en ny filtype til databasen skal du følge instruktionerne her.