Jump to content

Plasma/tr: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
Vgezer (talk | contribs)
Created page with "Bir kullanıcı çizgi romanları seviyor ve beğendiği çevrimiçi çizgi romanlarını 'çizgi roman' gereci ile eklemek istiyor. Bu kullanıcı, artık tümü çevrimiçi ..."
Vgezer (talk | contribs)
Created page with "Etkinlikleri kullanmak üzere birkaç ipucu okumak için [http://hanswchen.wordpress.com/2009/11/17/how-do-you-use-activities/ bu bloğa] gidin. [http://chani.wordpress.com/ca..."
Line 94: Line 94:
Bir kullanıcı çizgi romanları seviyor ve beğendiği çevrimiçi çizgi romanlarını 'çizgi roman' gereci ile eklemek istiyor. Bu kullanıcı, artık tümü çevrimiçi çizgi romanlarına atanmış bir masaüstü etkinliğine sahip. Kullanıcı bu gereçlerle mutlu iken, şimdi işe gitmeli, bu yüzden güncel olarak üzerinde çalıştığı projelerin klasörlerini, klasör görünümü gereçleriyle birlikte içeren bir etkinlik oluşturur. İşe gittikten sonra, kullanıcı eve gider ve diğer projesi aşk romanı yazmak üzerinde çalışır. Kullanıcı, her zaman bununla ilgili diğer resimlerine bakarak ilham alır. Şimdi kullanıcı yeni bir Etkinlik olşturur, fakat bu kez aşk romanı proje klasörünü içeren bir klasör görünümüne de sahiptir. Artık kullanıcı ne yaparsa yapsın; eşleşmek üzere ilgili işe özel uyarlanmış etkinliklere sahip.
Bir kullanıcı çizgi romanları seviyor ve beğendiği çevrimiçi çizgi romanlarını 'çizgi roman' gereci ile eklemek istiyor. Bu kullanıcı, artık tümü çevrimiçi çizgi romanlarına atanmış bir masaüstü etkinliğine sahip. Kullanıcı bu gereçlerle mutlu iken, şimdi işe gitmeli, bu yüzden güncel olarak üzerinde çalıştığı projelerin klasörlerini, klasör görünümü gereçleriyle birlikte içeren bir etkinlik oluşturur. İşe gittikten sonra, kullanıcı eve gider ve diğer projesi aşk romanı yazmak üzerinde çalışır. Kullanıcı, her zaman bununla ilgili diğer resimlerine bakarak ilham alır. Şimdi kullanıcı yeni bir Etkinlik olşturur, fakat bu kez aşk romanı proje klasörünü içeren bir klasör görünümüne de sahiptir. Artık kullanıcı ne yaparsa yapsın; eşleşmek üzere ilgili işe özel uyarlanmış etkinliklere sahip.


Go to [http://hanswchen.wordpress.com/2009/11/17/how-do-you-use-activities/ this blog] to read a few tips on using activities. [http://chani.wordpress.com/category/activities/ Chanis blog] has a number of examples as well as screencasts about activities.
Etkinlikleri kullanmak üzere birkaç ipucu okumak için [http://hanswchen.wordpress.com/2009/11/17/how-do-you-use-activities/ bu bloğa] gidin. [http://chani.wordpress.com/category/activities/ Chani'nin bloğu] etkinlikler üzerine birçok örnek ve ekran kayıtları içermektedir.


== Widget Layouts and Virtual Desktops ==
== Widget Layouts and Virtual Desktops ==

Revision as of 23:29, 24 January 2013

Bir Bakışta

Plasma, KDE çalışma alanıdır. Aslında, birçok aygıt türüne uydurulabilen bir teknolojidir. Şuan Plasma'nın üç çeşidi bulunmaktadır: Sayfalarımızın çoğunluğunun üzerine olduğu Plasma Masaüstü ortamı, Plasma Netbook ortamı ve tabletler ile akıllı telefonlar için yeni hoş bir ortam olan Plasma Active.

Normal bir Plasma masaüstü bunun gibi görünür:

Varsayılan bir Plasma Masaüstü'nün dört temel ana bileşeni:

  • Bazen "görev çubuğu" olarak kullanılan panel, uygulama başlatıcı, pencerelerin listesi (programlar), saat ve sistem çekmecesi için boşluk sunar.
  • Masaüstü, araç ve simgelerin içinde bulunduğu alandır.
  • Klasör görünümü, bilgisayarınızdaki bir klasör içeriğini gösteren bir araçtır ve temel dosya yönetim görevlerine hızlı erişmenizi sağlar.
  • Plasma araç kutusu, ekranın sağ üstünde ve panelin sonunda görülür. Bunlar, yapılandırma ve diğer seçeneklere kolaylıkla ve güvenilir bir biçimde erişmeyi sağlar.

Bu varsayılan öğelerin tümü tamamen yapılandırılabilir ve geniş aralıktan seçilebilecek araç ve içeriklere ev sahipliği yapabilir.

