Difference between revisions of "Tutorials/Open a console/da"

Jump to: navigation, search
(Importing a new version from external source)
 
(12 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
<languages />
 
<languages />
 
== Åbn en konsol ==
 
== Åbn en konsol ==
 +
 +
Med KDE følger konsolprogrammet  [[Special:myLanguage/Konsole|Konsole]]. Du finder det sædvanligvis i startmenuen i <menuchoice>Programmer -> System</menuchoice>. Hvis du ikke har en fuld installation af KDE, så kan du sagtens bruge ethvert andet konsolprogram, som fx '''xterm'''.
  
 
=== Hvorfor? ===
 
=== Hvorfor? ===
  
Når du spørgen om hjælp kan du blive bedt om at "åbne en konsol" eller "åbne en terminal"" - det er det samme. Hvorfor skulle du gøre det? Jo, nogen gange opfører ting sig ikke som forventet. Når du bruger den grafiske brugerflade (GUI) til at gøre noget, så får du ikke at vide, hvorfor det gik galt. Hvis du åbner en terminal for at gøre den samme ting fra kommandolinjen, så vil du få en masse tekst vist, mens kommandoen arbejder og det, som den rapporterer vil hjælpe til at hjælpe dig med at finde problemet.
+
Når du spørgen om hjælp kan du blive bedt om at "åbne en konsol" eller "åbne en terminal" &ndash; det er det samme. Hvorfor skulle du gøre det? Jo, nogen gange opfører ting sig ikke som forventet. Når du bruger den grafiske brugerflade (GUI) til at gøre noget, så får du ikke at vide, hvorfor det gik galt. Hvis du åbner en terminal for at gøre den samme ting fra kommandolinjen, så vil du få en masse tekst vist, mens kommandoen arbejder og det, som den rapporterer kan hjælpe folk med at hjælpe dig med at finde problemet.
  
 
=== Hvordan? ===
 
=== Hvordan? ===
  
There are several ways, and the one that is easiest for you depends in [[Special:MyLanguage/Tutorials/find_your_distribution_name|which distro]] you use. It's very likely that in your menu you can see an entry with an icon that looks like a black, blank screen. Click on that and your console will open. Just type in the command your helper gives you, tell your helper what happens.
+
Der er flere måder, og den nemmeste afhænger af,  [[Special:MyLanguage/Tutorials/find_your_distribution_name|hvilken distro]] du bruger. Det er meget sandsynligt, at du et sted i din startmenu har et punkt med et ikon, som ligner en tom sort skærm, så som [[File:Utilities-terminal.png|32px]] eller [[File:gnome-terminal.png|32px]]. Klik på det, så vil din konsol åbnes. Skriv så blot den kommando, som din hjælper giver dig og fortæl, hvad der sker.
  
If you can't see the icon, is there a search box in your menu? If so, type <code>konsole</code> there. That is KDE's console.   If that isn't found you may not have KDE installed yet, but there's no problem<code>xterm</code> can be typed instead and you are sure to have that installed.
+
Hvis du ikke kan se ikonet, er der så en søgelinje i din menu? Hvis der er, så skriv <code>konsole</code> der. Det er KDE's konsol. Hvis den ikke bliver fundet, så har du måske ikke installeret KDE endnu, men det er ikke noget problem; du kan skrive <code>xterm</code> i stedet, og den er du sikker på at have installeret.
  
If you do have KDE installed you might like to try <keycap>Alt + F2</keycap>. This opens a small window where you can type the application name - <code>konsole</code>.   
+
Hvis du har installeret KDE, så kan du også prøve med <keycap>Alt + F2</keycap>. Det vil åbne et lille vindue, hvor du kan skrive programnavnet &ndash; <code>konsole</code>.   
  
{{Note|1= if your helper tells you to open a console, take care not to introduce upper-case letters unless you are told to. In Linux, unlike Windows, everything is case-sensitive. If you introduce an upper case letter where there should not be one, it won't know what you mean, and will probably tell you that there is no such file.}}
+
{{Note/da|1=Hvis din hjælper beder dig om at åbne en konsol, så sørg for ikke at bruge store bogstaver med mindre du bliver bedt om det. I modsætning til Windows, så er der altid forskel på store og små bogstaver i Linux. Hvis du skriver et stort bogstav hvor der ikke skulle have været et, så forstår systemet dig ikke og vil sikkert fortælle dig, at der ikke findes en fil med det navn.}}
  
Later, as you gain confidence, you may find that you use a terminal more often, as some things are much faster from a console, but you needn't worry about that at first.
+
Senere når du bliver mere sikker vil du måske begynde at bruge terminalen mere og mere, da den er hurtigere til nogle opgaver, men det behøver du ikke at bekymre dig om til at begynde med.
  
[[Category:Getting_Started]]
+
[[Category:Kom i gang/da]]

Latest revision as of 07:34, 15 July 2019

Other languages:
English • ‎català • ‎dansk • ‎français • ‎українська

Åbn en konsol

Med KDE følger konsolprogrammet Konsole. Du finder det sædvanligvis i startmenuen i Programmer -> System. Hvis du ikke har en fuld installation af KDE, så kan du sagtens bruge ethvert andet konsolprogram, som fx xterm.

Hvorfor?

Når du spørgen om hjælp kan du blive bedt om at "åbne en konsol" eller "åbne en terminal" – det er det samme. Hvorfor skulle du gøre det? Jo, nogen gange opfører ting sig ikke som forventet. Når du bruger den grafiske brugerflade (GUI) til at gøre noget, så får du ikke at vide, hvorfor det gik galt. Hvis du åbner en terminal for at gøre den samme ting fra kommandolinjen, så vil du få en masse tekst vist, mens kommandoen arbejder og det, som den rapporterer kan hjælpe folk med at hjælpe dig med at finde problemet.

Hvordan?

Der er flere måder, og den nemmeste afhænger af, hvilken distro du bruger. Det er meget sandsynligt, at du et sted i din startmenu har et punkt med et ikon, som ligner en tom sort skærm, så som Utilities-terminal.png eller Gnome-terminal.png. Klik på det, så vil din konsol åbnes. Skriv så blot den kommando, som din hjælper giver dig og fortæl, hvad der sker.

Hvis du ikke kan se ikonet, er der så en søgelinje i din menu? Hvis der er, så skriv konsole der. Det er KDE's konsol. Hvis den ikke bliver fundet, så har du måske ikke installeret KDE endnu, men det er ikke noget problem; du kan skrive xterm i stedet, og den er du sikker på at have installeret.

Hvis du har installeret KDE, så kan du også prøve med Alt + F2. Det vil åbne et lille vindue, hvor du kan skrive programnavnet – konsole.

Note-box-icon.png
Note
Hvis din hjælper beder dig om at åbne en konsol, så sørg for ikke at bruge store bogstaver med mindre du bliver bedt om det. I modsætning til Windows, så er der altid forskel på store og små bogstaver i Linux. Hvis du skriver et stort bogstav hvor der ikke skulle have været et, så forstår systemet dig ikke og vil sikkert fortælle dig, at der ikke findes en fil med det navn.


Senere når du bliver mere sikker vil du måske begynde at bruge terminalen mere og mere, da den er hurtigere til nogle opgaver, men det behøver du ikke at bekymre dig om til at begynde med.


This page was last edited on 15 July 2019, at 07:34. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.