Vejledning/Åbn en konsol

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Tutorials/Open a console and the translation is 100% complete.

Åbn en konsol

Med KDE følger konsolprogrammet Konsole. Du finder det sædvanligvis i startmenuen i Programmer -> System. Hvis du ikke har en fuld installation af KDE, så kan du sagtens bruge ethvert andet konsolprogram, som fx xterm.

Hvorfor?

Når du spørgen om hjælp kan du blive bedt om at "åbne en konsol" eller "åbne en terminal" – det er det samme. Hvorfor skulle du gøre det? Jo, nogen gange opfører ting sig ikke som forventet. Når du bruger den grafiske brugerflade (GUI) til at gøre noget, så får du ikke at vide, hvorfor det gik galt. Hvis du åbner en terminal for at gøre den samme ting fra kommandolinjen, så vil du få en masse tekst vist, mens kommandoen arbejder og det, som den rapporterer kan hjælpe folk med at hjælpe dig med at finde problemet.

Hvordan?

Der er flere måder, og den nemmeste afhænger af, hvilken distro du bruger. Det er meget sandsynligt, at du et sted i din startmenu har et punkt med et ikon, som ligner en tom sort skærm, så som eller . Klik på det, så vil din konsol åbnes. Skriv så blot den kommando, som din hjælper giver dig og fortæl, hvad der sker.

Hvis du ikke kan se ikonet, er der så en søgelinje i din menu? Hvis der er, så skriv konsole der. Det er KDE's konsol. Hvis den ikke bliver fundet, så har du måske ikke installeret KDE endnu, men det er ikke noget problem; du kan skrive xterm i stedet, og den er du sikker på at have installeret.

Hvis du har installeret KDE, så kan du også prøve med Alt + F2. Det vil åbne et lille vindue, hvor du kan skrive programnavnet – konsole.

Note

Hvis din hjælper beder dig om at åbne en konsol, så sørg for ikke at bruge store bogstaver med mindre du bliver bedt om det. I modsætning til Windows, så er der altid forskel på store og små bogstaver i Linux. Hvis du skriver et stort bogstav hvor der ikke skulle have været et, så forstår systemet dig ikke og vil sikkert fortælle dig, at der ikke findes en fil med det navn.


Senere når du bliver mere sikker vil du måske begynde at bruge terminalen mere og mere, da den er hurtigere til nogle opgaver, men det behøver du ikke at bekymre dig om til at begynde med.