Ordbog

Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Glossary and the translation is 100% complete.

Other languages:
català • ‎čeština • ‎dansk • ‎Deutsch • ‎Ελληνικά • ‎English • ‎español • ‎فارسی • ‎suomi • ‎français • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands • ‎português • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎svenska • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎

Denne side er tænkt som en ikke-teknisk reference med links til yderligere information eller demonstration. Se også Fagudtryk

En generel oversigt

Denne KDE 4.0 Visuelle Guide: og dette 4.1 screencast giver et udemærket overblik over de tidlige udgaver af KDE Software Collection 4.

Den følgende ordliste er ment som en hjælp til at finde vej gennem alle de nye navne og begreber. I nogle tilfælde kan du finde et link fra et KDE 3 begreb til det tilsvarende begreb, som bruges i forbindelse med KDE SC 4 software.

Aktiviteter

Aktiviteter er samlinger af Plasma "widgets", som har deres eget wallpaper - lidt lige som virtuelle skriveborde, men ikke helt.
For eksempel kan du have en "arbejdsaktivitet" med commit rss feeds, en note med din huskeseddel, en Mappevisning med dine arbejdsrelaterede filer og et neutralt wallpaper.
Ved siden af det har du din "fritidsaktivitet" med visning af familjebilleder, rss feeds fra dine yndlingsblogs, en Mappevisning med din filmsamling, en twitter applet og selvfølgelig det Iron Maiden wallpaper, som du har haft siden de tidlige 80ere.
Præcis kl. 5 skifter du fra "arbejdsaktiviteten" til din "fritidsaktivitet".

Yderligere information:

Hvordan laves en aktivitet

Akonadi

Mekanisme for lagring og tilgang til alle PIM (Personlig Informations Manager) data i KDE SC 4. Et samlet lagrings- og tilgangssystem muliggør en effektivitet og fleksibilitet, som ikke var mulig under KDE 3, hvor hver PIM komponent havde sit eget system. Bemærk, at Akonadi ikke ændrer dataformater (vcard, iCalendar, mbox, maildir etc.) - det er blot en ny måde at tilgå og opdatere data.
De væsentligste årsager til Akonadis design og udvikling er af teknisk natur. Det handler fx om at have én måde at tilgå PIM-data (kontakter, kalendere, emails og lignende) fra forskellige programmer (fx KMail og KWord) og såleden undgå at skulle løse de samme programmeringsopgaver mange steder.
Et andet mål er at afkoble grafiske programmer som KMail fra direkte tilgang til eksterne ressourcer som mail-servere; disse var tidligere en væsentlig kilde til programfejl og problemer med programmernes ydelse og responsivitet.

Yderligere information

Akonadi for KDE's PIM
Wikipedia - Akonadi
Techbase - Akonadi

aRts

Lydsystemet i KDE 2 og 3. Det havde problemer når to lydkilder blev afspillet samtidig. På Plasma-arbejdsfladen er det blevet erstattet med Phonon.

Yderligere information:

Wikipedia - aRts
aRtsHome Page

Tilbage til introduktionssiden

Yderligere information:

Baloo

Containment

Containments er det højeste niveau for gruppering af widgets. Hver Containment håndterer layout og konfigurationsdata for sine widgets uafhængigt af andre Containments.
Det betyder, at du kan gruppere widgets indenfor en Containment efter deres betydning for dit arbejdsmønster og ikke være afhængig af mappestrukturen.

D-Bus

Et system til kommunikation mellem programmer udviklet af Red Hat®. D-Bus er påvirket af KDE3's DCOP, som det erstatter.

Yderligere information:

FreeDesktop.org: What is D-Bus?
Wikipedia: D-Bus

Dolphin

Dolphin er den fil manager, som bruges som standard i KDE SC 4. Den har både et sidepanel (Steder) og et brødkrumme spor oven over hovedvinduet. Delte vinduer er mulige, og visninger kan anvendes på individuelle vinduer. Montering og afmontering af USB enheder kan klares i sidepanelet. Andre mapper kan føjes til Steder-panelet. En trævisning er også mulig.

