Revision as of 20:47, 11 April 2012 by Abella (talk | contribs) (Created page with "Podeu obrir directament els mòduls de control de l'arranjament del des de '''KRunner'''. Sovint, si vols canviar quelcom, només haureu d'escriure els termes associats i '''KRun...")

Plasma/Krunner

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語

KRunner es el llançador construit dins de l'escriptori Plasma. Si bé la seva funció bàsica és llançar programes des d'una mini-línia d'ordes, la seva funcionalitat es pot ampliar mitjançant «executors» per ajudar l'usuari a realitzar una gran quantitat de tasques.

KRunner.png

Característiques

Aquesta lamentablement incompleta llista intenta presentar alguns exemples bàsics d'ús de KRunner. Descobriu més informació fent clic a la icona «?» al KRunner.

Iniciar i aturar aplicacions

Podeu llançar els programes simplement escrivint el nom de l'aplicació que voleu executar. Cal escriure com a mínim tres caràcters per iniciar la cerca de coincidències. Aquestes coincidències trobaran les aplicacions en el menú d'aplicacions.

Exemples:

Entrada Sortida
gwe (inicia Gwenview)

També podeu utilitzar KRunner per matar les aplicacions. Escriviu la paraula clau kill seguida d'un nom de procés i KRunner oferirà opcions per tancar l'aplicació (SIGTERM) o per forçar la seva sortida (SIGKILL). KRunner coincidirà parcialment amb noms de procés (almenys tres caràcters) pels processos en execució.

Recordeu que la paraula clau kill es pot canviar en l'executor «Finalitza aplicacions» per evitar confusions amb l'ordre «kill» la qual accepta identificadors de procés.

Qüestions amb les ordres (shell)

A més de les aplicacions llistades en el menú d'aplicacions, KRunner també es pot utilitzar per executar ordres de shell, incloent el llançament de binaris. Tingueu en compte que en introduir ordres de shell, KRunner no acceptarà ordres parcials ni oferirà autocompleció.

Executant una ordre com aquesta apareixerà una icona de clau anglesa que ens ofereixerà opcions addicionals. Podreu optar per un terminal i executar l'ordre (això pot ser útil si l'ordre produeix una sortida de text que voleu llegir), o escollir executar el programa com un usuari diferent (proporcionant el nom i la contrasenya d'aquest usuari).

Exemples:

Entrada Sortida
ls ~/Documents llista el contingut de ~/Documents (preferiblement a un terminal)
cp ~/Documents/un_fitxer ~/un_fitxer copia un_fitxer des de ~/Documents a ~/
mplayer una_pel·lícula.mkv reprodueix una_pel·lícula.mkv amb mplayer

Per cert, si la línia d'ordres és el teu, apreciareu la integració amb les pàgines de manual. Simplement escriviu al davant d'un nom d'ordre un caràcter # per obrir la pàgina de manual formatada per facilitar la seva lectura al navegador.

Exemples:

Entrada Sortida
#ls obre el manual per a «ls» en un navegador

Navegar per llocs web

Podeu simplement començar a escriure l'URL d'un lloc web per obrir-lo en el navegador predeterminat. Fins i tot podeu escriure el nom d'una adreça d'interés de Konqueror i KRunner l'obrirà. Si ja heu visitat el lloc web, KRunner també pot obtenir els resultats des de l'historial del navegador.

Exemples:

Entrada Sortida
una_adreça_interés obre l'adreça d'interés al navegador
kde.org obre la pàgina inicial del KDE al navegador
http://userbase.kde.org/ obre Userbase al navegador

KRunner coneix les dreceres web del Konqueror, de manera que podeu començar a usar-les directament.

Exemples:

Entrada Sortida
gg:KDE fa una cerca del terme «KDE» a Google
wp:krunner fa una cerca del terme «krunner» a la Viquipèdia

KRunner també proporciona opcions per descarregar fitxers des del web utilitzant KGet en proporcionar-li el seu URL.

Hi ha executors addicionals per a la cerca ràpida a la Viquipèdia, Wikitravel i KDE Techbase.

Obrir fitxers, carpetes i dispositius

KRunner també pot obrir fitxers i directoris a la vostra màquina local. Si voleu navegar per màquines remotes, podeu fer el següent. Observeu com KRunner utilitza esclaus kio per ssh (fish:) i samba (smb:).

