Kubuntu/Basic

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 07:36, 15 July 2019 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Grundlæggende

Dette afsnit af dokumentationen dækker de komponenter i Kubuntu, som hjælper dig med at gøre Kubuntu til dit eget system.

Programstartere

Kickoff

KickOff Plasma 5

Da Kubuntu er en KDE-distribution, så bruger vi programstarteren Kickoff som standard. Programstarteren Kickoff kan sammenlignes med 'Startmenuen' i Windows (før Windows 8). Ikonet til at starte Kickoff findes nederst til venstre lige som i Windows XP eller 7. For mere information om, hvordan du bruger og tilpasser den, se Plasma Kickoff.

KRunner

Krunner Plasma 5

Ligesom Kickoff er KRunner en programstarter, men den gør meget mere end blot starte programmer. Som regel tilgås KRunner ved at taste Alt + F2. For mere information om hvad den kan gøre, se Plasma Krunner.


Netværk

Dette afsnit vil hjælpe dig med at forbinde til internettet.

Netværkspanelet


Kablet

I de fleste tilfælde vil en kablet netværksforbindelse bare virke uden at du skal ændre Kubuntus standardindstillinger. Kablet netværksforbindelse vælges automatisk, der det er tilgængeligt.

Trådløs

De fleste trådløse netværkskort understøttes uden videre af Kubuntu. I nogle tilfælde kan det trådløse netværkskort dog være afhængig af en ikke-fri driver for at fungere. Den bedste måde at tjekke dette er at åbne drivermanageren. Åbne programmet med KickOff -> Systemindstillinger -> Driver Manager. dette program klikker du på programstarteren Kickoff og søger efter Yderligere drivere. Hvis enheden har brug for en ikke-fri driver, så kan drivermanageren hjælpe dig med at vælge, installere og aktivere den rette driver. Når alt dette er overstået, så skal systemet genstartes. For mere information om problemer med Wi-Fi se Wireless Troubleshooting.


Tilpasning af skrivebordet

Dette afsnit dækker de grundlæggende tilpasning af Kubuntu til at dække dine behov. En af styrkerne ved KDE's filosofi er fokus på kontrol af praktisk taget ethvert aspekt af skrivebordsmiljøet. Baggrundsbilleder, temaer, widgets, opstartsbilleder med mere; tilpasningsmulighederne er endeløse.

KDE Store er det bedste sted at søge efter tilpassede indstillinger af KDE's Plasma skrivebord. Nogle programmer har endda direkte forbindelse til KDE Store til hentning af nye indstillinger eller billeder.

Temaer

Kubuntu gør det nemt at ændre temaer. For at ændre dit tema skal du gå til Systemindstillinger -> Arbejdsområdets tema i afsnittet Skrivebordstema og vælg fra listen af installerede temaer. Du kan ændre temaet for skrivebord, markører og splashskærm. Vælg blandt de temaer, som er installerede som standard eller klik på knappen Hent nye... i hvert afsnit for flere valgmuligheder.

Plasmoider

Plasmoider (også kaldet widgets) kan tilføjes ved at højreklikke på skrivebordet og vælge Tilføj widgets..., hvilket vil bringe en liste med widgets frem. For mere information, se Plasma Widgets.


Panel

Ved at højreklikke igen på skrivebordet kan du vælge Tilføj panel for at få flere paneler. Du kan klikke knappen yderst til højre i panelet for at ændre panelets egenskaber så som dets højde eller hvilke widgets, det skal indeholde.For mere information, se Plasma Panels.

Dolphin

Dolphin er Kubuntus standard filhåndtering og kan sammenlignes med Windows Explorer. Dolphin ser enkel ud på grund af godt design, samtidig med at den har mange stærke funktioner. For mere information, se Dolphin.

Opdatering

Kubuntus udviklere udsender nye funktioner og sikkerhedsopdateringer til programmer og pakker i Kubuntus system. Når en opdatering bliver tilgængelig, så vil Kubuntu vise en besked i systembakken. For at opdatere systemet åbner du Muon Update Manager fra enten KickOff eller Krunner og klikker på knappen Installer opdateringer. Efter at have installeret opdateringer kan det være nødvendigt at genstarte computeren. Hvis det er tilfældet, så vil Kubuntu visen en besked, som dukker op og et ikon i systembakken.

Muon Opdatering

Tilbage til Kubuntu-startsiden