Plasma/da: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
(Created page with ''''Altid synlig:''' Holder panelet synligt altid, selv når vinduerne er maksimerede.')
(Updating to match new version of source page)
 
(180 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
{{Template:I18n/Language Navigation Bar|Plasma/Introduction_to_Plasma}}
<languages />
<languages />
{{Info|Hvis du leder efter Plasma FAQ'en, så er den [[Special:mylanguage/Plasma/FAQ | aktuelle udgave her]].}}


== En introduktion: hvad Plasma er, og hvad den gør ==
== Oversigt ==


''Plasma'' er skrivebordsbrugerfladen for  KDE SC 4 med startmenuen, skrivebordet og skrivebordspanelet (ofte kaldet opgavelinjen, selvom denne kun er en del af panelet).
Plasma er KDE's arbejdsflade. Faktisk er det en teknologi, som kan tilpasses mange slags enheder. Aktuelt er der to varianter af Plasma: skrivebordsmiljøet Plasma Desktop, som er i fokus på de fleste af vore sider og Plasma Mobile, det nye smarte miljø til pads og smartphones. [[Special:myLanguage/Plasma/Netbooks|Plasma Netbook]] miljøet blev fjernet i KDE 5 og erstattet med Application Dashboard-menuen.
 
== Plasma i overblik ==


Et typisk Plasma skrivebord ser sådan ud:
Et typisk Plasma skrivebord ser sådan ud:


[[Image:KDESC_Default_Desktop.png|512px|center]]
[[Image:Plasma_Desktop.png|600px|center]]


Et Plasma skrivebords tre nøglekomponenter er:
De fire vigtigste komponenter for et standard Plasma-skrivebord er:


* '''Panelet''', også kendt som opgavelinjen, som indeholder startmenuen, listen af tasks (programmer), ur and systembakken;
* '''[[Special:myLanguage/Plasma/Panels|Panelet]]''', også kendt som "opgavelinjen", indeholder startmenuen, en liste af vinduer (programmer), et ur og statusområdet;
* '''Skrivebordet''', arealet hvor widgets pg ikoner er placeret;
* '''Skrivebordet''', området hvor widgets og ikoner kan ligge;
* '''Plasma værktøjskassen''', som findes i det øverste, højre hjørne af skærmen. Der er også en i højre side af panelet.
* '''[[Special:myLanguage/Plasma#FolderView|Mappevisningen]]''', et widget, som viser indholdet af en mappe på din computer og giver dig hurtig adgang til grundlæggene filhåndtering;
* '''Plasma værktøjskassen''', som findes i det øverste, venstre hjørne af skærmen og for enden af panelet. Disse bruges til at tilgå indstillinger og andre valgmuligheder hurtigt og sikkert.


=== Hvordan du finder rundt i Plasma ===
Alle disse standard elementer er fuldt konfigurerbare og kan indeholde er bred vifte af værktøjer og indhold.


Du kan bruge Plasme på samme måde som andre styresystemers skriveborde: applikationer kan startes fra startmenuen (K Menuen), kørende applikationer vises i opgavelinjen, ikoner i systembakken giver forskellige informationer og så videre.
=== FAQ'en for Plasma skrivebordet ===


En vigtig del af Plasma er de såkaldte widgets. Widgets er skrivebordets enkelte dele; de omfatter blandt andet startmenuen, ikoner, systembakke, ur...  Widgets kan findes selve skrivebordet eller indsættes i et panel. Paneler og skriveborde er faktisk selv en slags widgets, som er beregnet til at indeholde andre widgets (i Plasma kaldes de ''Containments'').  
En "FAQ" (ofte stillede spørgsmål) for den aktuelle version af Plasma-skrivebordet vedligeholdes [[Special:mylanguage/Plasma/FAQ/Index | på denne side]]. Den giver korte svar almindelige spørgsmål og linker til FAQ'er for ældre versioner.


Hvad betyder det for brugen af skrivebordet? Plasma har nogle nye funktioner i forhold til traditionelle skriveborde. Vi har allerede nævnt Plasmas værktæjskasser, undertiden kaldet "cashew'erne": de er en måde at påvirke og indstille Plasma. Klikker du på dem, så dukker der en menu op på skærmen med en række valgmuligheder: du kan tilføje widgets til dit panel eller skrivebord, ændre størrelse, tilføje eller fjerne paneler med mere.
=== Hvordan du finder rundt i Plasma ===


=== Skrivebordet og ikoner ===
Du kan bruge Plasma på samme måde som andre styresystemers skriveborde: du kan starte programmer i [[Special:myLanguage/Plasma/Kickoff|startmenuen]], se kørende programmer i [[Special:myLanguage/Plasma/Tasks|opgavelinjen]], tilgå ikoner i statusområdet og så videre.


