Difference between revisions of "Jargon File/ca"

Jump to: navigation, search
(Updating to match new version of source page)
Line 289: Line 289:
 
|-
 
|-
 
!<tt>$HOME</tt>
 
!<tt>$HOME</tt>
|The path to your home directory such as '''/home/wiliam/'''
+
|El camí cap al vostre directori d'inici com '''/home/usuari/'''.
 
|
 
|
 
|-
 
|-

Revision as of 20:27, 24 January 2018

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎dansk • ‎français • ‎magyar • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎українська
Dialog-information.png
Informació
Aquesta pàgina està permanentment en construcció! Heu mirat en va alguna frase? O bé trobeu una explicació que no enteneu? Si us plau, deixeu un comentari a la pàgina de discussió associada amb aquesta pàgina. Feu clic a la segona icona a la part superior esquerra d'aquesta pàgina i inicieu un nou tema.
Si teniu una explicació millor per a quelcom en aquesta pàgina, si us plau, no dubteu en editar l'element en qüestió.


El fitxer de l'argot

Terme Explicació Llegir més
distro, distribució Una col·lecció de programari que composa un sistema operatiu complet amb escriptori i aplicacions. Parlant de cotxes, això seria tot excepte el motor Face-smile.png Algunes distros de Linux
live CD/DVD Una distribució completa en un CD/DVD. Us permet provar una distro sense necessitat d'instal·lar-la. Es pot executar en Windows sense necessitat d'instal·lar res al disc dur. Segur, però lent. Alguns Live CD
repo, repositori Una col·lecció de programari addicional, que es pot baixar i instal·lar al sistema. Veure la pàgina web la vostra distribució per a més informació.
terminal the Linux command line interface (CLI) Icon-utilities-terminal.png, usually bash run in Konsole. If you are told to enter text, this is where you enter it. Open a console
Gestor de paquets És una aplicació per navegar pels repos, afegir o treure programari. Les distros sovint tenen els seus propis gestors de paquets. Aquesta és la millor forma d'instal·lar o treure programari amb seguretat. El programari instal·lat d'aquesta manera es mantindrà automàticament al dia amb les últimes actualitzacions de seguretat i correccions d'errors. Alguns gestors de paquets
root, arrel És el nom de l'usuari administrador de la vostra màquina. Encara que si administreu el vostre propi equip, serà preferible iniciar una sessió com a usuari administrador només quan sigui absolutament necessari. En general, si voleu fer quelcom que requereix ser administrador, una finestra emergent us demanarà la contrasenya de l'usuari root, de manera que no haureu de canviar d'usuari.

