Vejledninger/Tastaturet

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 09:08, 21 April 2011 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Tastaturhandlinger er alle de handlinger, som udløses af systemet når du trykker på en tast på tastaturet. De fleste af dem skulle være sat op til din tilfredshed som standard. Denne artikel kan hjælpe dig med at lave dine egne indstillinger. De mest oplagte eksempler er funktionerne "forøg lydstyrken" og dens tvilling "formindsk lydstyrken", som findes på nogle multimedie-tastaturer.

Baggrund

Når en tast trykkes ned, så sendes der et signal via USB- eller PS/2-porten til computeren. Der modtages den af Linux-kernen og videresendes til X Windows-systemet. X Windows-systemet modtager scankoder for de taster, som trykkes ned og oversætter dem til tastebegivenheder, for eksempel XF86audiomute. For at ændre denne oversættelse skal du bruge kommandoen xmodmap. For at se hvilke scankoder, der dannes for en given tast, skal du bruge kommandoen xev. Kort fortalt, når du trykker tasten "Audio Mute" på dit tastatur ned, så modtager kernen signalet fra tastaturet og sender en tastkode, fx 121, videre til X Windows-systemet. Ved hjælp af sin xmodmap udsender Winduessystemet signalet XF86AudioMute, som kan modtages og håndteres af fx KDE.

Eksempel: Audio Mute-tasten

Hvis dit tastaturs Audio Mute-tast ikke virker, så skal du først finde ud af, om den udløser den rigtige X Windows-begivenhed. For at gøre dette åbner du en konsol og skriver kommandoen

xev

Flyt musen ind i det vindue, som åbnes. Sørg for, at konsollen stadig er synlig og tryk en tast ned. Du vil nu se et output som det følgende i din konsol:

 KeyRelease event, serial 35, synthetic NO, window 0x4000001,
     root 0x15a, subw 0x4000002, time 63106815, (43,37), root:(1279,877),
     state 0x10, keycode 121 (keysym 0x1008ff12, XF86AudioMute), same_screen YES,
     XLookupString gives 0 bytes: 
     XFilterEvent returns: False

Dette betyder, at din tast udløser handlingen XF86AudioMute. Nu skal du åbne Systemindstillinger.

Vælg Tastatur og mus -> Globale tastaturgenveje -> KDE-komponent KMix -> Formindsk lydstyrke -> Brugertilpasset. Klik så på knappen og tryk den tasten, som du vil bruge til at dæmpe lyden med ned.