Som du måske bemærkede på skærmbilledet er der ingen ikoner placeret direkte på skrivebordet. I stedet er de placeret i en beholder kendt som en Mappevisning. Selvom der er mange tekniske grunde til at gøre det på den måde, så kan Mappevisninger fungere fuldstændigt som erstatninger for skrivebordet (faktisk viser de mappen Skrivebord som standard). Du kan trække ikoner til dem, klippe, kopiere, indsætte, omdøbe filer og lave nye mapper og filer.  
En vigtig del af Plasma er de såkaldte widgets. Widgets er skrivebordets enkelte dele; de omfatter blandt andet startmenuen, ikoner, statusområdet, ure etc.  Widgets kan findes selve skrivebordet, kan sættes ind i et panel, på  skærmskåneren eller på instrumentbrættet blandt andre steder. Ud over de sædvanlige skrivebordshjælpere, så findes der widgets til en lang række formål, herunder microblogging (Twitter, identi.ca), enhedsomregning, vejrudsigter, fildeling og meget mere. Paneler og skriveborde er faktisk selv en slags widgets, som er beregnet til at indeholde andre widgets.  


Der er to vigtige forskelle til det sædvanlige skrivebord:
Hvad betyder det for brugen af skrivebordet? Plasma har nogle nye funktioner i forhold til traditionelle skriveborde. Vi har allerede nævnt Plasmas værktøjskasser: de er en måde at påvirke og indstille dit Plasma-skrivebord. Klikker du på dem, så dukker der en menu op på skærmen med en række valgmuligheder: du kan tilføje widgets til dit panel eller skrivebord, ændre størrelse, tilføje eller fjerne paneler, ændre baggrundsbilledet med mere.
<span id="Folder_Views"></span>
=== Mappevisninger ===


* Du kan have mere end en Mappevisning af selve skrivebordet;
Som du måske har bemærket på skærmbilledet ovenfor er der ikke placeret nogle ikoner direkte på skrivebordet. I stedet er de placeret i en beholder kaldet en "mappevisning". Som udgangspunkt viser Mappevisninger mappen Skrivebord og lader dig trække filer ind i den, åbne dem, klippe, kopiere og sætte ind, omdøbe og lave nye mapper og filer.  
* Du kan indstille Mappevisninger til at vise andre mapper (både lokale og på netværket).


Ud over Mappevisninger kan du lægge alle mulige andre slags widgets på skrivebordet, som for eksempel vejrudsigts widgets, notat widgets, fil-overvågere... Der er ingen grænser for, hvordan du kan tilpasse dit skrivebord.
Du kan have mere end en Mappevisning på skrivebordet og de kan også placeres i paneler. Du kan indstille en Mappevisning til at vise en hvilken som helst mappe, som du har adgang til lokalt eller på netværket. Enhver Mappevisnings placering og størrelse kan tilpasses individuelt, som du foretrækker det.


=== Widgets overalt ===
En Mappevisning kan også bruges som standard-fuldskærmsbaggrund for skrivebordet for at opnå et mere traditionelt "ikoner spredt ud over hele skrivebordet"-layout.


I KDE SC 4.x understøtter Plasma ikke blot widgets skrevet specielt til Plasma (også kendt som Plasmoider) men også widgets fra andre kilder som fx Google Gadgets og Dashboard widgets fra Mac OSX. Flere widgets findes og installeres let ved hjælp af [[Glossary/da#Hent smarte nye ting|Hent smarte nye ting]].
=== Paneler ===


Widgets, som er lagt ned i panelet har som regel en Opsætnings menu, mens dem på skrivebordet kan indstilles fra 'håndtaget', som dukker op på den ene side af widget'et når musen holdes svævende over det. Ved at trække i en fri del af håndtaget kan du flytte widget'et til den ønskede position.
[[Image:Panel_Settings.png|512px|center]]


[[Image:Handle.png|300px|center]]
Paneler lader dig placere widgets langs skærmens kanter. Disse samlinger af widgets kan indstilles på forskellige måder, herunder til at blive gemt automatisk, når de ikke er i brug eller i forbindelse med visse områder af skærmen.


