Kubuntu/Software/ca: Difference between revisions
Importing a new version from external source |
Importing a new version from external source |
||
Line 63: | Line 63: | ||
* El [[Special:MyLanguage/Telepathy|Telepathy]] del '''KDE''' el trobareu instal·lat i llest per a configurar. | * El [[Special:MyLanguage/Telepathy|Telepathy]] del '''KDE''' el trobareu instal·lat i llest per a configurar. | ||
* [[Special:MyLanguage/Konversation|Konversation]] és el client d'IRC (Internet Relay Chat) preinstal·lat en '''Kubuntu'''. No només proporciona funcions similars als altres clients d'IRC populars com '''Konversation''' o '''X-Chat''', el seu disseny destaca per la facilitat d'ús. El '''Konversation''' inclou navegació per pestanyes i la notificació de missatges i altres esdeveniments. | |||
* [[Special:MyLanguage/ | |||
El programari '''KDE''' us connecta amb el món. Vegeu [[Special:myLanguage/Applications/Internet|Internet, xarxes i comunicació]] per a més informació. | El programari '''KDE''' us connecta amb el món. Vegeu [[Special:myLanguage/Applications/Internet|Internet, xarxes i comunicació]] per a més informació. |
Revision as of 19:31, 10 March 2015
Programari
Una guia breu per al programari que s'inclou a la vostra instal·lació de Kubuntu.
Gràfics
A la Kubuntu es troben instal·lades per omissió algunes aplicacions de gràfics bàsiques, que us permeten crear, veure, explorar i manipular les imatges. Per omissió s'instal·len les següents aplicacions:
- Okular: És un visor de documents universal per a molts tipus de documents: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub i altres.
- LibreOffice Draw: És una eina universal per a la creació de diagrames i gràfics que us permet produir qualsevol cosa, des d'un esbós ràpid a un pla complex, i us dóna els mitjans per comunicar-vos amb gràfics i diagrames. Amb una mida de pàgina màxima de 300 cm per 300 cm, Draw és un excel·lent paquet per produir dibuixos tècnics, cartells, i molt més.
- Skanlite: És una simple aplicació per a escanejar imatges.
- Gwenview: És un visor d'imatges amb moltes característiques.
- Kamoso: És un gravador de càmera web des de la comunitat KDE.
- KSnapshot: És el millor per a les captures de pantalla de l'escriptori, simple i atractiu.
Internet
La Kubuntu està configurada per a que esteu connectats.
Firefox és el navegador per omissió inclòs amb la Kubuntu, el navegador de codi obert més popular del món. Per obtenir més informació sobre com utilitzar el Firefox vegeu la pàgina d'ajuda.
Exportar les vostres adreces d'interès
Exportar les adreces d'interès des del Firefox
- Feu clic a l'element del menú Adreces d'interès
- Seleccioneu Mostra totes les adreces d'interès o premeu
- Apareixerà una nova finestra. Seleccioneu Importa i fés una còpia de seguretat
- Tingueu present a on es desen les vostres adreces d'interès (per omissió a ~/la_vostra_carpeta)
Importar les vostres adreces d'interès al Firefox
Feu clic per a la guia d'aprenentatge per a importar les vostres adreces d'interès al Firefox.
Clients de correu
Hi ha moltes opcions quan es tracta de clients pel correu electrònic. A la Kubuntu, el KMail és el client de correu electrònic predeterminat, ja sigui com a client independent o com a part de Kontact, el gestor d'informació personal (PIM). El KMail és el component de correu electrònic de Kontact, el gestor d'informació personal del KDE (PIM). El KMail per si mateix és similar en funcionalitat a altres programes de correu electrònic més populars, mentre que Kontact ve amb totes les funcions dels gestors d'informació personal (PIM) més elegants, ja que es poden configurar els calendaris, llibretes d'adreces, notes, un lector de RSS, seguidor de temps, diaris i senzilla planificació de projectes. Les següents només són algunes de les característiques del KMail:
- Implementa IMAP, POP3 i SMTP
- Implementa accés segur amb SSL, TLS i Digest-md5
- Implementa encriptatge i signatures PGP i GNUPG
- Lectura HTML, filtratge del correu no desitjat, jocs de caràcters interns, funcions de cerca i filtre, correcció ortogràfica i cerca robusta. Més informació sobre el KMail es pot trobar a la documentació del KMail.
Clients de xat
Xerrar amb els amics i la família és un ús popular d'Internet, i la Kubuntu proporciona les aplicacions necessàries. Per omissió hi ha instal·lats a la Kubuntu dos clients de xat -KDE Telepathy per a la missatgeria instantània, i Quassel per a xatejar al IRC (Internet Relay Chat)-.
