Almindelige opgaver

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Common Tasks and the translation is 100% complete.

Når almindelige handlinger føles underlige

Hvis du aldrig har brugt Plasma før, så er der nok nogle almindelige handlinger, som vil føles underlige. Dels præsenteres du for helt nye begreber, dels er der ting, som bare gøres anderledes. Der er screencasts om, hvordan man udfører mange handlinger i Plasma på denne side.

Installerer af yderligere software

Du kan installerer software på din computer med diverse værktøjer fra KDE's grafiske app, Discover, til pakkehåndteringsværktøjer til kommandolinjen, som kommer direkte fra din distribution. Find flere detaljer i Installation af KDE-software

Installation af drivere til wifi/video/anden hardware

Installation af hardwaredrivere til netværk eller video er noget, som de fleste distributioner tager sig af. Forskellige distributioner bruger forskellige redskaber til at konfigurere hardware. Få mere information fra din distribution. En god måde er også at spørge andre brugere på chat kanalerne.

Filhåndtering

Dolphin er standard-filmanageren i de fleste distributioner. Lær, hvordan du aktiverer forhåndsvisninger, opnår nem adgang til de mapper, som du bruger mest og vælger, hvor mange detaljer om filerne, som du vil se. Alt dette og mere i denne vejledning i filhåndtering.

Omdøbning af mange filer

Undertiden har du brug for at omdøbe et stort antal filer eller mapper på en gang. Dette omtales ofte som "batch-omdøbning" og kan gøres på flere måder i KDE.


Med Dolphin

Dolphin er i stand til at omdøbe mange filer ved at nummerere dem, selvom denne funktionalitet i øjeblikket er begrænset og kun brugbar i visse situationer. En nyttig anvendelse ville være omdøbning af et sæt fotografier. Her ser du, hvordan det gøres


Med KRename

KRename kan omdøbe mange filer baseret på mange forskellige kriterier, herunder søg og erstat, filegenskaberm, mp3- og ogg-metadata og mange andre.


KRename findes i startmenuen under Værktøjer. Måske kaldes den der for "Bulk Rename". Hvis du ikke ser den der, så er den sikkert ikke installeret; du skal så installere den.


Brug af flytbare enheder

Montering af drevet

I modsætning til hvad du måske er vant til fra andre systemer, så monteres flytbare enheder ikke automatisk når de tilsluttes i Plasma, som den leveres aF De fleste distributioner. Hvad betyder det, at montere et drev? Tænk på det som at åbne en bog for at kunne læse den. Tilsvarende er afmontering som at lukke bogen.

De to vigtigste måder at tilgå et nyligt tilsluttet drev er:

  • Brug appletten Enhedsbekendtgørelse - normalt vil Enhedsbekendtgørelse åbne et lille vindue, når en enhed tilsluttes. Klik på knappen Montér og åbn, som vises ved siden af enhedens navn. Dette monterer drevet og åbner Dolphin for at vise enhedens indhold.
  • Montér i Dolphin - hvis du allerede har åbnet Dolphin, så vil du se den nye enhed i panelet Steder. Klikker du på enheden, så bliver den m onteret og dens indhold vises.
  • Hvis du foretrækker at drevet bliver monteret automatisk, så kan du nu opnå dette ved at gå til Systemindstillinger -> Hardware -> Flytbare enheder -> Automontér enheder og sæt flueben under Ved login og Ved tilslutning ved punktet "Alle kendte enheder".


Tip

Det er nok mere sikkert at lade tilvalg, Automontér flytbare medier, der aldrig er blevet monteret manuelt før forblive fravalgtHvis du vælger at automontere, så husk, at du stadig skal afmontere dem, før du fjerner dem. Dette svarer til Windows' "Fjern sikkert" eller "Skub ud" i macOS. I Enhedsbekendtgørelser og Dolphins panel Steder vil du se ikonet ; klik på det for at afmontere enheden. Vent altid nogle sekunder, før du fjerner enheden, sådan at igangværende flytninger og kopieringer bliver afsluttet! Når enheden forsvinder fra Enhedsbekendtgørelse eller Dolphin, så er det sikkert at fjerne den.

Information

Musik-cd'er kan afspilles uden at blive monteret. Brug dit foretrukne musikprogram.


Åbn et tomt cd-drev

Normalt bruger man en knap på cd-drevet til dette, men hvis dette ikke er muligt, så kan du lave et link til et script, som skubber bakken ud for dig. Du finder detaljer om dette på denne diskussionsside.

Hjælp til konfiguration

Plasma

Internet

Sessioner