Lancelot/Opdag Lancelot

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Lancelot/Discover Lancelot and the translation is 100% complete.

Første afsnit tager dig på en guidet tur igennem Lancelot. Andet afsnit fokuserer på mere avancerede muligheder og begreber.

Generel information

Introduktion

Lancelot er en startmenu til KDE Software Compilation,

Lancelot eller Kickoff?

Lancelot har mange funktioner og indstillingesmuligheder, som Kickoff ikke har. Du kan finde en mere detaljeret sammenligning med andre programstartere her.

Kickoff er standard-startmenuen i KDE SC. For at erstatte Kickoff med Lancelot skal du tilføje den ved hjælp af panelet Tilføj widgets. Du finder mere information om, hvordan dette gøres på siden Plasma: Hvordan gør man.

Lancelot eller KRunner?

Lancelot kan bruges som en erstatning for KRunner. Se en liste med fordele på siden om sammenligning med andre programstartere.

Som standard kan Lancelot startes med tastaturgenvejen Alt + F5 (dette kan ændres).

Almindelig brug

Lancelot med standardindstillinger

Når du klikker på starterikonet, som du føjede til panelet, så åbnes Lancelots menu.

Det har fire afsnit - Programmer, Computer, Kontakter og Dokumenter.

Afsnit

Programmer

Afsnittet Programmer indeholder en liste over dine yndlingsprogrammer i søjlen til venstre og programkategorierne i den højre søjle. Hvis det program, som du søger ikke er i listen over Favoritter, så kan du gå igennem kategorierne til højre ved at vælge en af dem.

Når du går ind i en kategori, så forsvinder søjlen Favoritter for at give mere plads til programhierarkiet. Du kan altid vende tilbage til Favoritter ved hjælp af brødkrummelinjen for oven.

Computer

Afsnittet Computer i Lancelot

Afsnittet Computer indeholder en liste over definerede steder (som set i Dolphin), nogle nyttige systemprogrammer og en liste over lagerenheder.

Flytbare enheder kan monteres, afmonteres eller skubbes ud direkte fra menuen ved at højreklikke på den ønskede enhed og vælge den relevante mulighed fra kontekstmenuen.

Kontakter

Afsnittet Kontakter viser en liste over ulæste mails i Akonadi (KMail) og kontakter i Kopete, som er online.

Dokumenter

Afsnittet Dokumenter viser en liste af kontorprogrammer til venstre og en liste over aktuelle og nyligt åbnede dokumenter til højre.

Søgemuligheder

Lancelot giver dig alle de søgemuligheder, som du finder i KRunner. Du kan bruge den til at finde programmer, lave beregninger, udføre BASH-kommandoer, som enhedsomregner etc. For flere detaljer se Brug af KRunner.

Tastaturnavigation

Hvis du ikke bryder dig om at bruge musen, så kan du nå enhver del af Lancelot ved hjælp af tastaturet.

Handling Tast Beskrivelse
Skift mellem afsnittene Page Up og Page Down Viser henholdsvis forrige og næste afsnit
Skift til et givet afsnit Alt + nummer Alt + 1 for Programmer, Alt + 2 for Computer...
Aktivér et punkt Alt + bogstav Hvis et punkt har et understreget bogstav i sin titel, så kan det aktiveres ved at taste Alt og bogstavet
Gå gennem en liste Op- og Ned-pil
Flyt fra søjle til sølje Venstre- og Højre-pil
Aktivér der valgte punkt Enter Hvis intet punkt er valgt, så køres det første søgeresultat
Åbn kontekstmenuen for det valgte punkt Alt + Enter
Færdiggørelse i søgeboksen Tab og End; Venstre og Højre Tab- og End-tasterne bruger hele forslaget, mens Venstre og Højre flytter igennem forslaget.

Mere avancerede emner

Avancerede brugerfladebegreber

Aktivér uden at klikke

For at reducere museskader forårsaget af at klikke kan Lancelot bruges helt uden at klikke.

Når du lader musen svæve over et punkt i menuen, så dukker der et lille ikon op, af form som en lille cirkel med en pil i. I stedet for at klikke kan du blot lade musen svæve over ikonet (eller lige i nærkeden af det) for at aktivere punktet.

Layoutet tilpasser sig

Menuens layout ændrer sig i forhold til placeringen af den applet, som kalder den frem.

Den del af menuen, som er tættest på appletten (og musen) er afsnittene og systemknapperne, og søgelinjen er på den modsatte side, da den som standard har fokus, sådan at du ikke behøver at klikke på den for at bruge den.

Afsnittene bliver også omarrangeret, sådan at afsnittet Programmer et tættest på musen.

Tilpasning af punkternes størrelse

Jo færre emner der er i en liste, jo større er emnerne og det areal, man kan klikke i.

Når der er flere emner, så prøver Lancelot at vise dem alle på en gang ved at formindske dem. Hvis der er for mange emner, til at de alle kan vises på en gang, så dukker der en rullebjælke op.

Tilpasning af menuen

Vis afsnittene inde i appletten

Hvis du synes, at knapperne til afsnittene er for store og at det ville være bedre at placere dem i selve panelet, så højreklik på appletten, vælg Indstillinger af startmenuen Lancelot og Vis kategorier indeni applet'en

Vis mindre knapper til afsnittene

Hvis du synes, at knapperne til afsnittene er for store, men du ikke vil placere dem i panelet, så højreklik på dem og vælg Gør knapperne smallere.

Tilpassede systemhandlinger

Hvis du fx aldrig skifter bruger, så kan du indstille en anden handling til knapperne nederst i vinduet i faneblader Generelt i Lancelots indstillingsdialog.

Tilpassede programmer

Du kan vælge, hvilke programmer der skal vises i afsnittene Dokumenter og System i fanebladet Programmer i Lancelots indstillingsdialog.

Omordning af emner

Du kan ændre rækkefølgen af dine favoritprogrammer ved at trække dem rundt. For at dette skal kunne fungere, så skal du først låse skrivebordet op.

Udfoldede undermenuer

Nogel brugere foretrækker, at underkategorierne for programmer åbner i separate menuer, som dukker op, sådan som de plejer i den klassiske menu fra KDE 3. Fra KDE 4.5 er det føjet en ny, eksperimentel fuinktion til Lancelot, som muliggør denne opførsel.

For at aktivere den skal du vælge Åbn pop-op'er for underkategorier i fanebladet Programmer i Lancelots indstillingsdialog.

Dele af Lancelots menu på skrivebordet

Det er nyttigt at have ting, som du ofte bruger placeret på skrivebordet eller i panelet. For mere information se brug appletten Hylde