Archive:Plasma/FAQ (da)

Start >> Programmer >> Skrivebord >> Plasma


Plasma er en af de centrale teknologier i KDE SC 4 (også kendt som "KDE's grundsten"), og en af de mest synlige for brugere. Da Plasma behandler brugere anderledes end traditionelle skriveborde, så kan der være forvirring om, hvad Plasma er, hvad den gør og hvordan man udfører almindelige opgaver.

Dette dokument forsøger at svare på de mest almindelige spørgsmål.

Dialog-information.png
Information
Oplysningerne her dækker Plasma i KDE 4.3. For ældre versioner se siden for KDE 4.2, siden for KDE 4.1 eller siden for KDE 4.0


Contents

Overordnede spørgsmål

Hvad gør Plasma?

Plasma er skrivebordsgrænsefladen til KDE SC 4 med programstarteren (startmenuen), skrivebordet og skrivebordspanelet (ofte kaldet task bar'en). Plasma er dog mere end denne samling af velkendte komponenter; den er en almen ramme til at opbygge integrerede grænseflader i. Den er fleksibel nok til lave grænseflader til mobile enheder, mediecentre og stationære computere og til at understøtte den traditionelle skrivebordsmetafor såvel som design, der endnu ikke er blevet udtænkt.

Hvad er der galt med den nuværende skrivebords teknologi?

Traditionelle skriveborde er statiske. De er typisk bundet til en mappe i hvilken man finder ikoner (programstartere) og dokumenter og mapper lavet af brugeren. Ud over at vise fotos eller billeder som baggrund gør det traditionelle skrivebord ikke meget for brugeren. Plasma har en anderledes tilgang; den kommer brugeren i møde ved at skabe dynamiske rammer, som kan tilpasses den enkelte.

Det tror jeg ikke er nogen god ide

Plasma lader dig arbejde som du altid har gjort. Du kan have en task bar, et baggrundsbillede, genveje osv. Du kan også bruge Plasmas redskaber til at forme skrivebordet efter dine egne ønsker og behov, hvis du vil.

Hvordan fungerer Plasma?

Plasma er opbygget af widgets kaldet Plasmoider. Plasmoider kan have mange funktioner; de kan vise dit skrivebord med tilhørende wallpaper, overvåge din bærbares batteriniveau, fremvise tilsluttede enheder og håndtere task bar'en. I bund og grund er plasmoider små programmer, som lever på skrivebordet. De kan samles i "beholdere" kaldet containments. Standardskrivebordet består af to komponenter, Panelet og selve skrivebordet. De er begge Plasma containments.

Det lyder ikke så nyt... andre styresystemer har gjort det samme.

Den vigtige forskel er, at plasmoider kan samarbejde. Vil du have en tydeligere oversigt over batteritilstanden for din bærbare? Du trækker bare ikonen fra task bar'en ud på skrivebordet. Appletter kan forstørres, formindskes og drejes som du ønsker det takket være den Skalerbare Vektor Grafik (SVG). Skrivebordets komponenter kan samarbejde med dig, men også med hinanden på nye og interessante måder. Du kan nu kontrollere, hvordan din arbejdsflade opfører sig og hvad den fremviser på en visuelt behagelig og brugervenlig måde. Da Plasme er summen af sine plasmoider, så er ethvert element - selv skrivebordet - et widget. Derfor er skrivebordet ikke længere låst fast bag alt andet, men bliver endnu et element, som du kan arbejde med.

Kicker og Kdesktop fungerede fint i KDE 3. Hvorfor skulle de ændres?

Især med hensyn til Kicker er der problemer med vedligeholdelse. Den har eksisteret siden KDE 2, og det var svært at føje nye ting til uden at ødelægge noget andet. For overhovedet at kunne udvikle KDE's akrivebord var det nødvendigt at starte helt forfra.

Jeg kan ikke finde min elskede <indsæt komponent her>!