Exemples:

Entrada Sortida
file:/home/ obre file:///home/ (el directori «home») en el Dolphin
file:una_pel·lícula.mkv obre /home/una_pel·lícula.mkv
fish:[email protected] obre fish:/[email protected]/ mitjançant el protocol fish (fitxer a través de ssh)
smb:una_caixa_Windows obre smb:/una_caixa_Windows mitjançant Samba

Si no coneixeu la ruta a un fitxer, poseu el nom del fitxer. Si aquest és un document obert recentment, KRunner el llistarà. Si instal·lat el subsistema Nepomuk , també podreu cercar a l'ordinador pel seu contingut indexat. KRunner també obrirà les carpetes que heu fet adreces d'interès en Dolphin (a la barra lateral Llocs) si escriviu el seu nom. El que és més, si voleu accedir als dispositius del sistema (muntats i desmuntats), també ho podeu fer. KRunner proveirà les opcions específiques del dispositiu.

Exemples:

Entrada Sortida
Home obre el directori Home al Dolphin
una_unitat_flaix mostra les opcions de muntatge o obre el contingut de una_unitat_flaix

Multitasca amb sessions, finestres, escriptoris i activitats

Diverses aplicacions del KDE us permet desar i carregar sessions. KRunner us permetrà llançar aquestes sessions. Podeu escriure en el nom de l'aplicació o escriure directament en el nom de la sessió. Hi ha executors per obrir les sessions desades en el Kate, Konqueror, Konsole, etc.

KRunner és un somni de la multitasca. Si teniu masses finestres obertes, simplement introduïu el títol de la finestra i passareu directament a ella. Igualment, podeu escriure el nom d'un escriptori virtual i passar directament a ell. Si treballeu amb les activitats, alternareu entre elles escrivint el seu nom. KRunner trobarà coincidència tan aviat com escriviu tres caràcters.

KRunner fins i tot alternarà entre sessions d'escriptori. Escriviu la paraula clau commuta o sessió nova per iniciar una sessió X independent. Podreu alternar entre les sessions utilitzant la paraula clau commuta.

Exemples:

Entrada Sortida
Escriptori 1 alterna l'escriptori virtual a Escriptori 1
una_activitat_treball alterna l'activitat a una_activitat_treball
alterna mostra les opcions per alternar a una sessió existent o inicia una de nova

Diversos estris de plasma es poden llançar com aplicacions amb finestra. Podeu simplement escriure el nom d'un estri i KRunner llançarà una finestra.

Parlar amb la gent

Escriviu el nom d'un contacte en el KAddressBook per obtenir una llista d'opcions per contactar-hi. Escrivint una adreça de correu electrònic en KRunner obrireu una finestra de l'editor del KMail. També podeu cercar a través dels contactes a la vostra llista de contactes del Kopete.

Els executors de la llibreta d'adreces i kopete no semblen funcionar al SC 4.8.

Exemples:

Entrada Sortida
[email protected] edita un correu per a la llista de correu KDE
un_contacte mostra les opcions per al contacte un_contacte

Escoltar una mica de música

Podeu controlar qualsevol reproductor d'àudio modern com Amarok utilitzant krunner. Podeu utilitzar diverses paraules clau (tot configurable) per reprodueix, pausa o saltar cançons. En escriure en el nom d'un artista, àlbum o cançó que es trobi a la biblioteca de l'Amarok bé podreu reproduir immediatament, posar a la cua (cua) o reproduir-la al final (afegeix) de la llista de reproducció actual. Podeu utilitzar paraules clau augmenta o disminueix el volum del reproductor, o fins i tot silencia o surt.

Exemples:

Entrada Sortida
reprodueix cerca la cançó reprodueix una cançó immediatament
pausa pausa l'Amarok o els vostre reproductor de música designat
següent reprodueix la cançó següent a la llista de reproducció

Arribar a temps

Podeu obtenir la data actual o l'hora, simplement introduint les paraules clau data o hora. Seleccionar el resultat el copiarà al porta-retalls per poder-lo enganxar en un altre lloc. El format de la data i l'hora respecta la configuració del sistema.

Exemples:

Entrada Sortida
data La data d'avui és...
hora L'hora actual és...

Fins i tot podeu obtenir la data i hora en un altre lloc, especificant la zona horària o la ciutat llistades a la base de dades TZ.

Exemples:

Entrada Sortida
time UTC L'hora actual a UTC és...
time oslo L'hora actual a Europe/Oslo és...
time kolkata L'hora actual a Asia/Kolkata és...

No és un executor per interactuar amb Korganizer i obtenir esdeveniments, però no sembla funcionar al SC 4.8.

Calculadora

KRunner té una calculadora molt versàtil que es pot cridar per iniciar o finalitzar un càlcul amb un signe =. A més de l'aritmètica bàsica, podeu cridar funcions científiques com sqrt(), sin(), log(), etc. Aquí hi ha una llista de les funcions suportades. Recordeu que les funcions trigonomètriques com sin(), cos(), etc. esperen l'angle en radians. KRunner entén pi en les expressions.

