Digikam/Local Contrast/bg

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Local Contrast and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.

Подобрете снимките си в "ДигиКам", с инструмента "Local Contrast"

Оригиналът на тази статия е блог, в Scribbles и Snaps, който се разпространява с позволението на Дмитри Попов.

ДигиКам предлага набор от инструменти за подобряване на изображения, съдържащи области с различна проявеност. Например, инструментът Exposure Blending ви позволява да слеете няколко снимки, на един и същ обект, в една, перфектно балансирана и проявена снимка. Но как можете да се справите с проблема, когато имате само една снимка? В този случай, можете да използвате функционалността Local Contrast. Тя се базира на LDR Tonemapping, създаден да подобрява динамичната област на снимката, намалявайки глобалния и увеличавайки локалния контраст. Това става, като се генерира ненаситена и мътна версия на снимката. След това RGB каналите на оригиналното изображение се смесват с мътната версия, използвайки функциите Linear или Power. Звучи ви сложно? Не се притеснявайте- инструментът Local Contrast е създаден така, че да може да се постигат желаните ефекти, без да е нужно пълното му разбиране.

Отворете желаното изображение в редактора и изберете Enhance -> Local Contrast. Инструментът ви позволява да го прилагате до четири пъти. Всяко прилагане се нарича "етап". Всеки етап има два параметъра, които могат да бъдат настройвани: Power и Blur. Първият ви позволява да определите нивото на ненасищане, а вторият- да определите зоните, които ще бъдат засегнати. За да прегледате резултата, натиснете Try. Когато постигнете желания ефект, натиснете OK, за да потвърдите направените промени.

Въпреки че инструментът Local Contrast изглежда като един лесен начин за поправяне на изображения, той трябва да бъде ползван внимателно, тъй като понякога може да навреди повече, отколкото да помогне, правейки изображенията нереалистични.