Der er fire værktøjer i håndtaget. Det øverste indstiller størrelsen. Træk i dette værktøj for at ændre widget'ets størrelse.
Som udgangspunkt er der ét panel for neden på skærmen, men du kan tilføje flere paneler, flytte eller på anden måde konfigurere standardpanelet og fjerne paneler, som du ikke længere har brug for. Du kan også justere widgetsene i alle panelerne som du har lyst.


Det næste værktøj drejer widget'et. Træk i det for at ændre orienteringen.
Du kan finde mere information om konfiguration af Plasma-skrivebordets paneler og hvad de kan gøre for dig på siden om [[Special:myLanguage/Plasma/Panels|Plasma-panelerne]].


[[Image:Handle_rotate.png|300px|center]]
[[Special:myLanguage/LatteDock|Latte Dock]] er et alternativt panel.


=== Widgets ===


Den tredje er svensknøglen, som give dig mulighed for at redigere det aktuelle widgets indstillinger.
[[Image:WidgetsPlasma.png|thumb|150px|left|Plasma widgets]]


Det sidste værktøj bruges på nogle widgets, som for eksempel Billedrammen. Anvendt på en Billedramme vil dette værktøj åbne billedfremviseren.
Plasma understøtter ikke blot widgets skrevet specielt til Plasma (også kendt som Plasmoider) men også widgets fra andre kilder som fx Google Gadgets, SuperKaramba og nogle Dashboard widgets fra Mac OSX. Flere widgets findes og installeres let ved hjælp af [[Special:myLanguage/Glossary#Get Hot New Stuff|Hent smarte nye ting]].


Nogle af vore yndlingswidgets omtales ''[[Plasma/Plasmoids_(da)|siden Plasma-widgets]]''
For at se de widgets, der er installeret på dit system og klar til at bruge åbner du Plasmas Widget Explorer ved enten
* at åbne skrivebordsværktøjskassen i det øverste højre hjørne af skærmen og vælge <menuchoice>Tilføj widgets</menuchoice>,
* åbne panelværktøjskassen yderst til højre i panelet og vælge <menuchoice>Tilføj widgets</menuchoice> eller
* højreklikke skrivebordet og vælge <menuchoice>Tilføj widgets</menuchoice> fra kontekstmenuen.


=== Startmenuer ===
For at placere et widget på skrivebordet trækker du det simpelt hen fra Widget Explorer til skrivebordet. For at placere et widget i panelet åbner du først panelværktøjskassen (klik på <menuchoice>Tilføj widgets</menuchoice>), finder det widget du vil tilføje og trækker det til den ønskede position i panelet. <br clear=all/>


(Endnu ikke skrevet)
{{Note/da|1=Du kan ikke tilføje widgets, hvis det er låste. Åbn skrivebordsværktøjskassen eller panelværktøjskassen eller højreklik på skrivebordet - hvis du ser punktet <menuchoice>Lås widgets op</menuchoice>, så vælg det og fortsæt med at tilføje widgets til dit skrivebord eller dit panel.
<br />
Når du er færdig med at tilføje widgets, så er det måske en god ide at låse widgets igen: Åbn en værktøjskasse eller skrivebordets kontekstmenu og klik på <menuchoice>Lås widgets</menuchoice>.}}


=== Panelet ===
Widgets, som er lagt ind i et panel har som regel en indstillingsmenu, mens dem på skrivebordet kan indstilles fra 'håndtaget', som dukker op når musen holdes svævende over det. Ved at trække i en fri del af håndtaget kan du flytte widget'et til den ønskede position.


[[Image:Panel_Settings.png|512px|center]]
[[Image:Handle-new.png|300px|center]]


Du kan konfigurere panelet og tilpasse det til dine behov ved at klikke på værktøjskassen til højre i panelet.
Der er fire værktøjer i håndtaget. Det øverste indstiller størrelsen. Klik og træk i dette værktøj for at ændre widget'ets størrelse.


'''Paneljustering:''' Lader dig indstille panelets placering til en af tre forud definerede positioner.
Det næste værktøj drejer widget'et. Træk i det for at ændre orienteringen.


'''Altid synlig:''' Holder panelet synligt altid, selv når vinduerne er maksimerede.
[[Image:Handle-new-rotate.png|300px|center]]


'''Auto Hide:''' Hides the panel off screen until the mouse is placed near the screen edge.


