Apper

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Apper and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Nagyításhoz kattintson a képre
Grafikus csomagkezelő alkalmazás

Funkciók

  • Csomagok telepítése és törlése
  • Programfrissítések kezelése
  • Keresés név, leírás vagy fájlnév alapján
  • Keresés a beépített szűrők segítségével
    • Telepített vagy nem telepített csomagok keresése
    • Végfelhasználói programok vagy fejlesztési fájlok keresése
  • Keresés programcsoportok használatával

Csomagok telepítése

Ha tudod a csomag nevét, a keresősávba is be lehet írni - a csomagkezelő alapból név alapján keres.

Note

A keresés lassú szokott lenni, mert mindegyik csomaglistát le kell kérni - mind a helyi, mind pedig a távoli csomaglistákat minden egyes szerverről. Meglehet, hogy a csomagkezelő belassul, ha ezt csinálja.


De tegyük fel, hogy mondjuk olyan csomagok kellenek, amik alkalmasak valamire, mint pl. FLAC fájlok kezelése. Most inkább a Keresés leírás alapján funkcióra lenne szükséged. Például, a "flac" kifejezés beírása és a Keresés leírás alapján menüpont kiválasztása az összes olyan csomagot előhozza, aminek köze van a FLAC-fájlok használatához. A telepített csomagok neve mellett balra egy pipa () található.

Programleírás megtekintése Apperben

Így megkaptad az alkalmas fájlok listáját. Az egyikre való kattintással panel nyílik meg a fájl leírásával. A More... gomb lenyomásával három más dolgot is megnézhetsz - a csomagban lévő fájlok listáját, a függőségek listáját ( a program automatikusan telepíteni fogja majd őket) és a tőle függő alkalmazások listáját.

Függőségek megtekintése Apperben

Ha rákattintasz az egyik csomagra, tőle jobbra feltűnik egy gomb. Ha a csomag még nincs telepítve, akkor egy Telepítés feliratú gomb túnik fel. Lenyomásával telepítésre jelölheted ki a csomagot. Ha a csomag már telepítve van, egy Eltávolítás feliratú gomb for megjelenni. Lenyomásával eltávolításra jelölheted ki a csomagot.

Miután megtaláltad a neked megfelelő alkalmazást, nyomd le a Telepítés gombot. Az Alkalmazás gomb lenyomása után fog a program települni.

Csomagok frissítése

Az Apper nyitóoldalán a Frissítések ikonra kattintva megnézheted, melyik csomagot kell frissíteni. Mint ahogy az előbb is említettük, a szerverek listáját és a helyi listát is le fogja kérni, ezért lassú lehet. A függőségek is úgyszint telepítve lesznek, ha beleegyezel a letöltésbe.

Beállítás

Az Apper nyitóoldalán erre az ikonra kell kattintani: és a Beállítások menüpontot kell választani a beállítóoldal eléréséhez.

Az Apper beállítóoldala - általános beállítások

Az Általános beállítások lapfülön igény szerint beállíthatod a frissítéskeresés gyakoriságát. Alapból Napontára van állítva, de ha biztonságra van szükség, Óránkéntre, ha kevesebbet használod a gépet, akkor pedig Hetentére és Havontára is lehet állítani.

Utána azt adhatod meg, hogy frissítsen-e automatikusan. Jó beállítás mondjuk a biztonsági frissítések automatikus telepítése, de más nem.

Note

A Szoftverforrások lapfülön lehet az Apper által használt kiszolgálókat beállítani. Erről a lapfülről még csak kevés információ érhető el.


Az Apper forráskezelő oldala