Glem ikke, at Plasma-skrivebordet stadig er under udvikling og at KDE 3 var et utroligt veludviklet produkt. Det tog syv år at komme så langt; Plasma er meget yngre. Med tiden vil Plasmas udviklere genindføre de manglende komponenter. I takt med at KDE SC 4 udvikles vil Plasma blive forbedret.

Hvorfor ændrede I den måde skrivebordet virker på?

Ideen med en Skrivebords mappe er grundlæggende forfejlet. Den antage, at alt hvad du har brug for befinder sig i en fysisk mappe på din harddisk. Det kan være bekvemt, men det sætter samtidig stærke begrænsninger for, hvad du kan gøre. For eksempel kan du ikke have forskellige layout's for forskellige skriveborde, da alt findes i den samme mappe. Desuden bliver et skrivebord med denne struktur ofte til en losseplads for filer og mapper uden nogen anden funktion.

Jeg har hørt, at der ikke længere er ikoner på skrivebordet

Det er ikke helt korrekt. Du kan trække ikoner og startere (genveje) fra Dolphin eller K-menuen ud på skrivebordet. Det nye er, at skrivebordet ikke længere vil vise indholdet af mappen Skrivebord. Nu kan du femvise et vilkårligt antal mapper (lokale eller fra netværket) på skrivebordet istedet for kun at vise mappen Skrivebord. Til dette bruges Folder View appletter.

Hvis du vil kan du også let efterligne den traditionelle "ikon på skrivebord" tænkemåde.

Hvad er Folder View appletten?

Folder View appletten bruges, som navnet siger, til at vise mapper og filer i en overmappe. Sådan en overmappe kan enten være en lokal mappe på din egen computer, eller det kan være en netværksmappe, som tilgås gennem FTP, SSH eller SMB. I fremtiden vil et Folder View også kunne vise resultater fra en Nepomuk søgning eller taggede objekter.

Du kan vælge at se alle filer, eller du kan filtrere indholdet med et regulært mønster (fx alle filer med en given endelse) eller efter filtype (fx kun billeder).

Folder View appletter kan også bruges til basal filhåndtering (fx flytning, kopiering, klipning og indsætning), og du kan have så mange som du vil på skrivebordet.

Endelig kan du bruge et Folder View som hele skrivebordet, og på den måde i praksis genindføre den gammeldags tænkemåde.


Hvad er det for noget med Kickoff (den nye K Menu)?

Under udviklingen af KDE 4.0 blev forskellige tilgange til en K menu afprøvet. Nogle projekter var ambitiøse, men kunne umuligt gøres færdige i tide. På den tid blev SUSE Linux's startmenu (Kickoff) overført til KDE's nye skrivebords-arkitektur. Da den var længst fremme, klar til brug og testet for brugbarhed, så blev den valgt som standard startmenu. Hvis du ikke bryder dig om den, så er den traditionelle K Menu stadig tilgængelig - højre-klik på K Menuen og vælg "Skift til klassisk menustil". Der er også andre menuer på vej, og nogle af dem som Lancelot er klar til daglig brug.

Hvad er KRunner?

KRunner er en alsidig kommandolinje, som du kan aktivere ved at taste "Alt-F2" eller ved at vælge "Kør kommando..." fra popup-menuen på skrivebordet. Den kan lede efter programmer, bogmærker og endda sessioner, vise systemaktivitet og udføre almindelige aritmetiske beregninger.

KRunner's funktionalitet kan udvides ved hjælp af plugins ("runners").

Hvad er "cashew'erne"?

Det der ofte omtales som "cashew"'er er de Plasma logoer, som du finder i det øverste, højre hjørne af standard skrivebordet og i den højre side af panelet. Ved at klikke på dem får du adgang til forskellige indstillinger, så som konfigurationen af panelet og Zooming User Interface (ZUI). Nogle af disse cashewer vises kun, hvis widget'ene ikke er låset (se nedenfor).