'''Windows can cover:''' This allows windows to cover the panel and if maximised, will cover the panel.
Den tredje er svensknøglen, som give dig mulighed for at redigere det aktuelle widgets indstillinger.
 
'''Windows go below:''' This allows windows to go below the panel, even when maximised.
 
'''Maximise Panel:''' Makes the panel fit to the screen edges, if it has been resized.
 
'''Remove this panel:''' Removes the current panel.
 
'''Lock Widgets:''' Locks the panel and widgets in position.
 
'''Add Spacer:''' Allows you to add a spacer into the panel giving space between the items in it.
 
'''Add Widgets:''' Allows widgets to be added to the panel.
 
'''Height:''' Allows the panel height to be adjusted.
 
'''Screen Edge:''' Allows you to drag the panel to any of the four edges of the screen.
 
[[Image:Panel_Settings_resize.png|512px|center]]


The arrows on the edge, just below the main settings allow the panel's size to be adjusted. Dragging the arrow makes the panel smaller or larger. Dragging the arrow pointing down, moves the panel's position.
Det sidste værktøj er til "udvidet visning" og findes kun
ved widgets, der understøtter denne funktion som for eksempel Billedrammen eller webfremvisere. Anvendt på en Billedramme vil dette værktøj åbne det aktuelt viste billede i en billedfremviser, mens et Web Slice-widget vil åbne websiden i en rigtig webbrowser.


== Advanced usage ==
En liste over Plasma-widgets med egne sider [[Special:myLanguage/Category:Widgets|findes her]], og nogle af vore yndlingswidgets omtales på ''[[Special:myLanguage/Plasma/Plasmoids|siden Plasma-widgets]]''
<span id="Activities"></span>
== Aktiviteter ==


Special cases not covered here
Ikonerne vist i skærmbilledet har små knapper øverst og nederst til højre. Den lille pauseknap i det øverste højre hjørne forhindrer aktiviteten i at blive medtaget, når man bladrer igennem aktiviteterne med <keycap>Super + Tab</keycap>-tasten. Den åbner også et "x" til at slette aktiviteten. For at ændre aktivitetens navn skal du bruge den lille svensknøgle i ikonets nederste højre hjørne.


=== Activities and the Zooming User Interface (ZUI) ===
[[Image:Activities-Plasma5.6.png|thumb|512px|left|Plasmas aktivitets-finder]]


KDE Plasma has brought a lot of new features to the modern linux desktop, however many people are only using a fraction of the desktop's full potential. One of the most useful and underused features is the plasma activities. The basic idea behind is that your desktop space is limited to how many widgets it can hold. A user will want to use a lot of widgets but doesn't want their desktop to be cluttered. The answer to this problem is activities; they allow you to specialize each desktop to whatever task you need to accomplish. To make a new activity you have to click on the toolbox in the upper right hand corner, from there click zoom out. The desktop will zoom out then click add new activity under the small desktop. It will make a new desktop right next to it. Now go click the zoom in button under the new desktop. With this desktop you can add whatever widgets to this desktop and it will not affect the other desktop.
=== Eksempel på Brug af Aktiviteter ===


==== Activities and Virtual Desktops ====
En bruger holder af web-tegneserier, så hun tilføjer sine yndlings-tegneserier til skrivebordet via widget'et '''Tegneseriestribe'''. Hun har nu en fuld skrivebords-aktivitet med tegneserier, så hun er glad; men nu skal hun arbejde, så hun laver en aktivitet med Mappevisnings-widget'er, som viser mapperne i hendes aktuelle projekt. Efter arbejde går hun hjem og arbejder på sit eget projekt, en romantisk fortælling. Hun har endnu en aktivitet med et billedramme-widget med et foto af sin 'signifikante anden' som inspiration og en Mappevisning af sit roman-projekt. Hvad hun end laver på sin computer, så har hun en aktivitet skræddersyet til sit arbejde.


Virtual desktops, the ability to have a separate sets of windows on separate desktops, can tie in with Activities. You can have a different activity on each virtual desktop. In Plasma Desktop 4.4, this can be configured by entering System Settings and navigating to Desktop -> Multiple Desktops, and checking "Different Activity for Each Desktop".
Gå til [http://hanswchen.wordpress.com/2009/11/17/how-do-you-use-activities/  denne blog] for at få nogle tips om at bruge aktiviteter. [http://chani.wordpress.com/category/activities/ Chanis blog] har et antal eksempler på, hvordan man kan bruge aktiviteter samt nogle screencasts.