Exemples:

Entrada Sortida
32*12 = 384
= sqrt(4) + 32*sin(30*pi/180) 18

KRunner també pot manejar matemàtiques simbòliques i dur a terme la integració i la diferenciació en les expressions.

Exemples:

Entrada Sortida
= integrate( -x/y^2, y ) -x/y
diff( log(x) ) = 1/x

També podeu utilitzar KRunner per resoldre funcions polinòmiques per trobar les seves arrels.

Exemples:

Entrada Sortida
= solve( x^2 + 4*x - 21 = 0 ) [7, -3]

KRunner maneja de manera intel·ligent les unitats com a part dels càlculs. Proveu els següents exemples per veure com.

Exemples:

Entrada Sortida
= 2.5 kg * 10 m/s^2 25 N
220 V / 10 A = 22 ohms

Atès que KRunner entén la majoria de les unitats, podeu utilitzar-ho per convertir molt ràpidament. Tingueu en compte que la conversió d'unitats no requereix d'un signe =.

Exemples:

Entrada Sortida
30 F -1.11111 graus Celsius (°C), 273.039 kelvins (K)...
27.8 km 1.09449e+06 polzades (in), 17.2742 miles (mi)...
5 galons en litres 18.9271 litres (l)

KRunner també coneix les monedes. Les conversions entre monedes es fa cercant el tipus de canvi des de la pàgina web del Banc Central Europeu.

Exemples:

Entrada Sortida
1 dòlars 0.629008 lliures esterlines (GBP), 0.761557 euros (EUR)...
125 euros 103.244 lliures esterlines (GBP), 13272,5 iens (JPY)...
30 JPY en RUB 11.0137 rubles (RUB)

Anar a llocs

Si teniu ubicacions marcades en el Marble (en OpenStreetMap), KRunner les pot obrir directament al mapa.

Correcció ortogràfica i caràcters especials

KRunner pot saber si l'ortografia és correcta i/o suggerir correccions. La paraula clau per omissió per iniciar el corrector ortogràfic és spell i es pot configurar.

Exemples:

Entrada Sortida
spell linux Suggested words: Linux, lynx, ...

KRunner també pot permetre que premeu caràcters especials si els podeu especificar l'hexadecimal unicode per al caràcter, precedit per un signe #.

Exemples:

Entrada Sortida
#03b2 β
#00b1 ±

Gestionar el vostre ordinador

Podeu obrir directament els mòduls de control de l'arranjament del des de KRunner. Sovint, si vols canviar quelcom, només haureu d'escriure els termes associats i KRunner trobarà el mòdul de control amb l'arranjament que voleu.

Examples:

Input Output
keyboard opens the Keyboard settings control module
fonts opens the fonts settings control module
password opens the Password & User account control module

KRunner can also be used to adjust the screen brightness by using the keywords "screen brightness". You can specify a percentage or just turn the brightness halfway or fully down. Additionally, keywords exist to suspend, logout, shutdown or restart your machine.

Examples:

Input Output
screen brightness 100 increases screen brightness to 100%
sleep suspends computer to RAM
lock locks the screen

Ús

Obrir KRunner

The easiest way to open KRunner is to trigger its global shortcut (Alt+F2, by default). In some activities (e.g. Desktop), you can simply click on the desktop and start typing. In others (e.g. Search and Launch), KRunner may be built into the activity itself.

You can also right-click on your plasma workspace and select Run Command... or just simply launch it from the commandline by typing krunner.

Usar KRunner

Use Tab or Shift+Tab to navigate up and down results. Use arrow keys to move between options (if any) in a result. Use Enter (or left click) to select a result.

Descobrir KRunner

Click on the wrench icon to bring up configuration options where you can enable/disable/configure runners that will process your searches. Additional options are available to change the position on the screen where krunner appears. You can even change the style to a task-oriented interface, if you like.

Clicking on the waveform icon will open the System Monitor.

Clicking on the '?' icon opens a scrollable list that explains the syntax of all the available runners. This is a good way to discover new functionality!

Consells, trucs i PMF

You can use KRunner in a special "single runner" mode. While in this mode, krunner will only have one active runner to process your searches. This feature isn't supported by all runners, but quite a few already do. Open the global keyboard shortcuts control module directly from krunner and choose the "Run Command Interface" to see what's available. Set a global shortcut for the mode you want and launch krunner in that mode. You can have as many modes as you can find shortcuts for. Face-smile.png

This blog covers some of the advanced usage of the calculator runner.


Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.
-->