Vær venlig at gøre det muligt at fjerne cashew'en i det øverste højre hjørne

Det kan lyde ganske fornuftigt at gøre det muligt at slå cashew'en fra, men det er unødigt kompliceret teknisk set, og det strider mod designet. Da skrivebordet (et containment) selv håndteres af et plugin, så er det blevet foreslået, at man kunne konstruere et nyt plugin, som laver et skrivebord uden cashew. Det har nogle distributionerer faktisk allerede gjort.

Hvad er Zooming User Interface (ZUI)?

Zooming User Interface, or ZUI, er endnu en Plasma-komponent. Det lader brugere samle forskellige plasmoider i grupper og hurtigt skifte mellem dem ved en "zoom ind og ud" metode. Bemærk, at denne komponent stadig er under kraftig udvikling, og selv om betydelige fremskridt er blevet gjort, vil den først være fuldt funktionsdygtig i en senere version af KDE SC 4.

Hvordan virker ZUI?

Forestil dig, at du har tre grupper af plasmoider (så som widgets, programstartere osv.), som du har arrangeret i særlige kombinationer afhængigt af, hvordan du vil arbejde med dem. Når du har lavet grupperne, kan du skifte mellem dem ved at zoome ud for at se alle grupperne og derefter zoome ind på den gruppe, som du nu vil arbejde med. Bemærk, at det er anderledes end at skifte mellem de traditionelle X11 virtuelle skriveborde; ZUI er meget mere fleksibel, da grupperne kan være helt forskellige fra hinanden.

Et godt eksempel på denne opførsel er vist på dette billede lavet af Half-Left fra #kde på freenode.

Man kan kombinere virtuelle skriveborde med ZUI, med det er endnu på eksperimentel basis.

Hvorfor kan jeg ikke bruge ZUI fra Instrumentbræt visningen?

Vi arbejder på sagen, med den er under konstruktion, og vi kan ikke sige hvornår eller om den bliver færdig.

Hvis man har flere skærme, så virker ZUI på dem alle men Instrumentbræt kun på en. Hvorfor det?

Arbejdsgangen er forskellig. Når man zoomer ud, så ønsker man et overblik; derfor zoomes aktiviteter på alle skærme ud. Når man bruger Instrumentbræt, vil man i reglen have adgang til en specifik funktionalitet og vil ikke forstyrres i sit arbejde med andre aktiviteter.

Konfiguration

Kan jeg placere ikoner på skrivebordet?

Selvfølgelig kan du det. Bare træk en ikon fra Dolphin eller Konqueror til skrivebordet. Bemærk, at du ikke opretter en fil her men blot en henvisning.

Brug en Folder View applet til at vise indholdet af din mappe Skrivebord.

Du kan også højre-klikke på et tomt område af skrivebordet, vælge "Desktop-opsætning" og i dialogen sætte "Desktop aktivitet" til "Folder View" og klik OK. Nu er hele skrivebordet en Folder View applet, som viser indholdet af mappen Skrivebord som standard, ligesom i gamle dage.

Help-hint.png Tip Hvis dine widgets er låst, så skal du først låse dem op ved hjælp af højrekliks-menuen

Jeg bruger to skærme og er vant til at have Kicker over begge skærme. Kan jeg gøre det samme med Plasma?

Nej. Grunden er, at det er ret kompliceret at have et panel over to skærme, især når de har forskellig opløsning, På grund af det kunne vi ikke være sikre på at det ville virke i alle tilfælde, så det blev ikke implementeret.

Kan jeg placere panelet på kun en skærm?

Alle Plasma-paneler bor på én skærm. Hvis du ønsker paneler på flere skærme, så kan du tilføje dem og trække dem til din foretrukne placering ved at bruge panelkontrollen, som fremkommer når du klikker på panelets Plasma-ikonen i ulåst tilstand.

Hvordan kan jeg tilføje appletter til panelet?

