Jargon File/el: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
(Created page with "!Compose key (πλήκτρο σύνθεσης) |Ειδικό πλήκτρο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα – ...")
(Created page with "!applet |Γραφικό συστατικό |")
Line 246: Line 246:
|-
|-
!applet
!applet
|A widget
|Γραφικό συστατικό
|
|
|-
|-

Revision as of 17:57, 18 March 2013

Πληροφορίες

Η συγκεκριμένη σελίδα είναι συνεχώς υπό κατασκευή! Ψάχνετε μάταια για κάποια έκφραση; Ή πέσατε πάνω σε μια επεξήγηση που δεν πολυ-καταλαβαίνετε; Αφήστε παρακαλώ το σχόλιό σας στη σελίδα συζήτησης που σχετίζεται με αυτή τη σελίδα — κάντε απλά κλικ στο δεύτερο εικονίδιο πάνω αριστερά και ξεκινήστε μια νέα συζήτηση.
Αν έχετε μια καλύτερη επεξήγηση για κάποιο από τα περιεχόμενα της σελίδας, μη διστάσετε να το τροποποιήσετε


Το αρχείο της Αργκό

Όρος Επεξήγηση Διαβάστε επίσης
distro, distribution (διανομή) Συλλογή λογισμικού που συνιστά ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα με επιφάνεια εργασίας και εφαρμογές. Με όρους αυτοκινήτου, θα ήταν τα πάντα εκτός από τη μηχανή. Μερικές από τις διανομές του Linux
live CD/DVD Μια πλήρης διανομή σε CD/DVD. Σας επιτρέπει να τη δοκιμάσετε χωρίς να την εγκαταστήσετε. Μπορεί να τρέξει σε έναν υπολογιστή με Windows χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε τίποτε στον σκληρό σας δίσκο. Ασφαλής τρόπος, αλλά αργός. Μερικά Live CD
repo, repository (αποθετήριο) Συλλογή επιπλέον λογισμικού, που μπορείτε να λάβετε και να εγκαταστήσετε στο μηχάνημά σας. Δείτε την ιστοσελίδα της διανομής σας για περισσότερες πληροφορίες.
τερματικό Η γραμμή εντολών του Linux . Αν σας είπαν να τρέξετε μια εντολή, πρέπει να τη γράψετε εδώ. Άνοιγμα κονσόλας
Διαχειριστής πακέτων Εφαρμογή για περιήγηση στα αποθετήρια, προσθήκη και αφαίρεση λογισμικού. Οι διάφορες διανομές έχουν συνήθως τους δικούς τους διαχειριστές πακέτων. Αποτελεί τον προτιμώμενο τρόπο εγκατάστασης και αφαίρεσης λογισμικού με ασφάλεια. Το λογισμικό που εγκαθίσταται με αυτόν τον τόπο ανανεώνεται αυτόματα με τις τελευταίες ενημερώσεις και επιδιορθώσεις σφαλμάτων. Μερικοί διαχειριστές πακέτων
root Ο διαχειριστής του μηχανήματός σας. Ακόμα κι αν εσείς είστε ο διαχειριστής του μηχανήματός σας, είναι προτιμητέο να συνδέεστε σαν root μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Συνήθως, όταν πρέπει να κάνετε κάτι για το οποίο πρέπει να συνδεθείτε ως root, αναδύεται ένα παράθυρο το οποίο σας ζητά τον κωδικό πρόσβασης του root κι έτσι δε χρειάζεται να αλλάξετε χρήστη.