In Plasma Desktop 4.3, You configure this by zooming out and choosing "configure Plasma". Then select "use a different activity on each desktop" and zoom in again.
== Widget-layout og virtuelle skriveborde ==


=== Use Cases ===
Virtuelle skriveborde, evnen til at have forskellige samlinger af vinduer på forskellige skriveborde, kan spille sammen med  aktiviteter. Du kan have forskellige aktiviteter på hvert virtuelt skrivebord. I version 4.4 af Plasma-skrivebordet indstilles dette ved at åbne <menuchoice>Systemindstillinger</menuchoice> og navigere til <menuchoice>Skrivebord -> Flere skriveborde</menuchoice> og aktivere <menuchoice>Forskellig aktivitet for hvert skrivebord</menuchoice>.


A user likes web comics so they add their favorite web comics via the comics widget. The user now has a full desktop activity dedicated to their favorite web comics.  Now the user is happy with the web comics, but the user now has to go to work, so the user creates a activity with the folder view widgets set to the folders of the projects the user is currently working on.  After work the user goes home and works on a side project of writing romance novels.  The user always gains inspiration by looking at pictures of the user's significant other. The user now creates a new Activity but now puts pictures frame widgets with pictures of the user's significant other.  The user also has a folder view of the romance novel project folder. Now no matter what the user is doing the user has a custom tailored activity to match it.
I version 4.3 af Plasma-skrivebordet indstiller du dette ved at zoome udvælge <menuchoice>Indstil Plasma -> Forskellige aktiviteter for hvert skrivebord</menuchoice> og så zoome ind igen.<br clear=all/>


Go to [http://hanswchen.wordpress.com/2009/11/17/how-do-you-use-activities/  this blog] to read a few tips on using activities.
==Tips og tricks==


==Hints and Tips==
Der er en [[Special:myLanguage/Plasma/Tips|liste med nyttige tips]] til Plasma.


===The Taskbar===
===Tilpasning af Plasma===


'''Accessing the Taskbar Settings Menu:''' Click the panel toolbox (aka cashew), then right-click on the taskbar.  From there you can access the Taskbar Settings dialog.  The following settings are particularly useful:
* Se, hvordan du [[Special:myLanguage/Plasma/TweakingPlasma#A_Windows_Vista-like_sidebar_with_clock_and_news|tilføjer et sidepanel med ur og nyheder]]


:'''Grouping and Sorting:''' Grouping can be by program name, manually, or not at all.  (You can also choose to only enable grouping if the taskbar is full.)  Similarly, Sorting defaults to alphabetically, but it can also be by desktop, manually, or not sorted.
* Tilpas din Plasma ved at [[Special:myLanguage/Plasma/TweakingPlasma#Using_Multiple_Plasma_Themes|kombinere flere Plasma-temaer]]


:'''Only Show Tasks from the Current Desktop:''' A checkbox on the Filters section.
* Lær hvordan man [[Special:myLanguage/Plasma/Create_a_Look_and_Feel_Package | laver en look-and-feel-pakke]]


:'''Have More than One Row on the Taskbar:''' If you use many applications at one time you may find it advantageous to set Maximum Rows and then Force Row Settings.
* Lær hvordan man [[Special:myLanguage/Plasma/How to create a Unity-like look and feel theme using Plasma’s Desktop Scripting API|opretter et Unity-lignende look-and-feel-tema ved hjælp af Plasmas Desktop Scripting API]]


:'''Showing or Hiding Tooltips:''' A simple checkbox in the Appearance section of the General page.
* Lær hvordan man [[Special:myLanguage/Tutorials/Using_Other_Window_Managers_with_Plasma|ændrer standard-vinduesmanageren i Plasma]].