Metode 1: Åbn "Tilføj Widgets" dialogen i Plasma cashew'en (skærmens øverste, højre hjørne), vælg en widget og træk den til panelet (du skal ikke dobbelt-klikke eller bruge "Tilføj Widgets" knappen i dialogen).

Metode 2: Træk en applet fra skrivebordet til panelet.

Metode 3: Klik på panelets cashew og vælg "Tilføj widgets". Når du har valgt en applet, vil den automatisk blive føjet til panelet.

Kan jeg flytte appletterne i panelet?

Ja, åbn panelindstillingerne (ved at klikke på panelets cashew eller højre-klikke på panelet og vælge Panleindstillinger) og hold markøren over en applet; markøren bliver nu til fire pile. Nu kan du arrangere appletterne som du vil.

Lydia Pintscher's blog har en video som viser, hvordan man flytter appletter. En anden video er på Aikurn's blog. Aikurn har også lavet en annoteret video.

Hvordan kan jeg ændre højden og størrelsen af panelet?

Klik på panelets cashew for at få adgang til at konfigurere panelet. Ved at klikke på "Skærmkant" kan du flytte panelet til enhver af skærmens kanter. Klik på "Højde" og træk for ændre panelets højde.

Pilene i højre ende af panelet definerer dets størrelse: der er to pile, som definere den maksimale og den minimale størrelse. Hvis de er forskellige, så vil panelet tilpasse sin størrelse imellem de to afhængigt af dets indhold.

Under "Mere opsætning" er der flere valgmuligheder for panelets position og opførsel.

Kan jeg automatisk skjule panelet?

Klik på panelets cashew, vælg Mere opsætning > Skjul automatisk.

Hvordan kan jeg fjerne et panel?

Klik på panelets cashew og vælg Flere indstillinger > Fjern panel, eller højre-klik på panelet og vælg Panel-indstillinger > Fjern panel.

Generel hjælp med Panel Konfiguration

Denne forumside giver en illustreret guide til konfiguration af panelet.

Er det sandt, at man kan bruge OS X's widgets i Plasma?

Ja, Plasma kan bruge OS X's widgets. Der arbejdes også på at implementere javascript-baserede appletter.

Hvordan kan jeg flytte, dreje eller ændre størrelse af appletter på skrivebordet?

Hold markøren over appletten indtil "applethåndtaget" viser sig. Nu kan du ændre størrelse på appletten og flytte og dreje den:

 • For at flytte en applet: Klik på håndtaget og træk det rundt.
 • For at dreje en applet: Træk i den buede pil
 • For at ændre størrelse på en applet: Træk størrelsesknappen (over den buede pil). Du kan bevare applettens proportioner ved at holde Ctrl tasten nede samtidigt.

Mine widgets bliver skjult under vinduerne, Hvordan kan jeg vise dem?

Du kan bringe alle widget'erne frem ved at taste Ctrl-F12, hvilket flytter Plasmas Instrumentbræt foran. Når du er færdig kan du enten taste Esc eller vælge "Skjul Instrumentbræt" fra cashew'en.

Hvordan kan jeg fastlåse widget'enes position

Metode 1: Højre-klik i et tomt område af skrivebordet og vælg "Lås widgets" fra kontekstmenuen. Fortryder du, så højre-klik igen og vælg "Lås widgets op". Du har de samme valgmuligheder, hvis du højre-klikker på panelet.

Metode 2: Vælg "Lås Widgets" i Plasma cashew'en i øverste, højre hjørne eller i panelindstillingerne.

Hvordan kan jeg fjerne widgets?

Et widget i panelet fjernes ved at højre-klikke det og vælge "Fjern..." (widget'ets navn vil stå der). Et widget på skrivebordet kan fjernes på flere måder:

 • Hold markøren over det indtil widgethåndtaget kommer frem og klik så på X.
 • I Tilføj Widgets dialogen kan du klikke på minus ikonet ved siden af widget'ets navn for at fjerne det.

