Vejledning/KDE3 til KDE SC 4

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 20:45, 9 June 2011 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Note

Denne side er forældet og de fleste problemer, som nævnes (montering af USB osv.) består ikke længere eller bliver løst på andre måder. Lad os endelig høre fra dig.


SC 4? Hvad er det? KDE udgiver et stort antal programmer i kerne-pakkerne. De omtales som "the Software Compilation". Det forkorter vi af praktiske grunde til SC 4

Ved første eftersyn ser det ud som om, at et antal værdifulde funktioner i KDE 3 mangler i KDE SC 4. Faktisk er de fleste af disse funktioner stadig tilgængelige men bruges på en lidt anden måde. Ligesom når du kommer til et 'Vejen er spærret'-skilt, så vælger du blot en anden vej. Det er det, der er sket med adskillige ting af forskellige grunde.

Et særligt tilfælde er indstillingsmuligheder i kcontrol, som mangler i Systemindstillinger. Nogle af disse havde med specifikke programmer at gøre; de er blevet flyttet til programmet.

Gamle venner, nye måder

kcontrol findes ikke længere

kcontrol findes ikke længere. Systemindstillinger med de korslagte redskaber som ikon erstatter den. Som standard bruger den en visning, hvor forskellige slags indstillinger repræsenteres ved ikoner arrangeret i grupper. Du kan bruge Indstil i Systemindstillingers værktøjslinje (svensknøgle-ikonet) til at ændre dette til en Klassisk trævisning.

At lægge ikoner på skrivebordet

Brug det klassiske skrivebord

KDE SC 4 har to mulige tilstande for skrivebordet; hvilken der er standard afhænger af din distribution. Du kan skifte mellem dem ved at højreklikke på skrivebordet og vælge Indstilling af skrivebord (nogle distributioner kalder det "Appearance Settings"). Under Skrivebordsaktivitet kan du så vælge Type -> Skrivebord (hvis du ønsker et rent, urodet skrivebord) eller Mappevisning (som ligner skrivebordet fra KDE 3 meget mere).

En anderledes tilgang

Du kan få funktionalitet på et rent skrivebord af type Skrivebord ved at tilføje en lille mappevisning af dine datamapper i hjørnet af din skærm (visningen kan rulles). Mappevisningen har en smart funktion: hvis du lader markøren svæve over en mappe, så går du ned i den. På den måde kan du finde og åbne filer uden at skulle bruge en filmanager.

Note

I 4.4 skulle du klikke på op-pilen for at gå ned i undermapper.


Prøv også at skrive (dele af) navnet på et program i KRunner (få den frem ved at taste Alt + F2 eller højreklikke på skriveborder og vælge Kør kommando). KRunner kan lave upræcise søgninger, så hvis du skriver 'write' vil du finde installerede programmer som fx kwrite, openoffice-writer, kword og googledocs samt relaterede bogmærker, så du behøver ikke huske navne særligt nøjagtigt.

Eller træk og slip?

Hvad enten dit skrivebord er af typen Skrivebord eller Mappevisning, så kan du trække et ikon ud på det. Trækker du for eksempel et billede ud på skrivebordet, så bliver du tilbudt en Foreviser (som åbner filen og giver dig mulighed for at bruge det med et relevant program eller at slette den), at åbne billedet i en Billedramme eller at placere et ikon på skrivebordet. Hvis du ikke ser Forviseren, så skal du eventuelt installere kdeplasma-addons.

En anden træk og slip-funktion fra Dolphin er at trække en mappe ud for at lave en mappevisning. Da mappevisningen har en rullebjælke kan du roligt ændre dens størrelse. Du kan endda gå ned i undermapper blot ved at holde musen svævende over dem, så det er meget lettere at åbne en enkelt fil end at åbne filmanageren for at finde den.

Automatisk montering af USB-enheder

I KDE 3 kunne du vælge at få USB-enheder monteret automatisk, når de blev sat i. I KDE SC 4 er det ikke normen. Du monterer manuelt enten fra widget'en Enhedsbekendtgørelser ved at vælge en handling eller i Dolphin. Siden KDE SC 4.2 har det været muligt at bruge et alternativt plasmoid til enhedsbekendtgørelse, som understøtter automatisk montering. Du kan læse om det her.

Alternativ fremgangsmåde:

Avancerede brugere vil måske foretrække at studere, hvordan man laver regler for USB-enheder. Dokumentation kan findes i denne guide om at skrive udev-regler.

Note

Begge disse er midlertidige løsninger. Automatisk montering skulle være tilbage i KDE SC 4.4


Skjul paneler automatisk

For at opnå dette, så klik på værktøjskassen (den gule dråbeformede ting i højre side af panelet) og vælg Indstil panel. Under Flere indstillinger vælger du nu Skjul automatisk. Det er i øjeblikket ikke muligt at skjule paneler manuelt som man kunne i KDE3.

Flyt appletter på panelet

I KDE SC 4 skal du aktivere panelkontrollen ved at klikke på Plasmas værktøjskasse i højre side af panelet. Hvis du har låst dine widgets (eller hvis din distribution gør det som standard), så skal du først låse dem op: højre-klik i et tomt område af skrivebordet og vælg Lås widgets op. Når markøren flyttes hen over et widget (eller et plasmoid) ændrer den form til fire pile. Brug denne markør til at trække hvert widget til sin nye plads.

Afslut ved at klikke på X'et i den røde cirkel i konfigurationspanelet og lås eventuelt plasmoiderne igen.

Vis programmernes navn i stedet for beskrivelsen i K-menuen

KDE3 lod dig indstille om du ville se programmets navn (fx Amarok) eller beskrivelsen (fx Lydafspiller). KDE SC 4 viser kun beskrivelsen, hvilket kan gøre det svært at finde programmerne.

Hvis du bruger 'Kickoff menustil', så kan du nemt finde en program ved at skrive de første par bogstaver af dets navn i startmenuens søgelinje. Når du har fundet det, så kan du vælge at føje det til Favoritter eller du kan lægge en Programstarter i panelet eller på skrivebordet.

Hvis du ikke bryder dig om Kickoffs 'klik på alting'-stil, så vil du måske kunne lide Lancelot, som har de fleste af Kickoffs fordele og sine helt egne smarte tricks.

Hvis du foretrækker den gamle K menu, så højre-klik på startmenu-ikonen og vælg Skift til klassisk menustil. Herefter kan du indstille, hvordan programmerne skal vises: Højre-klik igen på Startmenuen og vælg Indstilling af startmenu -> Indstillinger. Nu kan du fx sætte Format til Kun navn og derefter klikke OK.

Information

En samling af små animationer kan hjælpe dig med mange af opgaver, som du kommer ud for dagligt


Bluetooth

BlueDevil integrerer din Bluetooth-telefon eller tablet med din Plasma arbejdsflade.