El mot root també designa la base de la jerarquia de fitxers -l'arrel-, representada per /
console the Linux command line interface (CLI), usually bash run in Konsole. Open a console
shell the Linux command line interface (CLI), usually bash run in Konsole. A set of commands is comprised in this shell. Konsole
su - És l'ordre de la línia d'ordres per canviar d'usuari, normalment el root. S'utilitza quan necessiteu drets especials per fer quelcom. S'us demanarà la contrasenya de root abans que tingui efecte. Nota: no oblideu escriure exit una vegada acabeu. Això us durà de tornada al vostre usuari habitual.
sudo A l'igual que «su», però només concedeix privilegis de root per a una ordre, de manera que l'ordre que voleu executar ha d'anar immediatament tot seguit. A diferència de «su», us demanarà que proporcioneu la vostra pròpia contrasenya (no la de l'usuari root) i no haureu de sortir.
path, ruta, camí Especificació completa d'un fitxer indicant la seva ubicació al sistema de fitxers. Per exemple /home/usuari/Documents/Salutacions.txt (una ruta absoluta), o Documents/Salutacions.txt (una ruta relativa al meu directori inici).
bug, error Qualsevol cosa que pugui estar malament amb una aplicació o l'entorn de treball subjacent. Informar errors
bko Nom curt per al lloc d'informe d'errors del KDE. bugs.kde.org
user A user account. Most Linux system are set up with at least one ordinary user (you) and an administrator = root.
sessió Quan accediu al sistema, una aplicació o algun servidor esteu iniciant una sessió, la qual durarà fins que sortiu.
logon L'acte d'iniciar una nova sessió en un sistema. Això normalment requereix un nom d'usuari i una contrasenya. Diversos usuaris poden iniciar alhora una sessió en un sistema, encara que només un estarà actiu.
logout L'acte de finalitzar una sessió en un sistema. El sistema esperarà un altre inici de sessió.
escriptori L'espai de treball que veieu, quan accediu. Generalment disposareu d'un plafó amb un menú d'inici i altres estris. L'espai de treball mateix també pot tenir diversos estris.
activitat Activitats
paginador Un estri per canviar entre els diferents escriptoris virtuals. Paginador
gestor de tasques Un estri que veureu sovint al plafó de l'escriptori. Contindrà un petit botó per a cada aplicació que s'està executant. Es pot utilitzar per canviar entre les aplicacions.
safata del sistema Un estri que veureu sovint al plafó de l'escriptori. Conté icones per a alguns serveis del sistema com el porta-retalls i el notificador de dispositius. Safata del sistema
miniatura Una petita (sovint icona de mida) vista prèvia del contingut d'un fitxer.
captura de pantalla Una imatge del que hi ha a la pantalla en un moment donat -de vegades és necessari quan demaneu ajuda-. KSnapshot
finestra
pestanya
decoracions de la finestra Les vores al voltant de les finestres incloent la línia de títol i els seus botons, per exemple, el botó de tancament.
tema Un conjunt d'ajustaments per a l'aspecte visual d'una aplicació donant-li un aspecte i sensació distintiva.
plafó Un estri que conté altres estris. A l'escriptori podeu tenir un o més plafons. Sempre es col·locaran al llarg d'una de les vores de la pantalla. Plafons
estri Un mini aplicació continguda que resideix (potser integrada) a l'escriptori. Estri
esclau kio KIO
kpart KPart
adreça d'interès, punt
virtual terminal Command line console text-only interface, usually Alt + Ctrl + F[1-6] Looks like CLI with bash run in Konsole, but cannot display graphics, just text and characters.
virtual console pretty much a virtual terminal.
Escriptori virtual Escriptoris virtuals
xko On «x» és alguna lletra. Abreviatura d'algun lloc web del KDE. Exemples: fko = forums.kde.org, bko = bugs.kde.org i així successivament.
Konvi Nom curt per al client d'IRC Konversation. Konversation
Nepomuk Nepomuk
Akonadi Akonadi
Strigi Strigi
KDE La comunitat de col·laboradors i usuaris de tecnologies del KDE. Què és el KDE
KDE SC The periodic releases of the KDE frameworks and core utilities — the Software Collection
Programari KDE A més de la KDE SC hi ha una sèrie d'altres projectes de programari que es desenvolupen sota el paraigua del KDE i el suport actiu de la comunitat.
Plasma L'espai de treball del KDE i tecnologia de suport. Els espais de treball Plasma vénen en diverses varietats, Escriptori Plasma (Plasma Desktop), Plasma ultra-portàtil (Plasma Netbook) i Plasma actiu (Plasma Active).
Plasma Desktop, Escriptori Plasma La varietat de l'espai de treball KDE dissenyat per a ordinadors tradicionals, és a dir. sistemes amb dispositius d'entrada tradicionals com el teclat i el ratolí i amb pantalles grans.
Plasma Netbook, Plasma per ordinadors ultraportàtils La varietat de l'espai de treball KDE dissenyada per a dispositius amb pantalles petites, com els ordinadors ultraportàtils.
Plasma Active, Plasma actiu La varietat de l'espai de treball KDE dissenyada per a telèfons intel·ligents i altres dispositius compactes similars.
Planet Nom curt per a planet.kde.org. Els blogs agregats a Planet tracten sobre qualsevol cosa del KDE. planet.kde.org
Dot Nom curt per a dot.kde.org. El Dot és el lloc oficial de les notícies per al KDE. dot.kde.org
Get Hot New Stuff Technology that allows applications to offer users the option to easily download and install plugins, artwork, scripts or similar additions using a unified interface. Upload for data sharing, however, is done less easily. Get Hot New Stuff
tar ball, arxiu tar Un format d'arxiu per a la distribució de fitxers. Per utilitzar els fitxers continguts en una arxiu tar primer cal descomprimir-lo (veure Gestió d'arxius en Dolphin).
snapshot La darrera versió de desenvolupament d'una aplicació. No és tan polida i ben provada com la versió estable.
sources, fonts Els fitxers de text que contenen el codi font d'algun programari. S'ha de compilar i instal·lar abans que es pugui utilitzar.
build
Context menu, menú contextual Un menú amb els elements apropiats per a un objecte en particular. En general, apareix en fer clic dret sobre l'objecte.
meta key, tecla Meta Una tecla especial que s'utilitza en combinació amb altres tecles. Sovint, per això s'utilitza la tecla Inici.
cli The command line interface (CLI) is usually bash (= Bourne Again Shell) run in Konsole app, a textual device for input (type via keyboard) and output (visual read from screen).
plasmoid a native plasma widget program.
miniaplicació Un estri
ghns Veure «Obtén novetats candents» (Get Hot New Stuff). Obtén novetats candents
kdesu Ordre de la consola emprada per iniciar una aplicació IGU com un usuari diferent (usualment root) que s'executarà a l'escriptori existent.
kdesudo Veure kdesu.
virtual console See virtual terminal , an interface (CLI) usually bash run in Konsole.
fko Nom curt per als fòrums del KDE. forums.kde.org
hover To place the mouse over some item and keep it still for a little while, so some info bubble pops up or the mouse cursor changes shape.
Tooltip Small info box that is displayed when you hover over an item with the cursor.
prefix Un tros de text al començament d'una cadena de text –les primeres lletres–.
sufix Un tros de text al final d'una cadena de text –les últimes lletres–.
$HOME El camí cap al vostre directori d'inici com /home/usuari/.
Tecla Super Una tecla especial utilitzada en combinació amb altres tecles. Sovint s'utilitza la tecla Inici.
Compose key A special key used in combination with other keys – mostly to type accented characters and other non standard letters and symbols, e.g. Alt Gr Compose Key

Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.