Hvordan skifter jeg mellem Kickoff og den gammeldags menu?

Højre-klik på menuikonen og vælg "Skift til klassisk menustil" (hvis du bruger Kickoff) eller "Skift til Kickoff-menustil" (hvis du bruger den klassiske menu). Du kan også tilføje en menu af en given type ved hjælp af Tilføj Widgets dialogen.

Aikurn har en video, som viser hvordan man skifter mellem forskellige menustile.

Hvordan kan jeg tilføje/fjerne en aktivitet?

Tilføj en aktivitet: Zoom ud fra din aktuelle skrivebordsvisning ved at klikke på skrivebords-cashew'en (i det øverste, højre hjørne) og vælge "Zoom ud". Du vil se en værktøjslinje under det aktuelle skrivebord. Klik på "Tilføj Aktivitet" for at lave en ny skrivebordsvisning.

Fjern en aktivitet: Zoom out fra din aktuelle skrivebordsvisning og vælg det røde kryds fra værktøjslinjen, som fremkommer under skrivebordet.

Note: Du kan ikke have låste widgets i en aktivitet, som du vil fjerne. Vælg Lås Widgets op (Ctrl-L) før du fjerner en aktivitet.

KDE Forums bruger Fengshaun har lavet et screencast, som demonstrerer brug af ZUI.

Hvordan kan jeg hurtigt flytte mellem Aktiviteter

ZUI metodern er ret langsom; det er bedre at bruge en "Activity Bar". En kort gennemgang her forklarer, hvad du skal gøre.

Har Plasma nogle tastaturgenveje?

Der er et antal tastaturgenveje til rådighed:

 • Lås widgets: Ctrl-L
 • Zoom ud: Ctrl- -
 • Zoom ind: Ctrl- = or Ctrl-+
 • Næste applet: Ctrl-N
 • Forrige applet: Ctrl-P
 • Tilføj aktivitet: Shift-Ctrl-A
 • Næste aktivitet: Shift-Ctrl-N
 • Forrige aktivitet: Shift-Ctrl-P
 • Applet indstillinger: Ctrl-S
 • Fjern applet: Ctrl-R

Desværre er det endnu ikke muligt at ændre genvejene.

Hvordan kan jeg knytte en tastaturgenvej til en applet?

Vælg applettens indstillinger (svensknøgle ikonet i applettens håndtag) og klik på "Tastaturgenvej". Du vil nu kunne definere en tastaturgenvej til appletten. Bemærk, at nogle appletter ikke har denne mulighed (normalt dem, som ikke har indstillinger).

Kan Instrumentbrættet vise andre widgets end dem på mit skrivebord?

Ja, det kan det. For at indstille dette skal du klikke på skrivebords-cahhew'en og zoome ud. Vælg nu Indstil Plasme i den værktøjskasse, som fremkommer og sæt et hak ved Brug et separat instrumentbræt. Klik på OK, så vil dit instrumentbræt være forskelligt fra dit skrivebord.

Hvordan kan jeg bruge virtuelle skriveborde som aktiviteter?

Zoom ud ved hjælp af skrivebords-cashew'en. I den værktøjskasse som fremkommer, klikker du på Indstil Plasma og sætter et hak ved Forskellige aktiviteter for hvert skrivebord. Klik så på OK og du er klar.

Notifikationer fylder for meget på skærmen - kan jeg blive fri for dem?

For de, der ikke bryder sig om det, er der en nem måde at slå dem fra. Højreklik på statusfeltet ("i" ikonet) i statusområdet og vælg Indstillinger for statusområde.

Nu kan du slå statusmeddelelser fra programmer eller jobs (så som filoverførsler) fra ved at fjerne hakket i det relevante felt.

Temaer

Jeg kan ikke lide den måde panelet og andre Plasma komponenter ser ud. Kan jeg ændre det?