- El Telepathy del KDE el trobareu instal·lat i llest per a configurar.
- Konversation és el client d'IRC (Internet Relay Chat) preinstal·lat en Kubuntu. No només proporciona funcions similars als altres clients d'IRC populars com Konversation o X-Chat, el seu disseny destaca per la facilitat d'ús. El Konversation inclou navegació per pestanyes i la notificació de missatges i altres esdeveniments.
El programari KDE us connecta amb el món. Vegeu Internet, xarxes i comunicació per a més informació.
Multimèdia
El millor en multimèdia ja està instal·lat quan obriu la nova instal·lació de Kubuntu. Si rebeu un missatge d'error sobre «falten còdecs» instal·leu kubuntu-restricted-extras
. Podeu trobar les vostres aplicacions multimèdia a través de .
Per omissió estan instal·lades les següents aplicacions:
- Pulseaudio manté totes les entrades i sortides de so i vídeo per a que funcionin conjuntament. Si necessiteu dirigir la vostra sortida d'àudio o vídeo a altres dispositius, instal·leu el paquet «pavucontrol», llanceu-lo prement Alt + F2, després escriviu
pavucontrol
.
- L'exploració de la vostra música a la Kubuntu és emocionant amb el reproductor de música Amarok que ve pre-instal lat. Per a més informació sobre com utilitzar-lo i personalitzar-lo, vegeu Amarok.
- K3b és una aplicació de gravació de discs òptics gràfica senzilla, potent i altament configurable per a àudio, vídeo i projectes de dades.
- Kmix controla tots els canals d'àudio.
- Dragon Player és una interfície senzilla per a reproduir les vostres pel·lícules, programes de televisió i música.
Oficina
La suite ofimàtica instal·lada per omissió a la Kubuntu és LibreOffice. Inclou «Calc», «Draw», «Impress», «Math», «Base» i «Writer». Aquesta suite és l'equivalent de codi obert de la suite Microsoft Office i cada aplicació correspon a un producte similar en aquesta línia.
- Calc = Excel
- Writer = Word
- Impress = Powerpoint
- Base = Access
LibreOffice funciona bé amb els fitxers creats pels seus homòlegs de Microsoft, amb l'excepció dels fitxers de «Microsoft Access». Per obtenir més informació, vegeu LibreOffice.
Gestor d'informació personal (PIM)
Instal·lat amb el vostre sistema disposeu de Kontact, el gestor d'informació personal del KDE. Això inclou moltes eines per a gestionar la vostra vida.
- correu electrònic
- contactes
- agenda
- notes
- fonts
- llista de pendents
Si us plau, vegeu Kontact per a més detalls i ajuda amb aquest poderós joc d'eines.
Arranjament del sistema
La informació sobre com ajustar la configuració del sistema es pot trobar a Arranjament del sistema.
Utilitats
El vostre nou sistema instal·lat de la Kubuntu té algunes utilitats ja instal·lades. Una dels més útils no està en els menús, premeu ALT + F2. Mireu a la part superior de la pantalla. Hi trobareu una de les utilitats més potents, anomenada Krunner. Veure més aquí: Krunner.
Per omissió estan instal·lades les següents aplicacions:
- Kate és l'editor de text per omissió del KDE. Té moltes grans característiques per a l'edició de text pla o escriure codi en molts llenguatges diferents.
- Ark és l'eina per omissió per al maneig d'arxius de fitxers com TAR, GZIP, BZIP2, ZIP, RAR i 7Z.
- Klipper és un porta-retalls per a mantenir el text copiat per al seu ús posterior. A diferència d'altres porta-retalls mantindrà tot el text copiat, en lloc d'una sola línia.
- Knotes és una aplicació de notes adhesives per escriure notes a l'escriptori.
- KCalc ofereix funcions bàsiques de la calculadora i molt més.
- KMag és la lupa de la pantalla del KDE.
- Konsole es l'emulador de terminal de KDE, es pot utilitzar per executar els intèrprets d'ordres de la consola.
Bash
Bash és l'intèrpret d'ordres per omissió al Konsole i als terminals. Per a més informació feu clic a Utilitzar el terminal.
Configuració del tallafocs (firewall)
«Ufw» és l'eina de configuració de línia d'ordres per omissió per al tallafocs. Ufw vol dir «Uncomplicated Firewall» (tallafocs sense complicacions), està desenvolupat per a facilitar la configuració d'un tallafocs amb «iptables». Per obtenir més informació, vegeu UFW.
Steam
Encara que no s'inclou per omissió, es pot instal·lar amb les solucions esmentades aquí.