Ως root ορίζεται επίσης και η βάση του συστήματος αρχείων και συμβολίζεται με το /
κονσόλα Η γραμμή εντολών του Linux. Άνοιγμα κονσόλας
shell (κέλυφος) Η γραμμή εντολών του Linux. Konsole
su - Εντολή κελύφους για να αλλάξετε χρήστη και να γίνετε, συνήθως, root. Χρησιμοποιείται όταν χρειάζεστε ειδικά δικαιώματα για κάτι. Θα σας ζητηθεί ο κωδικός του root πριν ενεργοποιηθεί το su. NB: θυμηθείτε να πληκτρολογήσετε exit όταν τελειώσετε. Έτσι θα ξαναγίνετε κανονικός χρήστης.
sudo Σαν το su, αλλά παρέχει δικαιώματα διαχειριστή (root) για μια και μόνον εντολή, έτσι η εντολή που θέλετε να εκτελέσετε πρέπει να βρίσκετε αμέσως μετά το sudo. Θα σας ζητηθεί και πάλι ο κωδικός του root αλλά δε θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε exit για να βγείτε.
διαδρομή Πλήρης προσδιορισμός ενός αρχείου, παρέχει τη θέση του αρχείου στο σύστημα αρχείων. Για παράδειγμα, /home/myUser/Documents/Greetings.txt (απόλυτη διαδρομή), ή Document/Greeting.txt (διαδρομή σε σχέση με τον αρχικό κατάλογο).
bug (σφάλμα) Οτιδήποτε δεν πάει καλά με μια εφαρμογή ή το πλαίσιο εργασίας στο οποίο βασίζεται. Αναφορά σφαλμάτων
bko Συντομογραφία για τη σελίδα αναφοράς σφαλμάτων του KDE. bugs.kde.org
χρήστης Ένας λογαριασμός χρήστη. Τα περισσότερα συστήματα Linux εγκαθίστανται με έναν κανονικό χρήστη (εσάς) και έναν διαχειριστή, τον root.
session (συνεδρία) Όταν συνδέεστε στο σύστημά σας, μια εφαρμογή ή ένας διακομιστής ξεκινά μια συνεδρία, η οποία διαρκεί μέχρι να αποσυνδεθείτε και πάλι.
logon (σύνδεση) Η ενέργεια της εκκίνησης μια νέας συνεδρίας στο σύστημα. Συνήθως απαιτεί ένα όνομα και έναν κωδικό χρήστη. Υπάρχει δυνατότητα πολλοί χρήστες να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα στο σύστημα, αλλά μόνο ένας θα είναι ενεργός.
logout (αποσύνδεση) Η ενέργεια του τέλους μια συνεδρίας στο σύστημα. Το σύστημα θα περιμένει την επόμενη σύνδεση αντί να τερματίσει.
επιφάνεια εργασίας Ο χώρος εργασίας που αντικρίζετε όταν συνδέεστε. Συνήθως αποτελείται από ένα πίνακα, ένα μενού εκκίνησης και διάφορα γραφικά συστατικά. Ο χώρος εργασίας από μόνος του μπορεί να περιέχει διάφορα γραφικά συστατικά.
δραστηριότητα Δραστηριότητες
πίνακας σελίδων Γραφικό συστατικό για την εναλλαγή μεταξύ εικονικών επιφανειών εργασίας. Πίνακας σελίδων
διαχειριστής εργασιών Γραφικό συστατικό που το συναντάμε συχνά στον πίνακα της επιφάνειας εργασίας. Περιέχει ένα μικρό κουμπί για κάθε εργασία που εκτελείται. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να μεταβείτε από τη μια εφαρμογή στην άλλη.
πλαίσιο συστήματος Γραφικό συστατικό που βλέπετε συχνά στον πίνακα στη επιφάνειας εργασίας. Περιέχει εικονίδια για διάφορες συστημικές υπηρεσίες όπως το πρόχειρο και την Ειδοποίηση νέας συσκευής. Πλαίσιο συστήματος
thumbnail (εικόνα επισκόπησης) Μια μικρή (συνήθως μεγέθους εικονιδίου) προεπισκόπηση του περιεχομένου ενός αρχείου.
screenshot (στιγμιότυπο) Μια εικόνα που δείχνει τι βρίσκεται στην οθόνη μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή — απαιτείται συνήθως όταν ζητάτε βοήθεια. KSnapshot
παράθυρο
καρτέλα
διακοσμήσεις παραθύρου Οι άκρες του παραθύρου, συμπεριλαμβανομένων του τίτλου και των κουμπιών, για παράδειγμα του κουμπιού κλεισίματος.
θέμα Σύνολο ρυθμίσεων εμφάνισης μια εφαρμογής που τις δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση και εμφάνιση.
panel (πίνακας) Γραφικό συστατικό που περιέχει άλλα γραφικά συστατικά. Μπορείτε να έχετε έναν η περισσότερους πίνακες στο σύστημά σας. Τοποθετείται πάντοτε κατά μήκος μιας από τις άκρες της οθόνης. Πίνακες
widget (γραφικό συστατικό) Αυτόνομη μικρο-εφαρμογή που βρίσκεται (ή μπορεί και να ενσωματώνεται) στην επιφάνεια εργασίας. Γραφικό συστατικό
kio slave KIO
kpart KPart
σελιδοδείκτης
εικονικό τερματικό Περιβάλλον κονσόλας γραμμής εντολών, εμφανίζεται συνήθως πατώντας Alt + Ctrl + F[1-6]
εικονική κονσόλα
εικονική επιφάνεια εργασίας Εικονικές επιφάνειες εργασίας
