Hvad er en distribution

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page What is a distribution and the translation is 100% complete.

Hvad er en distribution (distro)

Linux er anderledes - men vær ikke nervøs

Der er et helt nyt sporg - men du kan lære det hen ad vejen, efterhånden som du får behov. Denne side prøver at forklare nogel ting som er helt anderledes, så du umiddelbart kan føle dig mere tryg.

Hvad er så en distro?

Der findes ingen sammenligning fra Windows-verdnen. Grundlaget for enhver distribution er Linux-kernen, som ofte opdateres men er den samme for alle. Oven på den er der andre lag, som kan påvirke, hvordan dit skrivebord ser ud. De færreste ønsker selv at tage alle disse beslutninger - og det kræver en masse teknisk kunnen selv at sætte et skrivebord op fra grunden af. Det er her distributionerne kommer ind i billedet. Tænk på det i mærkenavns-termer. Du kan have Mageia, Fedora, Debian, Kubuntu eller en af mange andre. Alle udbyder de dig de samme programmer - du vil kunne følge vores vejledninger i dem alle - men de vil have hver sin fremtræden, og undertider er der små forskelle.

Når du støder på en forskel og ikke ved, hvad du skal gøre

Hvis du oplever, at instruktionerne ikke virker for dig, så besøg forumet og spørg. Der vil være nogen, som kan hjælpe dig med forskellighederne.

Hvis du har det bedre med at stille spørgsmål i en chat, så kan Hvordan du chatter med andre KDE-brugere hjælpe dig i gang med at chatte

Hvilke distributioner findes der?

Der er alt for mange distro'er til at opremse her, og der dukker hele tiden nye op. Hvis du ønsker en dækkende oversigt over Linux-distributioner, så prøv DistroWatch.

Antallet at distributioner er overvældende, men fortvivl ikke. Medmindre du har meget specielle behov, så vil de fleste distro'er kunne bruges. Ting, som du kan være opmærksom på er:

  • Understøtter distro'en min hardware?
  • Er den blevet opdateret for nyligt - fx inden for det seneste år?
  • Er softwaren let tilgængelig (dvs. i pakkearkiver, sådan at du ikke selv skal kompilere den) og er den godt integreret i systemet?
  • Understøtter den mit modersmål?

Det kan være vanskeligt at finde al den information, som du har behov for på distributionernes hjemmesider. Heldigvis understøtter mange distributioner Live-CD'er, som lader dig teste distributionen før du installerer.

Hvordan man laver et installationsmedium

Den mest almindelige måde at få en distribution på er at downloade den fra distributionens hjemmeside. Vær opmærksom på, at distributioner er store - typisk 500 MB til 4 GB, så du skal bruge en hurtig netforbindelse. Alternativt tilbyder nogle distributioner at sende en installations-CD eller -DVD for et mindre beløb. Der er også mange Linux-magasiner, som har en DVD vedlagt og ofte inkluderer hele distributioner. Det aller nemmeste er måske at spørge en ven - hvis du kender en Linux-bruger. De fleste distributioner er opensource, så det er fuldstændigt lovligt at kopiere og distribuere dem.

Hvis du downloadede distro'en, så har du nu én stor iso-fil. Den skal du nu brænde til en CD, DVD eller overføre til et USB-drev. Det er vigtigt, at du ikke brænder den på samme måde som en almindelig CD/DVD. Dit brænder-program skulle have en speciel funktion til at brænde et 'billede' ("image") (eller en iso-fil).

Note

Medier, som du skal kunne boote fra er særligt følsomme for brændingens kvalitet. Du kan være nødt til at sætte brændingshastigheden i dit brænder-program til en lav værdi, som fx 4x.