Kopete/Jabber/Om Jabber XMPP

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Kopete/Jabber/About Jabber XMPP and the translation is 100% complete.
Other languages:

XMPP eller Jabber (disse ord betyder det samme) er navnet på en åben, decentral netværksprotokol, som bruges til instant messaging. Den er designet som en server-klient-infrastruktur med mange servere over hele internettet, hvor enhver kan få en konto. Serverne er normalt forbundne til mange klienter på den ene side og til andre af internettets XMPP-servere på den anden. Lad os opfinde et lille eksempel for at forklare, hvordan det virker:

Romeo elsker Julie og ønsker at kommunikere med hende igennem Jabber-netværket. Han kan skrive beskeder fra sin klient (som er forbundet til montague.net) til sin kæreste, hvis klient er forbundet til en server kaldet capulet.com.

Da han registrerede en konto på en server valgte han et såkaldt JID (Jabber-Identifier). Dette JID virker i grunden som en email-adresse og er forbundet til serverens navn med et "@". Et eksempel på et gyldigh JID til Romeo er [email protected].

For at kunne tale med andre skal Romeo føje deres JID'er til sin kontaktliste. De kan være forbundne til den samme server (fx [email protected]) eller de kan komme fra en anden server (fx [email protected] eller, selvfølgelig, [email protected]).


Oversigt over Jabber netværket


Jabber/XMPP yder selvfølgelig langt flere tjenester (fx end-to-end kryptering af meddelelser, voice- og videochat, gruppechat), som til dels vil blive introduceret senere i denne vejledning.

To meget store udbydere af instant messaging bruger Jabber/XMPP i baggrunden på deres servere, nemlig Google Talk og facebook chat. Konti på disse systemer kan bruges som normale Jabber-konti i Kopete. Detaljer vil blive forklaret senere eller kan findes på udbydernes websteder.

Med denne information kan vi begynde den vigtigste del af vejledningen: Hvordan man opsætter en fungerende jabber-klient og hvilke funktioner Kopete har.