xko όπου x ένα οποιοδήποτε γράμμα. Συντομογραφία για κάποια από τις ιστοσελίδες του KDE. Παραδείγματα: fko = forums.kde.org, bko = bugs.kde.org κ.ο.κ.
Konvi Συντομογραφία για το Konversation, την εφαρμογή-πελάτη IRC. Konversation
Nepomuk Nepomuk
Akonadi Akonadi
Strigi Strigi
KDE Η κοινότητα των χρηστών και των συνεισφερόντων στις τεχνολογίες του KDE. Τι είναι το KDE
KDE SC Οι περιοδικές κυκλοφορίες των πλαισίων εργασίας και των βασικών εργαλείων του KDE — η συλλογή λογισμικού.
Λογισμικό KDE Εκτός του KDE SC μια σειρά από άλλα έργα λογισμικού αναπτύσσονται υπό τη σκέπη του KDE και υποστηρίζονται ενεργά από την κοινότητα.
Plasma Ο χώρος εργασίας του KDE και η σχετική υποστηρικτική τεχνολογία. Οι χώροι εργασίας Plasma έρχονται σε διάφορες παραλλαγές: Plasma Desktop, Plasma Netbook και Plasma Active.
Plasma Desktop Η παραλλαγή του χώρου εργασίας του KDE για παραδοσιακούς υπολογιστές, π.χ. συστήματα με παραδοσιακές συσκευές εισόδου/εξόδου όπως ποντίκι και πληκτρολόγιο και μεγάλες οθόνες προβολής.
Plasma Netbook Η παραλλαγή του χώρου εργασίας του KDE σχεδιασμένη για συσκευές με μικρές οθόνες όπως τα netbook.
Plasma Active Ο χώρος εργασίας του KDE σχεδιασμένος για smartphone και αντίστοιχες συμπαγείς συσκευές.
Planet Συντομογραφία για το planet.kde.org. Το Planet συσσωρεύει ιστολόγια με περιεχόμενο σχετικό με το KDE. planet.kde.org
Dot Συντομογραφία για το dot.kde.org. Το Dot είναι η επίσημη σελίδα με νέα για το KDE. dot.kde.org
Λήψη νέου χρήσιμου υλικού Τεχνολογία που επιτρέπει στις εφαρμογές να παρέχουν στους χρήστες την επιλογή να λαμβάνουν με ευκολία και να εγκαθιστούν πρόσθετα, γραφικά, σενάρια και σχετικές επεκτάσεις μέσω μιας ενοποιημένης διεπαφής. Get Hot New Stuff
tar ball (αρχειοθήκη προγράμματος) Μορφή αρχειοθέτησης διανομής αρχείων. Για να δείτε τα αρχεία που περιέχονται σε μια αρχειοθήκη προγράμματος πρέπει να την αποσυμπιέσετε (δείτε πώς στο Διαχείριση αρχειοθέτησης στον Dolphin).
snapshot (στιγμιότυπο ανάπτυξης) Η τελευταία έκδοση ανάπτυξης μιας εφαρμογής. Όχι τόσο λαμπερή και καλά ελεγμένη όσο η σταθερή έκδοση.
sources (πηγαία αρχεία) Αρχεία κειμένου που περιέχουν τον κώδικα ενός λογισμικού.Πρέπει να μεταγλωττιστεί και να εγκατασταθεί για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.
build (κατασκευή)
Context (βοηθητικό μενού) Μενού με επιλογές για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Συνήθως, αναδύεται όταν κάνετε δεξί κλικ στο αντικείμενο.
meta key (πλήκτρο meta) Ειδικό πλήκτρο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα. Συχνά το πλήκτρο Start χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό.
cli Περιβάλλον γραμμής εντολών.
plasmoid (πλασμοειδές) Εγγενές γραφικό συστατικό του Plasma.
applet Γραφικό συστατικό
ghns Δείτε το Λήψη νέου χρήσιμου υλικού. Λήψη νέου χρήσιμου υλικού
kdesu Εντολή κονσόλας (τερματικού) για την εκκίνηση μιας εφαρμογής με χρήστη (συνήθως τον root) διαφορετικό από αυτόν που είναι συνδεδεμένος στην επιφάνεια εργασίας.
kdesudo Δείτε το kdesu.
εικονική κονσόλα Δείτε το εικονικό τερματικό.
fko Συντομογραφία για τα φόρουμ του KDE. forums.kde.org
hover Η ενέργεια του να περάσετε το ποντίκι πάνω από κάποιο συστατικό και να το αφήσετε για λίγο εκεί.
Tooltip (υπόδειξη) Μικρό πληροφοριακό πλαίσιο που εμφανίζεται όταν περνάτε με το ποντίκι πάνω από κάποιο αντικείμενο.
prefix (πρόθεμα) Κομμάτι κειμένου που μπαίνει στην αρχή μιας συμβολοσειράς χαρακτήρων – τα πρώτα γράμματα.
postfix (κατάληξη) Κομμάτι κειμένου που μπαίνει στο τέλος μιας συμβολοσειράς χαρακτήρων – τα τελευταία γράμματα.
$HOME Η διαδρομή για την αρχικό κατάλογο.
Super key (πλήκτρο super) Ειδικό πλήκτρο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα. Συχνά το πλήκτρο Start χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό.
Compose key (πλήκτρο σύνθεσης) Ειδικό πλήκτρο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα – συνήθως για την εισαγωγή χαρακτήρων με σημεία στίξης και άλλων μη τυποποιημένων χαρακτήρων και συμβόλων. Πλήκτρο σύνθεσης