Ja, muligheden for at kunne ændre Plasmas udseende har været planlagt fra begyndelsen. Plasma kan bruge "temaer" til at ændre sit udseende. Et tema består hovedsagligt af et antal SVG billeder og filer, som specifiserer farver. Der er allerede flere temaer tilgængelige på [kde-look.org].

Hvordan kan jeg skifte mit Plasma tema?

Højre-klik på dit aktuelle skrivebord og vælg "Desktop-opsætning" (eller vælg samme punkt fra skrivebords cashew'en); ved punktet "Tema" kan du nu vælge et tema. Du kan også hente nye temaer ved hjælp af Hent smarte nye ting ved at klikke på "Nyt tema..." knappen.

Skridt for skridt instruktioner med skærmbilleder (lavet til KDE 4.1) findes på Aikurn's blog.

Understøttes grafiske effekter (som gennemsigtighed) uden compositing?

For ikke at komplicere kildekoden unødvendigt har Plasmas udviklere besluttet, at der ikke skal være compositing-frie udgaver af ting, som bruger compositing. Hovedårsagen er, at sådanne komplikationer tidligere (i KDE 3.5.x) var blandt årsagerne til, at kildekoden blev uhåndterlig. Desuden er eksistensen af ting, som kræver compositing en spore for grafikkort-udviklere til at skrive bedre grafikdrivere.

Fejlfinding

Plasma gik ned. Hvordan får jeg mit skrivebord tilbage?

Normalt vil Plasma genstarte automatisk efter et nedbrud. Hvis dette ikke sker, så kan du åben KRunner ved at taste Alt-F2 (den skulle stadig køre) og skrive "plasma"; så genstarter Plasma.

Mit panel er forsvundet. Hvordan får jeg det tilbage?

kquitapp plasma-desktop; rm $KDEHOME/share/config/plasma-desktop-appletsrc; plasma-desktop

Dette sletter dine Plasma indstillinger, så du får standard konfigurationen tilbage. Hvis det ikke virker at køre alle tre kommandoer samtidig, så prøv at skrive dem ind manuelt en ad gangen og vent et par sekunder mellem hver kommando.

(Bemærk, at $KDEHOME environment variablen måske ikke er sat. Prøv så ~/.ked (Fedora, Kubuntu Intrepid, Debian, upstream default) eller ~/.kde4 (OpenSUSE, Kubuntu Hardy og flere andre).)

Nogle GTK+ programmer har statusområde-ikoner med forkert størrelse

Det er desværre et problem med Freedesktop.org's specifikation af statusområder, som ikke definerer størrelsen af statusområde-ikoner ordentligt.

Plasma bliver ekstremt langsom, når jeg bruger den med NVIDIA's binære driver.

Det er alene NVIDIA's fejl og skyldes, at deres driver ikke understøtter XRender X11 udvidelsen korrekt; det påvirker også andre dele af KDE SC så som Konsole. Se på denne blog hvordan du rapporterer problemer til NVIDIA. Denne side indeholder et par forslag til, hvordan du forbedrer ydelsen indtil en opdateret driver bliver frigivet.

NVIDIA har udsendt drivere i serien 18x.xx, som kan give drastiske forbedringer af ydelsen med Plasma-skrivebordet og KDE SC 4 generelt.

For at forbedre ydelsen kan brugere, som har grafikkort i serierne NVIDIA 6 eller 7 tilføje følgende linje til deres xorg.conf i afsnittet "Screen". Du behøver ikke at tilføje linjerne, hvis dit NVIDIA kort er af serie 8/9 eller derover, da de er sat som standard.

Option "PixmapCacheSize" "5000000"
Option "AllowSHMPixmaps" "0"

Der er nogle andre tilvalg, som du kan prøve, hvis dine skrivebordseffekter virker dårligt.