===Tweaking Plasma===
===Genstart Plasma===


:Learn how to [[Plasma/TweakingPlasma#A_Windows_Vista-like_sidebar_with_clock_and_news|add a sidebar with clock and news]]
Undertiden kan du få brug for at genstarte Plasma, for eksempel lige efter at du har ændret sprogindstillingen for systemet, sådan at ændringerne bliver aktiverede eller på grund af problemer med skrivebordet. For at gøre dette skal du åbne en terminal (eller [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|KRunner]]) og køre disse kommandoer:


:Customize your Plasma by [[Plasma/TweakingPlasma#Using_Multiple_Plasma_Themes|mixing multiple Plasma themes]]
<div class="mw-translate-fuzzy">
{{Input|1=kquitapp5 plasmashell
kstart5 plasmashell}}
</div>


== Further information ==
== Yderligere information ==


* [[Plasma/FAQ | The Plasma FAQ]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/FAQ/Index | Plasma FAQ'erne]]
* [[Plasma/HowTo | Plasma HowTo - short screencasts]]
* [[Special:mylanguage/Plasma/HowTo/Index | Korte screencasts]]
* [[Glossary | Glossary]]
* [[Special:myLanguage/Glossary | Ordforklaring]]
* [[Plasma/Plasmoids| Some of our favourite plamoids]] - why not add yours?
* [[Special:myLanguage/Plasma/Plasmoids| Nogle af vores foretrukne plasmoider]] - hvorfor ikke tilføje dine egne?
* [[Plasma/Installing Plasmoids|Here's how to install more Plasmas widgets]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/Installing Plasmoids|Her kan du se, hvordan du installerer flere Plasma-widgets]]
* [[Plasma/Krunner|Learn the versatility of KRunner]]
* [[Special:myLanguage/Tutorials/Krunner|Lær om KRunners mange anvendelser]]




{|style="text-align:right"
{|style="text-align:right"
|'''Back to [[An_introduction_to_KDE|the Introduction page''']]
|'''Tilbage til [[Special:myLanguage/An_introduction_to_KDE|Introduktionssiden''']]
|}
|}


[[Category:Desktop]]
[[Category:Plasma/da]]

Latest revision as of 09:44, 21 December 2022

Oversigt

Plasma er KDE's arbejdsflade. Faktisk er det en teknologi, som kan tilpasses mange slags enheder. Aktuelt er der to varianter af Plasma: skrivebordsmiljøet Plasma Desktop, som er i fokus på de fleste af vore sider og Plasma Mobile, det nye smarte miljø til pads og smartphones. Plasma Netbook miljøet blev fjernet i KDE 5 og erstattet med Application Dashboard-menuen.

Et typisk Plasma skrivebord ser sådan ud:

De fire vigtigste komponenter for et standard Plasma-skrivebord er:

  • Panelet, også kendt som "opgavelinjen", indeholder startmenuen, en liste af vinduer (programmer), et ur og statusområdet;
  • Skrivebordet, området hvor widgets og ikoner kan ligge;
  • Mappevisningen, et widget, som viser indholdet af en mappe på din computer og giver dig hurtig adgang til grundlæggene filhåndtering;
  • Plasma værktøjskassen, som findes i det øverste, venstre hjørne af skærmen og for enden af panelet. Disse bruges til at tilgå indstillinger og andre valgmuligheder hurtigt og sikkert.

Alle disse standard elementer er fuldt konfigurerbare og kan indeholde er bred vifte af værktøjer og indhold.

FAQ'en for Plasma skrivebordet

En "FAQ" (ofte stillede spørgsmål) for den aktuelle version af Plasma-skrivebordet vedligeholdes på denne side. Den giver korte svar på almindelige spørgsmål og linker til FAQ'er for ældre versioner.

Hvordan du finder rundt i Plasma

Du kan bruge Plasma på samme måde som andre styresystemers skriveborde: du kan starte programmer i startmenuen, se kørende programmer i opgavelinjen, tilgå ikoner i statusområdet og så videre.

En vigtig del af Plasma er de såkaldte widgets. Widgets er skrivebordets enkelte dele; de omfatter blandt andet startmenuen, ikoner, statusområdet, ure etc. Widgets kan findes på selve skrivebordet, kan sættes ind i et panel, på skærmskåneren eller på instrumentbrættet blandt andre steder. Ud over de sædvanlige skrivebordshjælpere, så findes der widgets til en lang række formål, herunder microblogging (Twitter, identi.ca), enhedsomregning, vejrudsigter, fildeling og meget mere. Paneler og skriveborde er faktisk selv en slags widgets, som er beregnet til at indeholde andre widgets.

Hvad betyder det for brugen af skrivebordet? Plasma har nogle nye funktioner i forhold til traditionelle skriveborde. Vi har allerede nævnt Plasmas værktøjskasser: de er en måde at påvirke og indstille dit Plasma-skrivebord. Klikker du på dem, så dukker der en menu op på skærmen med en række valgmuligheder: du kan tilføje widgets til dit panel eller skrivebord, ændre størrelse, tilføje eller fjerne paneler, ændre baggrundsbilledet med mere.

