Plasma/Ordinadors ultra-portàtils

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 00:11, 18 June 2014 by Abella (talk | contribs) (Created page with "512px|thumb|center|Barra de configuració")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Tot el KDE a pantalles petites (p.ex. ordinadors ultra-portàtils)

El plasma per ordinadors ultra-portàtils del KDE és un espai de treball fet específicament per a dispositius ultra-portàtils petits i lleugers.

Plasma Netbook - Cerca i llança

Característiques

  • Cerca i executa les aplicacions amb facilitat
  • Experiència enriquida amb Internet
  • Organització més eficient del vostre espai

Requeriments

El plasma per ordinadors ultra-portàtils requereix acceleració 3D per a funcionar d'una manera adequada. No és recomanable provar-lo en un entorn sense composició. En el llenguatge humà, això vol dir: es necessita un sistema 3D capaç, amb la configuració correcta. La majoria dels sistemes moderns (incloent gairebé tots els ultra-portàtils) ho compleixen, però algunes targetes de vídeo 3D, especialment aquelles que depenen de controladors propietaris (ATI, NVIDIA) de vegades no ho fan.

Com activar-lo

Per habilitar la interfície per a ordinador ultra-portàtil, aneu a Arranjament del sistema, escolliu Comportament de l'espai de treball, escolliu Espai de treball i sota Tipus d'espai de treball escolliu Ordinador ultra-portàtil.

Consells i trucs

Canviar de tasca

Les finestres estan totalment maximitzades, sense barres de tasques o decoració de finestra (títol de la finestra i els botons de tanca/minimitza, etc.) visibles.

Per a canviar les tasques podeu fer dues coses:

  • Utilitzeu la drecera probablement familiar Alt + Tab.
  • Aneu a la part superior esquerra de la pantalla amb el punter del ratolí i colpegeu dins la cantonada. Es mostraran a la pantalla totes les finestres, en escala. Escolliu-ne una amb el ratolí o escriviu (part del) un nom i premeu Retorn.

La barra de tasques o el plafó

Hi ha un plafó ocult a la part superior de la pantalla. Si colpegeu amb el punter del ratolí contra la part superior de la pantalla, es tornarà visible.

Tancar o canviar les finestres

Visualitzant les tasques en execució

A la dreta del plafó superior hi ha un botó de tancament que tancarà la finestra actual. Si feu clic sobre el camp situat a l'esquerra del mateix es mostrarà la icona i el nom de l'aplicació que es mostra actualment (o «X tasques en execució» si la finestra actual és la pàgina d'inici), veureu a la pantalla totes les tasques en execució en escala (com quan empenyeu amb el punter del ratolí a la cantonada superior esquerra de la pantalla).

Safata del sistema

A l'esquerra del botó es mostra que l'aplicació actual és a la safata del sistema amb icones que mostren la connexió de xarxa i la vida de la bateria.

Llançar aplicacions

Al costat de la safata del sistema, a l'esquerra del plafó, hi ha botons per anar al llançador d'aplicacions o a les pàgines que heu definit. Feu clic sobre el llançador i podreu iniciar aplicacions fent clic a les categories o utilitzant la cerca.

Pàgines

Plasma Netbook - Pàgina

Al costat del llançador d'aplicacions teniu la vostra primera «pàgina». Cada pàgina té una o més files d'estris, petites aplicacions. Aquests es poden utilitzar per a mostrar ràpidament les notícies, veure les pròximes cites, controlar el reproductor de música o fins i tot navegar per una pàgina web.

Afegir estris

Feu clic al logo de Plasma a la part inferior de la pàgina. S'obrirà una barra de configuració. Feu clic a Desbloqueja la pàgina (si està bloquejada), i sereu capaç d'afegir estris (feu clic a Afegeix estris, arrossegueu-los i deixeu-los anar a la ubicació desitjada) o més pàgines. També podeu fer clic a Configura la pàgina per a donar a la vostra pàgina un nom propi, un nou fons, etc.

Afegir una pàgina

Feu clic sobre el logo de Plasma a la part inferior de la pàgina. S'obrirà una barra de configuració. Feu clic a Afegeix una pàgina per afegir una pàgina.

Configurar la pàgina
Barra de configuració

Feu clic sobre el logo de Plasma a la part inferior de la pàgina. S'obrirà una barra de configuració. Feu clic a Desbloqueja la pàgina si la pàgina està bloquejada i sereu capaç de configurar la pàgina. Ara podreu donar-li un fons, un nom, i molt més.