Gå til Systemindstillinger > Skrivebord > Skrivebordseffekter > Avanceret, hvor du finder Indstillinger for OpenGL. Her sætter du Teksturfilter tilvalget til Bilineær eller Nærmeste (hurtigst). Du kan også slå Brug VSync fra.

Folder View og andre plasmoider bliver dårligt gengivet med et ATI videokort og open-source radeon driveren.

For at omgå dette problem må du ændre 2D accelerationsmetoden fra XAA (X Acceleration Architecture) til den nyere EXA. Da dette kræver, at du redigerer din xorg.conf fil, så tænk på, at sådan en ændring kan skade dit system. Gør det på egen risiko.

For at gennemføre ændringen skal du redigere din xorg.conf fil (lav en backup først for alle tilfældes skyld). Find Device afsnittet for dit grafikkort og tilføj linjen

Option "AccelMethod" "EXA"

før linjen "EndSection". Hvis der allerede er en linje med AccelMethod, så ret den fra XAA til EXA. Gem filen og genstart X serveren.

Bemærk, at EXA stadig er markeret som ustabil, og at nogle programmer så som KDE3 programmer kan blive ukorrekt vist.

Hints & Tips

Deaktiver ARGB visuals

Plasma bruger de såkaldte "ARGB visuals" til mange af sine effekter. For ældre videokort kan det betyde en alvorlig reduktion af ydelsen. For at slå ARGB visuals fra og øge ydelsen skal du sætte KDE_SKIP_ARGB_VISUALS environment variablen til 1 (KDE_SKIP_ARGB_VISUALS=1) før Plasma starter. Det kan du gøre ved at indføje en linje, som sætter denne variabel i /etc/profile eller i ~/.profile.

Højre-klik panelet, når din task-bar er fuld

For at ændre panelet skal du højreklikke på det, og hvis du har mange åbne programmer er det måske ikke så let. Du kommer omkring dette problem ved at bruge panel cashew'en til at åbne panelindstillingerne; så kan du højre-klikke på panelet (også på et program) og få kommandoen til at gå til panelet og ikke til programmet.

Flyt rundt på programfanerne på task-bar'en

Højre-klik på en tom del af task-bar'en (eller brug metoden beskrevet ovenfor) og vælg "Opsætning af taskmanager". I combo-boksen 'Sortering' vælger du 'Manuel' og dernæst OK. Nu kan du flytte rundt på task ikonerne ved at holde Alt-tasten nede og trække fanerne til deres nye position. (Hvis du bruger denne Alt-træk metode med panelkonfigurationen åben, så vil hele gruppen af programfaner blive flyttet samlet.)

Se nogle screencasts

Denne forum side har links til screencasts, som vil hjælpe dig til at forstå Desktop indstillinger, Panel indstillinger og Zooming User Interface.

Diverse tips

Som alternativ til de, der holder af et rent skrivebord:

1 - du kan fjerne panelet helt. Åbne appliketioner er stadig tilgængelige ved at bruge ALT-TAB metoden.

2 - du kan fjerne panelet og istedet tilføje et kort panel i toppen af skærmen, som kun indeholder task manageren.

3 - du kan have et panel, som indeholder task manageren og som bruger autohide.

Ordliste

Se Ordlisten .

Mere Hjælp

En side med screencasts, som hjælper dig med at forstå Plasma.

Tak

 • Daniel Laidig & Simon St.James - tak for umeet IRC log'ene!
 • Marco Martin - tak for information om paneler!
 • Sebas - tak for at lade mig bruge information fra din blog!
 • Half-Left - godt eksempel på brug af ZUI!
 • Aikurn - Glimrende videoer!
 • Marcelo Magno T. Sales - for at give Tips om panel i en mailing liste

Bidragsydere

 • Luca Beltrame - nuværende vedligeholder
 • Joseph M. Gaffney
 • Chani
 • Dipesh
 • Maninalift
 • Alle de anonyme bidragydereTilbage til introduktionssiden

This page was last edited on 6 July 2019, at 08:31. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.
-->