Plasma Masaüstü SSS

Plasma Masaüstü'nün geçerli sürümündeki "Sıkça Sorulan Sorular", bu sayfada yönetilmektedir. Bu sayfa, ortak sorulara kısa cevaplar verirken, önceki sürümlere de SSS bağlantılarını gösterir.

Plasma içerisinde yolunuzu bulma

Plasma'yı kullanmaya diğer işletim sistemlerindeki gibi masaüstünü kullanarak, uygulama başlatıcısına erişerek, şuan çalışan etkin programları görev çubuğunda görüntüleyerek, sistem çekmecesindeki simgelere erişerek ve benzeri işlemlerle başlayabilirsiniz.

Plasma'nın önemli bir kullanım parçası "gereçler"dir. Gereçler, masaüstünün bireysel birimleri olup, uygulama menüsü, simgeler, sistem çekmecesi, saat vb. gibi (ancak bunlarla sınırlı değil) uygulamaları içerir. Araçlar, masaüstünün kendisinde bulunabilir, panele eklenebilir, ekran koruyucusu olarak veya gösterge panelinde kullanılabilir. Gereçler, alışılmış masaüstü yardımcılarının yanında birçok görev için bulunabilir. Örneğin mikrobloglama (Twitter, ideti.ca), birim dönüştürme hesap makineleri, hava durumu tahminleri, dosya paylaşımları ve daha fazlası. Panel ve masaüstleri de diğer araçları içermek anlamında özel çeşit gereçlerdir.

Bu masaüstü kullanımıyla nasıl bağlı olmaktadır? Plasma'nın alışılmış masaüstü kullanımına saygı duyan bazı yeni özellikleri vardır. Plasma araç kutularından zaten bahsettik: Plasma Masaüstünüzü özelleştirme ve etkileştirmeye başlamanın yolları. Üzerlerine tıklamak, çeşitli seçenekler gösteren bir menü açacaktır: buradan panelinize veya masaüstünüze gereçler ekleyebilir, boyutlandırabilir, panel ekleyip kaldırabilir, arkaplanı değiştirebilir ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.

Klasör Görünümleri

Yukarıdaki ekran görüntüsünde farkedebileceğiniz gibi, masaüstünüzde doğrudan yerleştirilmiş bir simge bulunmuyor. Bunun yerine, "Klasör Görünümü" adı verilen bir biriktirici içersine yerleştirilir. Varsayılan olarak Klasör Görünümü, Masaüstü klasörünü gösterir ve üzerine dosya sürüklemenize, açmanıza, kesme, kopyalama, yapıştırma, adlandırma işlemleri yapmanıza ve yeni klasörler/dosyalar oluşturmanıza izin verir.

Masaüstünüzde birden fazla Klasör Görünümüne sahip olabilirsiniz. Bu durumda panellerin içerisine yerleştirileceklerdir. Klasör Görünümünü, yerel veya uzak, erişime sahip olduğunuz herhangi bir klasör görüntülemek üzere ayarlayabilirsiniz. Her Klasör Görünümü, tercihinize göre bağımsız olarak taşınabilir ve boyutlandırılabilir.

Klasör Görünümü aynı zamanda varsayılan tam ekran arkaplanı olarak ayarlanarak, alışılmış "masaüstüne yayılmış simgeler" yerleşimi kullanılabilir.

Paneller

Paneller, ekranın kenarlarına gereçler yerleştirmenizi sağlar. Bu gereç koleksiyonları, otomatik olarak kullanımda olmadığında gizlenecek veya ekranın belirli alanlarına hizalanacak gereç yapılandırmalarını çeşitli yollarla ayarlamanıza izin verir.

Varsayılan olarak, ekranın altında bir panel bulunmaktadır, fakat daha fazla panel ekleme, taşıma ya da varsayılan paneli ekleme veya istemediklerinizi kaldırma gibi seçenekleriniz de mevcut. Panellerin tümündeki gereçleri göz zevkinize göre de ayarlayabilirsiniz.

Plasma Masaüstündeki panelleri yapılandırma hakkında bilgi almak ve sizin için neler yapabileceğini görmek için Plasma Panelleri sayfasını ziyaret edin.

Gereçler

Plasma Gereç Gezgini

Plasma, özellikle Plasma için yazılan gereçler (Plasmoid olarak da bilinirler) olmak üzere, Google Gadgets, Superkaramba ve bazı Mac OSX'den Gösterge Gereçlerini de desteklemektedir. Ek gereçler Yeni Şeyler Nasıl Alınır bölümünden kolaylıkla bulunup indirilebilir.

Sisteminizde yüklü ve kullanıma hazır gereçleri görmek için Plasma Gereç Gezginini:

  • Ekranın sağ üst köşesindeki Masaüstü Araç Kutusunu açtıktan sonra Gereç Ekle seçerek,
  • Panelin en sağındaki Panel Araç Kutusunu açıp, Gereç Ekle seçerek,

veya

  • Masaüstüne sağ tıklayıp, bağlam menüsünden Gereç Ekle seçerek açabilirsiniz.

