Plasma/Ordinadors ultra-portàtils

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 21:32, 7 December 2013 by Abella (talk | contribs) (Importing a new version from external source)

Tot el KDE a pantalles petites (p.ex. ordinadors ultra-portàtils)

El plasma per ordinadors ultra-portàtils del KDE és un espai de treball fet específicament per a dispositius ultra-portàtils petits i lleugers.

Característiques

  • Cerca i executa les aplicacions amb facilitat
  • Experiència enriquida amb Internet
  • Organització més eficient del vostre espai

Requeriments

El plasma per ordinadors ultraportàtils requereix acceleració 3D per a funcionar d'una manera adequada. No és recomanable provar-lo en un entorn sense composició. En el llenguatge humà, això vol dir: es necessita un sistema 3D capaç, amb la configuració correcta. La majoria dels sistemes moderns (incloent gairebé tots els ultraportàtils) ho compleixen, però algunes targetes de vídeo 3D, especialment aquelles que depenen de controladors propietaris (ATI, NVIDIA) de vegades no ho fan.

Com activar-lo

Per habilitar la interfície per a ordinador ultraportàtil, aneu a Arranjament del sistema, escolliu Comportament de l'espai de treball, escolliu Espai de treball i sota Tipus d'espai de treball escolliu Ordinador ultraportàtil.

Consells i trucs

Canviar de tasca

Les finestres estan totalment maximitzades, sense barra(es) de tasques o decoració de finestra (títol de la finestra i els botons de tanca/minimitza, etc.) visibles.

Per a canviar les tasques podeu fer dues coses:

  • Utilitzeu la drecera probablement familiar Alt + Tab.
  • Aneu a la part superior esquerra de la pantalla amb el punter del ratolí i colpegeu dins la cantonada. Es mostraran a la pantalla totes les finestres, en escala. Escolliu-ne una amb el ratolí o escriviu (part del) un nom i premeu Retorn.

La barra de tasques o el plafó

Hi ha un plafó ocult a la part superior de la pantalla. Si colpegeu amb el punter del ratolí contra la part superior de la pantalla, es tornarà visible.

Tancar o canviar les finestres

A la dreta del plafó superior hi ha un botó de tancament que tancarà la finestra actual. Si feu clic sobre el camp situat a l'esquerra del mateix es mostrarà la icona i el nom de l'aplicació que es mostra actualment (o «X tasques en execució» si la finestra actual és la pàgina d'inici), veureu a la pantalla totes les tasques en execució en escala (com quan golpegeu amb el punter del ratolí a la cantonada superior esquerra de la pantalla).

Safata del sistema

A l'esquerra del botó es mostra que l'aplicació actual és a la safata del sistema amb icones que mostren la connexió de xarxa i la vida de la bateria.

Llançar aplicacions

Al costat de la safata del sistema, a l'esquerra del plafó, hi ha botons per anar al llançador d'aplicacions o a les pàgines que heu definit. Feu clic sobre el llançador i podreu iniciar aplicacions fent clic a les categories o utilitzant la cerca.

Pàgines

Al costat del llançador d'aplicacions teniu la vostra primera «pàgina». Cada pàgina té una o més files d'estris, petites aplicacions. Aquests es poden utilitzar per a mostrar ràpidament les notícies, veure les pròximes cites, controlar el reproductor de música o fins i tot navegar per una pàgina web.

Afegir estris

Feu clic al logo de Plasma a la part inferior de la pàgina. S'obrirà una barra de configuració. Feu clic a Desbloqueja la pàgina (si està bloquejada), i sereu capaç d'afegir estris (feu clic a Afegeix estris, arrossegueu-los i deixeu-los anar a la ubicació desitjada) o més pàgines. També podeu fer clic a Configura la pàgina per a donar a la vostra pàgina un nom propi, un nou fons, etc.

Afegir una pàgina

Feu clic sobre el logo de Plasma a la part inferior de la pàgina. S'obrirà una barra de configuració. Feu clic a Afegeix una pàgina per afegir una pàgina.

Configurar la pàgina

Feu clic sobre el logo de Plasma a la part inferior de la pàgina. S'obrirà una barra de configuració. Feu clic a Desbloqueja la pàgina si la pàgina està bloquejada i sereu capaç de configurar la pàgina. Ara podreu donar-li un fons, un nom, i molt més.