Yderligere information:

Wikipedia- Dolphin_(software)
Road to KDE 4: Dolphin and Konqueror
Ars Technica: A First Look at Dolphin
Youtube - KDE 4 rev 680445 - Dolphin
Introducing KDE 4 Blog - Dolphin
Vejlednig til filhåndtering fra UserBase

Extender

En Extender er en speciel slags popup, som for eksempel kan vokse ud af et Plasma panel, og som har aftagelige dele. Extender er et nyt begreb, som blev indført i Plasma med KDE 4.2. Systembeskeder bruger allerede dette system. Dette muliggør for eksempel, at en bruger kan trække en systembesked om en filoverførsel eller en filkopiering ud på skrivebordet og følge den der. Det samme kan gøres med andre slags systembeskeder.

Yderligere information:

Mockup Screenshots
The Elements of Plasma

Flake

Flake er et programbibliotek til brug for KOffice og Calligra. Det håndterer Former (Shapes), hvori indhold kan vises og Værktøjer (Tools) til at håndtere indholdet. Former kan forstørres, formindskes og roteres, og flere Former kan kobles sammen og fungere som en enkelt Form. Tekst kan flyde rundt om Former.

Yderligere information:

Wiki'en KDE Community - Flake

Hent smarte nye ting

Hent smarte nye ting (Get Hot New Stuff, GHNS) er en åben standard, som gør det let for brugere at hente og installere forskellige udvidelser til deres programmer. Vores implementering af GHNS bruges af Plasma (for eksempel til at få nye skrivebordstemaer) og af mange programmer og widgets.

Yderligere information:

GHNS' websted
En artikel om GHNS i KDE SC 4

Hjemmemappe

Mappen, hvor alle dine filer gemmes. Du kan gemme filer uden for denne mappe, men alle programmer er konfigureret til at foreslå, at du gemmer her, så det er nemmest at samle alle dine ting her.

Yderligere information:

wikipedia

KControl

KDEs kontrolcenter for globale indstillinger i KDE3. Erstattes af Systemindstillinger i KDE4.

KDOM

Et KPart modul som muliggør visning KHTML DOM (Document Object Model) i alle programmer. KSVG2 er baseret på KDOM i KDE SC 4.

KHTML

KHTML er KDEs komponent til HTML-fremvisning på Plasma-skrivebordet, og bruges af browseren Konqueror. KHTML tilbyder en KPart, som lader KDE programmer vise webindhold. Nu introduceres også Qt's WebKit til Plasma og andre udviklingsplatforme.

Kicker

I KDE 3 er Kicker den flytbare bjælke i bunden af skærmen (undertiden kaldet panelet), hvor startmenuen, skærmvælgeren (Pager) og knapper til at starte programmer ligger.

Kickoff

I KDE SC 4 (og nogle sene versioner KDE 3) en startmenu, hvor programmer sorteres i grupper efter funktion. "Favoritter" erstatter "Mest brugte programmer" fra den klassiske startmenu, og programmer kan føjes til den. Højre-klik giver også mulighed for at føje programmer til skrivebord eller panel. Et søgefelt giver hurtig adgang til mindre brugte programmer. Der arbejdes på andre menuer, da KDE 4 kan have mere end en startmenu.

Yderligere information:

Kickoff Sneak Preview
Dokument om Kickoffs design

KJS

KDE-platformens JavaScript komponent.

KInfoCenter

Kinfocenter var oprindeligt en del af KControl, men blev et selvstændigt program i KDE 3.1. I KDE SC 4 op til 4.4 erstattes det af moduler i Systemindstillinger, for det meste af Solid. I KDE SC 4.5 bliver den igen introduceret som et selvstændigt program.

Yderligere information:

KInfoCenter
Wikipedia - KInfoCenter

KIO

KDE Input/Output system giver et samlet API for håndtering af filer, hvad enten de er lokale eller ligger på en fjernserver. Desuden understøtter KIO slaver individuelle protokoller som fx http, ftp, smb, nfs, ssh (fish), man, tar og zip.

Yderligere information:

En vejledning om filoverførsel
Wikipedia - KIO
Linux.com - Master the KIO slaves
Breaking the Network Barrier

Kiosk

Kiosk er et system til at begrænse anvendelsesmulighederne af et system baseret på KDE-platformen; det er ideelt til lave et låst system fx til brug i Internetcafeer. Kiosk findes både i KDE 3 og KDE SC 4, men administrationsredskabet Kiosktool er kun til rådighed i KDE 3. Kiosktool kan bruges til at konfigurere KDE SC 4 programmer eller man kan vedligeholde Kioskkonfigurationer ved at redigere konfigurationsfiler direkte.