Masaüstü'nüze bir gereç yerleştirmek için, sadece Gereç Gezgini'nden seçip Masaüstü'nüze sürükleyin. Panele bir gereç yerleştirmek için, ilk olarak Panel Araç Kutusunu açın ve Gereç Gezgini'ni açın (Gereç Ekle tıklayın). Eklemek istediğiniz gereci konumlandırdıktan sonra Panelde istediğiniz yere sürükleyin.

Note

Gereçler kilitli ise ekleme yapamazsınız. Masaüstü Araç Kutusunu, Panel Araç Kutusunu açın veya masaüstüne sağ tıklayın. Eğer Gereçlerin Kilidini Aç görüyorsanız seçin ve Masaüstü'nüze veya Panel'inize gereçleri ekleme işlemine devam edin.


Gereçleri ekledikten sonra tekrar kilitleyebilirsiniz: Bir Araç Kutusu veya Masaüstü bağlam menüsünü açıp Gereçleri Kilitle tıklayın.


Gereçler panele genellikle bir Seçenekler menüsü ile birlikte gelirken, masaüstündekilerin, aracın üzerine geldiğinizde açılan gölgeli 'tutamaç'ları ile birlikte yapılandırma seçenekleri vardır. Tutamacın boş bir parçasına tıklayıp tutarak, gereci istenilen konuma sürükleyebilirsiniz.

Bu seçenekte dört aracınız var. Yukarıdaki boyutlandırıcı. Gereci boyutlandırmak için aracı tutun ve sürükleyin.

İkinci araç ise döndürme aracı. Tekrar, tıklayıp aracı tutarak, istenen açıya döndürün.


Üçüncü ingiliz anahtarı, ilgili gerecin seçeneklerini yapılandırmanıza izin verir.

Son olarak, dördüncü "genişletilmiş görünüm" aracıdır ve sadece Resim Çerçevesi veya Web görüntüleyici gibi bu özelliği destekleyen gereçlerde kullanılabilir. Örneğin Resim Çerçevesi gerecine tıkladığınızda, geçerli gösterilen resmi bir resim görüntüleyicisinde açacakken, Web Dilimi gereci, sayfayı tam olarak bir web tarayıcısı penceresinde görüntüleyecektir.

Kendi sayfalarıyla birlikte Plasma gereçlerinin bir listesi burada bulunabilir. Bazı sık kullanılan gereçlerimiz Plasma Gereçleri sayfasında tartışılmaktadır.

Etkinlikler

Aşağıda görülen simgeler sağ üstlerinde ve sağ altlarında küçük düğmelere sahipler. Sağ üstteki küçük bekletme düğmesi, Super + Sekme kullanılarak Etkinlikler arasında geçişine dahil edilmesini engleler. Ayrıca etkinliği silmek üzere bir "x" görüntüler. Etkinliklerin isimlerini değiştirmek için, simgenin sağ altında küçük bir ingiliz anahtarı arayın.

Plasma Etkinlik Gezgini

Kullanım Durumları

Bir kullanıcı çizgi romanları seviyor ve beğendiği çevrimiçi çizgi romanlarını 'çizgi roman' gereci ile eklemek istiyor. Bu kullanıcı, artık tümü çevrimiçi çizgi romanlarına atanmış bir masaüstü etkinliğine sahip. Kullanıcı bu gereçlerle mutlu iken, şimdi işe gitmeli, bu yüzden güncel olarak üzerinde çalıştığı projelerin klasörlerini, klasör görünümü gereçleriyle birlikte içeren bir etkinlik oluşturur. İşe gittikten sonra, kullanıcı eve gider ve diğer projesi aşk romanı yazmak üzerinde çalışır. Kullanıcı, her zaman bununla ilgili diğer resimlerine bakarak ilham alır. Şimdi kullanıcı yeni bir Etkinlik olşturur, fakat bu kez aşk romanı proje klasörünü içeren bir klasör görünümüne de sahiptir. Artık kullanıcı ne yaparsa yapsın; eşleşmek üzere ilgili işe özel uyarlanmış etkinliklere sahip.

Etkinlikleri kullanmak üzere birkaç ipucu okumak için bu bloğa gidin. Chani'nin bloğu etkinlikler üzerine birçok örnek ve ekran kayıtları içermektedir.

Widget Layouts and Virtual Desktops

Virtual desktops, the ability to have a separate sets of windows on separate desktops, can tie in with Activities. You can have a different activity on each virtual desktop. In Plasma Desktop 4.4, this can be configured by entering System Settings and navigating to Desktop -> Multiple Desktops, and checking Different Activity for Each Desktop.

In Plasma Desktop 4.3, You configure this by zooming out and choosing configure Plasma. Then select use a different activity on each desktop and zoom in again.

Hints and Tips

Tweaking Plasma

Learn how to add a sidebar with clock and news
Customize your Plasma by mixing multiple Plasma themes

Reloading Plasma

Sometimes you might want to reload Plasma, like right after changing system language so the changes takes effect, or because of a problem with the desktop. To do that, open a terminal and run these commands:

kquitapp plasma-desktop
plasma-desktop

Daha fazla bilgi


Açıklama sayfasına geri dön