Marble/Bogmærker

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 11:40, 27 May 2011 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:


Introduktion

I denne vejledning lærer du, hvordan du kan lave og håndtere bogmærker i Marble. Bogmærker bruges til hurtigt at flytte til bestemte steder på et kort. Understøttelse af bogmærker blev introduceret i Marble 1.0, hvor de grundlæggende funktioner er med. Mere avanceret håndtering af bogmærker er planlagt til kommende udgaver.

Tilføj bogmærker

Bogmærker kan tilføjes på to forskellige måder. Begge bruger den samme dialog til at angive navn og beskrivelse af bogmærket.

Et nyttigt standardnavn til bogmærket foreslås automatisk, når der er forbindelse til internettet. Hvis ikke, så bruges stedets geodætiske koordinater som standardnavn. Efter at have tilføjet et bogmærke dukker det op i menuen Bogmærker.

Du kan flytte korets centrum til det bogmærkede sted ved simpelt hen at vælge menupunktet.

Menulinjen

Position, som aktuelt er i centrum af kortet bliver brugt som bogmærkested i ovennævnte dialog, når du vælger menuen Bogmærker -> Tilføj bogmærke.

Kontekstmenuen

Ved at højreklikke på kortet og vælge Tilføj bogmærke bliver positionen føjet til din favoritter.

Organisér bogmærker i mapper

Du kan lave mapper til at organisere bogmærker. Dette kan enten gøres ved at klikke på knappen Tilføj mappe i dialogen Tilføj bogmærke eller ved at vælge menuen Bogmærker -> Ny bogmærkemappe.

Herefter dukker mappen op i comboboksen i dialogen Tilføj bogmærke. Nu er bogmærkerne i menuen Bogmærker organiserede i mapper.

Fjern bogmærker

Du kan fjerne alle bogmærker ved hjælp af menuen Bogmærker -> Fjern alle bogmærker. Mere fleksible funktioner til håndtering af bogmærker planlægges til senere udgaver af Marble.

Bogmærker på N900

Marble-versionen til N900 understøtter også bogmærker. Klik på det punkt på kortet, som du vil mærke og vælg Tilføj bogmærke i den menu, som dukker op. Brugerfladen til at tilføje og vælge bogmærker er meget lig det, der findes i skrivebordsversionen.

Tilgang til bogmærker sker på en anden måde end i skrivebordsudgaven. I stedet for at bruge programmets menu, så klikker du et tilfældigt sted på kortet og vælger Gå til... i kontekstmenuen. Blandt andre stedmarkeringer vises dine bogmærker i en dialog. Vælg det bogmærke, som du vil hoppe til.

Brug bogmærker til ruteplanlægning

Dine bogmærker er også tilgængelige til planlægning af ruter. I stedet for at indskrive rutemålet, så klik på knappen ved siden af inputfeltet (skrivebordsudgaven: til venstre for feltet, N900: til højre for feltet) og vælg det bogmærke, som du vil bruge.