KPart

En KPart er en individuel komponent af Plasma-skrivebordet, som tillader programmer at dele deres tjenester med andre programmer. For eksempel bliver KMail og KOrganizer integreret (som plugins) i Kontact PIM-pakken som KParts, og Akregator viser hjemmesider ved hjælp af KHTML.

Kross

Kross er et skript-system, som gør det muligt at understøtte forskellige skriptsprog. Et plugin system muliggør understøttelse af nye skriptsprog i fremtiden.

KRunner

Kommandolinjen, som åbnes fra den klassiske startmenu, med tastekombinationen Alt+F2 eller ved at højre-klikke på skrivebordet. I KDE SC 4 vil man få vist alle muligheder når man skriver en del af et kommandonavn.

Yderligere information:

Youtube - KDE SC 4.1 KRunner

KSVG

KSVG muliggør understøttelse af skalerbar vektorgrafik i en KHTML-browser. KSCG2 udbygger dette i KDE SC 4.

KWin

KWin er vinduesmanageren. Det er igennem den, at vinduesdekorationer kan ændres og temaer kan anvendes. I KDE SC 4 er KWin blevet udbygget til at understøtte 3D Compositing effekter på skrivebordet.

Yderligere information:

KWin
Road to KDE 4: KWin Composite
KDE SC 4 Desktop Effects Video Tour
Youtube - KDE SC 4.0 KWin Composite Showcast
Youtube - KWin compositing config & intro

Mini-CLI

Se KRunner

Nepomuk

"Networked Environment for Personalized, Ontology-based Management of Unified Knowledge", Nepomuk, sigter mod at fjerne de kunstige barrierer mellem forskellige former for information for at muliggøre dynamisk klassifikation, organisering og præsentation af data for brugeren. Der kan søges i information og det kan mærkes (tagging) med intelligente data, hvad enten det er hentet ned fra Internettet, modtaget i en e-mail eller skrevet i en note. Se The Semantic Desktop for en uddybning af dette begreb.

Yderligere information:

Nepomuk-siden på UserBase
Wikipedia - Semantic Desktop
Wikipedia - NEPOMUK Framework
NEPOMUK website
NEPOMUK KDE

Oxygen

Oxygen er standardtemaet i KDE SC 4. Det skal give skrivebordet et friskt, nyt udseende ved at erstatte de forenklede, tegneserieagtige ikoner med fotorealistiske ikoner. Oxygen bruger en palette uden mættede farver for at undgå, at ikonerne bliver en distraktion, og det bruger detaljeret skalerbar grafik (SVG).

Yderligere information:

Wikipedia - Oxygen Project
Oxygen Icons

Pager

En pager (skærmvælger) er et lille program eller panelapplet, som viser positionen af vinduer på dit skrivebord. Hvis du har flere virtuelle skriveborde vil den i reglen også giver et overblik over dem alle.

Panel

Se Kicker. I KDE CS 4 bruges navnet "kicker" ikke mere; navnet "panel" bruges i stedet. "Appletter" er i det store og hele blevet erstattet af Widgets

Yderligere information:

Paneler

Phonon

Et multimedie-API, som understøtter flere platforme og som virker sammen med eksisterende komponenter som gstreamer og xine engines. Lydsystemet aRts, som blev brugt i KDE 2 og 3 erstattes af Phonon.

Yderligere information:

Phonon
Wikipedia - Phonon (KDE)
Phonon website

Plasma

I KDE SC 4 erstattes KDesktop, Kicker og widget komponenten Superkaramba af Plasma-skrivebordet. Appletter kaldes Plasmioder og omfatter alt fra widgets, som viser information til mini-programmer som regnemaskiner og ordbøger. Widgets fra andre kilder som fx SuperKaramba og Google Gadgets understøttes også.

Yderligere information:

Wikipedia - Plasma (KDE)
Plasma website
Hovedsiden om Plasma
Plasma FAQ'erne
Youtube - Plasma Applets Galore (Part 1)
Liquidat's Blog

Qt

(Udtales "cute") Et system til at lave programmer, som kan bruges på mange platforme. Det bruges blandt andet af Opera browseren, Google Earth og Skype. Qt udvikles at Trolltech, som nu er en del af Nokia. Qt udgør den basis, som KDE's software er bygget på.

