KDE's historie

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page History of KDE and the translation is 100% complete.

Qt, det GUI-værktøjssæt, som bruges til at skabe KDE kom oprindeligt ikke under en fundstændigt fri softwarelicens, da Trolltech også havde en kommerciel afdeling. Den vigtigste konsekvens af dette var, at proprietære programmer lavet til KDE skulle have en licens fra Trolltech, skaberne af Qt, og enhver opgradering af Qt skulle gå gennem Trolltech. Da KDE er et opensource-projekt, så har det skabt kontroverser blandt opensource-purister, at vi valgte Qt. Qt er nu kommet under GPL, så disse argumenter er blevet forældede, men er stadig en del af KDE's historie.

Hvorfor valgte KDE's udviklere Qt?

  • Qt er det bedste værktøjssæt til brugerflader, som er tilgængelig på UNIX-platforme. En skrivebordsplatforms succes afhænger kritisk af tilgængeligheden af programmer. Brugen af Qt ville fremme udviklingen af programmer og således af KDE.
  • Qt, og herunder også dets kildekode, kan bruges uden betaling af enhver til udvikling og distribution af fri software.
  • Vi tilskynder aktivt kommercielle softwareproducenter til at udvikle programmer til KDE. Disse firmaer har brug for et veludviklet værktøjssæt af høj kvalitet og med teknisk support. Ingen af de GPL'ede værktøjssæt kunne have opfyldt disse krævende betingelser.
  • At skabe en LGPL'et udgave af Qt's værktøjssæt, hvis kvalitet var på højde med Trolltechs implementation ville tage tid og blev prioriteret lavt i forhold til at skabe et brugbart, frit og åbent skrivebord.

KDE Free Qt Foundation

For at håndtere disse problemer blev KDE Free Qt Foundation dannet af KDE-projektet og Trolltech. Denne stiftelse sikrer, at Qt stadig forbliver tilgængelig som et grundlag for udvikling af fri software. Skulle det nemlig ske, at Trolltech ikke længere vil gøre Qt tilgængelig til fri software, så bliver den aktuelt udgivne version genudgivet under en BSD-agtig licens - en licens af samme art som GPL og LGPL men mindre restriktiv.

Beslutningen om genudgivelse vil blive taget af et team med 2 medlemmer, som repræsenterer KDE og ikke har nogen tilknytning til Trolltech og 2 medlemmer fra Trolltech. I tilfælde af stemmelighed får KDE's stemme størst vægt.

Harmony projektet

De, der prioriterede udgivelsen af en GPL'et udgave, dannede Harmony projektet - et projekt til at klone Qt under en GPL-licens. Der blev gjort hurtige fremskridt, sådan at purister ikke havde nogen undskyldning for at forkaste KDE som et respektabelt frit skrivebord. Projektet blev dog afskrevet da Trolltech besluttede at genudgive Qt under GPL'en.

Betydningsfulde datoer i KDE-softwarens historie

12. juli 1998 - KDE 1.0 annonceres "Et integreret skrivebordsmiljø til Unix-operativsystemer. Vi glæder os over at kunne annoncere, at version 1.0 af KDesktop Environment er udgivet"

23. oktober 2000 - KDE 2.0 udgives "KDE-teamet annoncerede i dag udgivelsen af KDE 2.0, KDE's stærke, modulære, internet-klare skrivebord. Denne længe ventede udgivelse udgør den næste generation af den prisvindende KDE 1-serie, som kulminerede med udgivelsen af KDE 1.1.2 for blot lidt over et år siden. KDE 2.0 er produceret af hundrede af dedikerede udviklere fra over 30 lande."

17. december 2001 - KOffice 1.1.1 udgives "KOffice har allerede funktioner som er velegnede til hjemmebrugere og små kontorer/hjemmekontorer, som hovedsaligt skal kunne skrive breve, fax, memoer og lignende dokumenter. KOffice 1.1.1 er en mindre opdatering til KOffice 1.1."

3. april 2002 - KDE 3.0 udgives "KDE 3.0 er et stort skridt for KDE-projektet. Hundrede ord kunne skrives her, men i stedet for at kede dig med detaljer, så lad os blot sige: Prøv den!"

11. maj 2007 - KDE 4.0 alfa 1 udgives "KDE-projektet udsender den første alfa-udgave af sit førende fri software-skrivebord."

16. oktober 2007 - KDE 3.5.8 udgives "Projektet udsender den 8. oversættelses- og serviceudgivelse af sit førende fri software-skrivebord."

11. januar 2008 - KDE 4.0 udgives "KDE-fællesskabet udsender den 4. hoveversion af sit førende fri software-skrivebord."

19. februar 2008 - KDE 3.5.9 udgives "KDE-fællesskabet udsender den 9. vedligeholdelsesudgave af den tredje hovedversion af sit førende fri software-skrivebord."

29. juli 2008 - KDE 4.1 udgives "KDE-fællesskabet udsender en stor opgradering af sit førende fri software-skrivebord."

26. august 2008 - KDE 3.5.10 udgives "KDE-fællesskabet udsender den 10. vedligeholdelsesudgave af den tredje hovedversion af sit førende fri software-skrivebord."

12. oktober 2008 - lancering af KDE Forum "KDE lancerer et web-baseret diskussionsforum."

27. januar 2009 - KDE 4.2.0 udgives "KDE-fællesskabet udsender den anden store opgradering af sit førende fri software-skrivebord."

4. august 2009 - KDE 4.3.0 udgives "KDE-fællesskabet udsender den tredje store opgradering af sit førende fri software-skrivebord."

9. februar 2010 - KDE SC 4.4.0 udgives "KDE annoncerer at KDE Software Compilation 4.4, "Caikaku" nu er tilgængelig med en innovativ samling af programmer til brugere af fri software."

10. august, 2010 - KDE 4.5.0 udgives Med fokus på "stabilitet, finpudset helhed og bedre ydelse".

26. januar 2011 - KDE SC 4.6.0 udgives Større opdatering af KDE's Plasma-arbejdsflader, KDE-programmer og KDE-platformen

27. juli 2011 - KDE 4.7.0 udgives Indeholder vigtige nye funktioner og forbedringer af Plasma-arbebejdsfladerne, KDE's programmer og KDE's udviklingsplatform

9. oktober 2011 - Plasma Active 1 udgives KDE's første version af brugerfladen til mange platforme.

14. december 2011 - Plasma Active 2 udgives Anden version af brugerfladen til mange platforme med bedre ydelse og nye funktioner.

25. januar 2012 - KDE 4.8 udgives Nu med adaptiv strømstyring, hurtigere og mere skalérbar filhåndtering, bedre samspilsevne og touch-venlige komponenter.

1. august 2012 - KDE 4.9 udgives Med mange nye funktioner, forbedret stabilitet og ydelse. Tilegnet mindet om KDE-bidragsyderen Claire Lotion.

15. oktober 2012 - Plasma Active 3 udgives Forbedret ydelse og med nye programmer.

6. februar 2013 - KDE 4.10 udgives ''Forbedret understøttelse af mobile enheder, med flere API'er tilgængelige fra Qt Quick og forbedret ydelse og brugbarhed.

14. august 2013 - KDE 4.11 udgives Finpudset brugeroplevelse, forbedringer af PIM, bedre ydelse.

5. september 2013 - Plasma Active 4 udgives Forbedring af overordnet ydelse og brugbarhed.

18. december 2013 - Udgivelse af KDE Applications and Development Platforms Released Bringer store fremskridt til PIM og generelle forbedringer.

Et mere detaljeret overblik over historien med detaljer om alle KDE 3.x-udgivelserne findes her