Plasma/FAQ/4.4/Indstilling

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Plasma/FAQ/4.4/Configuration and the translation is 100% complete.

Skrivebord

Hvordan kan jeg flytte, dreje eller ændre størrelse af appletter på skrivebordet?

Hold markøren over appletten indtil applethåndtaget viser sig.

Nu kan du ændre størrelse på appletten og flytte og dreje den:

 • For at flytte en applet: Klik på håndtaget og træk det rundt.
 • For at dreje en applet: Træk i den buede pil
 • For at ændre størrelse på en applet: Træk størrelsesknappen (over den buede pil). Du kan bevare applettens proportioner ved at holde Ctrl tasten nede samtidigt

Hvordan fjerner jeg et widget?

Et widget i panelet fjerner du ved at højreklikke på det og vælge Fjern dette.... Et widget på skrivebordet kan du fjerne på forskellige måder:

 • Lad markøren svæve over det og klik på X i applethåndtaget som dukker op;
 • Du kan bruge dialogen Tilføj widget, hvor du klikker på minus-symbolet ved siden af widgetnavnet

Hvordan kan jeg fastlåse widget'enes position?

 • Metode 1: Højre-klik i et tomt område af skrivebordet og vælg Lås widgets fra kontekstmenuen. Fortryder du, så højre-klik igen og vælg Lås widgets op. Du har de samme valgmuligheder, hvis du højre-klikker på panelet.
 • Metode 2: Vælg Lås Widgets i Plasma cashew'en i øverste, højre hjørne eller i panelindstillingerne.

Mine widgets bliver skjult under vinduerne, Hvordan kan jeg vise dem?

Du kan bringe alle widget'erne frem ved at taste Ctrl + F12, hvilket flytter Plasmas Instrumentbræt foran. Når du er færdig kan du enten taste Esc eller vælge Skjul Instrumentbræt fra cashew'en.

Hvordan skifter jeg mellem Kickoff og den gammeldags menu?

Højre-klik på menuikonen og vælg Skift til klassisk menustil (hvis du bruger Kickoff) eller Skift til Kickoff-menustil (hvis du bruger den klassiske menu). Du kan også tilføje en menu af en given type ved hjælp af dialogen Tilføj Widgets. Det er måske også en god ide at se lidt på menuen Lancelot.

Kan Instrumentbrættet vise andre widgets end dem på mit skrivebord?

Ja, det kan det. Det kan du indstille i Systemindstillinger -> Skrivebord -> Instrumentbræt -> Arbejdsområde ved at vælge Vis et uafhængigt sæt af widgets. Klik så på O.k., og du har et instrumentbræt, som er uafhængigt af dit skrivebord.

Notifikationer fylder for meget på skærmen - kan jeg blive fri for dem?

For de, der ikke bryder sig om det, er der en nem måde at slå dem fra. Højreklik på "i" ikonet i statusområdet og vælg Indstillinger af statusområde. Der har du mulighed for at slå statusmeddelelser fra programmer eller jobs (så som filoverførsler) fra ved at fjerne hakket i det relevante felt.

Hvordan ændrer jeg min arbejdsflade til Plasma Netbook?

For at aktivere Netbook-brugerfladen skal du åbne Systemindstillinger -> Skrivebord -> Arbejdsområdeog -> Format -> Netbook.
Læs mere på siden om Plasma Netbooks brugerflade.

Arbejd med Aktiviteter

Hvordan kan jeg tilføje/fjerne en aktivitet?

 • Tilføj en aktivitet: Zoom ud fra din aktuelle skrivebordsvisning ved at klikke på skrivebords-cashew'en (i det øverste, højre hjørne) og vælge Zoom ud. Du vil se en værktøjslinje under det aktuelle skrivebord. Klik på Tilføj Aktivitet for at lave en ny skrivebordsvisning.
 • Fjern en aktivitet: Zoom out fra din aktuelle skrivebordsvisning og vælg det røde kryds fra værktøjslinjen, som fremkommer under skrivebordet.

Tip

Du kan ikke have låste widgets i en aktivitet, som du vil fjerne. Vælg Lås Widgets op (Ctrl + L) før du fjerner en aktivitet.


Hvordan kan jeg hurtigt flytte mellem aktiviteter?

ZUI metoden er ret langsom; det er bedre at bruge en Activity Bar. En kort gennemgang her forklarer, hvad du skal gøre.

Hvordan kan jeg bruge virtuelle skriveborde som aktiviteter?

Åbn Systemindstillinger -> Skrivebord -> Flere skriveborde og tilvælg boksen Forskellig aktivitet for hvert skrivebord. Klik så på O.k. og du er klar

Panelet

Hvordan kan jeg tilføje appletter til panelet?