Yderligere information:

The Qt Toolkit
Qt Demo Videos

Solid

Solid giver et samlet API til håndtering af hardware. Hardware grupperes i "domæner". Til at begynde med er der domæner, som relaterer til HAL, NetworkManager og Bluetooth. Solid gør det lettere for udviklere at understøtte forskellig hardware uafhængigt af platformen.

Yderligere information:

Discover Solid
Solid Brings Hardware Configuration and Control to KDE-platformen

Soprano

Soprano er et underprojekt af Nepomuk, som skal opbevare indsamlet information så som tags, bedømmelser etc. Herved bliver informationen tilgængelig for Strigi.

Mere information:

Mere om Nepomuk-KDE: Soprano og KDE's platformintegration

Strigi

Strigi er et dybt indekseret søgeprogram, som tilstræber hurtighed og lavt ressourceforbrug. Det bruger SHA-1 hash til at identificere duplikerede filer.

Yderligere information:

Strigi - the fastest and smallest desktop searching program
Wikipedia - Strigi

Systemindstillinger

KDE SC 4's erstatning for KControl (Control Center) som giver kontrol over KDE-platformen på en modulær måde.

Yderligere information:

System Settings
KDE SC 4 System Settings illustrated

Threadweaver

Et programbibliotek til multipl-core processorer, som deler arbejder mellem de forskellige core"er og prioriterer det før det stilles i kø til udførelse. ThreadWeawer giver en højniveau-grænseflade til multithread programmering.


Yderligere information:

Hvorfor Multithreading? (Teknisk artikel)

Virtuelle skriveborde

Et populært begreb hos Unix-baserede vindues-systemer. Du har ikke kun en skærm, hvor alle dine vinduer skal placeres; du kan sprede dem ud over flere skærme. Når du skifter til en ny skærm (som regel via en "pager") vil du kun se de vinduer, som du har startet på denne skærm eller flyttet til den. Et vindue kan dog gøres "sticky", hvilket betyder at det vises på alle virtuelle skriveborde.

WebKit

Komponent til visnig af HTML, som er udviklet fra en forgrening af KHTML. Overtaget af Appel og udviklet til deres Safari browser. WebKit bringer alt dette tilbage til KDE SC 4, hvor det er tilgængeligt gennem Qt.

Yderligere information:

The Webkit home page
Wikipedia - Webkit

Widget

Ifølge Collins English Dictionary: "en lille mekanisme eller indretning hvis navn ikke kendes eller er blevet glemt." I forbindelse med KDE software er et widget en enkelt komponent på skærmen. Andre almindelige navne for widgets er "applet" og "gadget". Superkaramba temaer, Apple"s Dashboard, Google Gadgets, Yahoo Widgets, Vista Sidebar Widgets og Opera Widgets er alle eksempler på andre widget systemer (nogle af dem understøttes også af Plasma).

X-server

X-serveren repeæsenterer et grundlæggende lag, som forskellige GUIer som KDE's Plasma-skrivebord er bygget på. Den håndterer elementære input fra mus og tastatur (både fra den lokale maskne og fra fjeropkoblede maskiner) og stiller forskellige basale grafiske rutiner til rådighed.

XMLGUI

Et system, som udviklere kan bruge til at designe grafiske brugerflader. Det er meget brugt af KParts.

Yderligere information:

Wikipedia - XMLGUI
Wikipedia - Qt Style Sheets

ZUI

Zooming User Interface. "Ved at zoome ud kan brugere få overblik over de objektgrupperinger, de har lavet. Grupperinger kan afspejle de projekter, som de arbejder på, de kan være måder at holde forskellige samlinger af filer organiserede, osv. Nå brugeren har zoomet ud, så kan han ved at holde markøren stille over en gruppe eller klikke på den enten få en forvisning af, hvad der er i gruppen eller zoome ind på den gruppe, sådan at den vises i fuld størrelse på den fysiske skærmen." aseigo.

Yderligere information:

Youtube ZUI demoThis page was last modified on 17 February 2018, at 11:09. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.