 • Metode 1: Åbn dialogen Tilføj widgets i Plasma cashew'en (skærmens øverste, højre hjørne), vælg en widget her og træk den til panelet (du skal ikke dobbelt-klikke eller bruge knappen Tilføj widgets i dialogen).
 • Metode 2: Træk en applet fra skrivebordet til panelet.
 • Metode 3: Klik på panelets cashew og vælg Tilføj widgets. Når du har valgt en applet, vil den automatisk blive føjet til panelet.

Kan jeg flytte appletterne i panelet?

Ja, åbn panelindstillingerne (ved at klikke på panelets cashew eller højre-klikke på panelet og vælge Panleindstillinger) og hold markøren svævende over en applet; markøren bliver nu til fire pile. Nu kan du arrangere appletterne som du vil ved at holde venstre museknap nede mens du flytter ikonet og klikke med den højre museknap for at fæstne ikonet til dets nye position.

Hvordan kan jeg ændre højden og størrelsen af panelet?

Klik på panelets cashew (det lille ikon i panelets højre side) for at åbne panelkonfigurationen. Ved at klikke på Skærmkant kan du flytte panelet til enhver af skærmens kanter. Klik på Højde og træk for ændre panelets højde.

Pilene i højre ende af panelet definerer dets størrelse: der er to pile, som definere den maksimale og den minimale størrelse. Maksimumstørrelsen er den størrelse, som panelet kan udvides til efterhånden som flere emner tilføjes, mens minimumstørrelsen er den mindste størrelse, som panelet kan have. Hvis de er forskellige, så vil panelet tilpasse sin størrelse imellem de to afhængigt af dets indhold.

Under Mere opsætning er der flere valgmuligheder for panelets position og opførsel.

Kan jeg automatisk skjule panelet?

Klik på panelets cashew, vælg Mere opsætning -> Skjul automatisk.

Hvordan kan jeg fjerne et panel?

Klik på panelets værktøjskasse og vælg Flere indstillinger -> Fjern panel, eller højre-klik på panelet og vælg Panel-indstillinger -> Fjern panel.

Generel hjælp med Panel Konfiguration

Denne forumside giver en illustreret guide til konfiguration af panelet.


Flere skærme

Jeg bruger to skærme og er vant til at have Kicker over begge skærme. Kan jeg gøre det samme med Plasma?

Nej. Grunden er, at det er ret kompliceret at have et panel over to skærme, især når de har forskellig opløsning, På grund af det kunne vi ikke være sikre på at det ville virke i alle tilfælde, så det blev ikke implementeret.

Kan jeg placere panelet på kun en skærm?

Alle Plasma-paneler bor på én skærm. Hvis du ønsker paneler på flere skærme, så kan du tilføje dem og trække dem til din foretrukne placering ved at bruge panelkontrollen, som fremkommer når du klikker på panelets Plasma-ikon i ulåst tilstand.

Hvis man har flere skærme, så virker ZUI på dem alle men Instrumentbræt kun på en. Hvorfor det?

Arbejdsgangen er forskellig. Når man zoomer ud, så ønsker man et overblik; derfor zoomes aktiviteter på alle skærme ud. Når man bruger Instrumentbræt, vil man i reglen have adgang til en specifik funktionalitet og vil ikke forstyrres i sit arbejde med andre aktiviteter.

Arbejd med tastaturgenveje

Har Plasma nogle tastaturgenveje?

Der er et antal tastaturgenveje til rådighed. De forskellige kombinationer skal trykkes i rækkefølge; fx betyder Alt + D, + at du først skal trykke Alt og D tasterne ned, slippe og så taste +.

 • Lås widgets: Alt-D, L
 • Zoom ud: Alt-D, -
 • Zoom ind: Alt-D, +
 • Næste widget: Alt-D, N
 • Forrige widget: Alt-D, P
 • Tilføj aktivitet: Alt-D, Alt-A
 • Næste aktivitet: Alt-D, Højrepil
 • Forrige aktivitet: Alt-D, Venstrepil
 • Widget indstillinger: Alt-D, S
 • Fjern widget: Alt-D, R
 • Kør det associerede program (når det er relevant): Alt-D, T
 • Tilføj widget: Alt-D, A

For at ændre tastaturgenveje klikker du på skrivebordets værktøjskasse og vælger Indstilling af genveje.

Hvordan kan jeg knytte en tastaturgenvej til et widget?

Vælg applettens indstillinger (svensknøgle-ikonet i applettens håndtag) og klik på Tastaturgenvej. Du vil nu kunne definere en tastaturgenvej til dit widget. Bemærk, at med mindre dit widget har defineret en anvendelse for tastaturgenvejen, så.vil genvejen kun give fokus til dit widget.