Mappevisninger

Som du måske har bemærket på skærmbilledet ovenfor er der ikke placeret nogle ikoner direkte på skrivebordet. I stedet er de placeret i en beholder kaldet en "mappevisning". Som udgangspunkt viser Mappevisninger mappen Skrivebord og lader dig trække filer ind i den, åbne dem, klippe, kopiere og sætte ind, omdøbe og lave nye mapper og filer.

Du kan have mere end en Mappevisning på skrivebordet og de kan også placeres i paneler. Du kan indstille en Mappevisning til at vise en hvilken som helst mappe, som du har adgang til lokalt eller på netværket. Enhver Mappevisnings placering og størrelse kan tilpasses individuelt, som du foretrækker det.

En Mappevisning kan også bruges som standard-fuldskærmsbaggrund for skrivebordet for at opnå et mere traditionelt "ikoner spredt ud over hele skrivebordet"-layout.

Paneler

Paneler lader dig placere widgets langs skærmens kanter. Disse samlinger af widgets kan indstilles på forskellige måder, herunder til at blive gemt automatisk, når de ikke er i brug eller i forbindelse med visse områder af skærmen.

Som udgangspunkt er der ét panel for neden på skærmen, men du kan tilføje flere paneler, flytte eller på anden måde konfigurere standardpanelet og fjerne paneler, som du ikke længere har brug for. Du kan også justere widgetsene i alle panelerne som du har lyst.

Du kan finde mere information om konfiguration af Plasma-skrivebordets paneler og hvad de kan gøre for dig på siden om Plasma-panelerne.

Latte Dock er et alternativt panel.

Widgets

Plasma widgets

Plasma understøtter ikke blot widgets skrevet specielt til Plasma (også kendt som Plasmoider) men også widgets fra andre kilder som fx Google Gadgets, SuperKaramba og nogle Dashboard widgets fra Mac OSX. Flere widgets findes og installeres let ved hjælp af Hent smarte nye ting.

For at se de widgets, der er installeret på dit system og klar til at bruge åbner du Plasmas Widget Explorer ved enten

  • at åbne skrivebordsværktøjskassen i det øverste højre hjørne af skærmen og vælge Tilføj widgets,
  • åbne panelværktøjskassen yderst til højre i panelet og vælge Tilføj widgets eller
  • højreklikke på skrivebordet og vælge Tilføj widgets fra kontekstmenuen.

For at placere et widget på skrivebordet trækker du det simpelt hen fra Widget Explorer til skrivebordet. For at placere et widget i panelet åbner du først panelværktøjskassen (klik på Tilføj widgets), finder det widget du vil tilføje og trækker det til den ønskede position i panelet.

Note

Du kan ikke tilføje widgets, hvis det er låste. Åbn skrivebordsværktøjskassen eller panelværktøjskassen eller højreklik på skrivebordet - hvis du ser punktet Lås widgets op, så vælg det og fortsæt med at tilføje widgets til dit skrivebord eller dit panel.


Når du er færdig med at tilføje widgets, så er det måske en god ide at låse widgets igen: Åbn en værktøjskasse eller skrivebordets kontekstmenu og klik på Lås widgets.


Widgets, som er lagt ind i et panel har som regel en indstillingsmenu, mens dem på skrivebordet kan indstilles fra 'håndtaget', som dukker op når musen holdes svævende over det. Ved at trække i en fri del af håndtaget kan du flytte widget'et til den ønskede position.

Der er fire værktøjer i håndtaget. Det øverste indstiller størrelsen. Klik og træk i dette værktøj for at ændre widget'ets størrelse.

Det næste værktøj drejer widget'et. Træk i det for at ændre orienteringen.


Den tredje er svensknøglen, som give dig mulighed for at redigere det aktuelle widgets indstillinger.

Det sidste værktøj er til "udvidet visning" og findes kun ved widgets, der understøtter denne funktion som for eksempel Billedrammen eller webfremvisere. Anvendt på en Billedramme vil dette værktøj åbne det aktuelt viste billede i en billedfremviser, mens et Web Slice-widget vil åbne websiden i en rigtig webbrowser.

En liste over Plasma-widgets med egne sider findes her, og nogle af vore yndlingswidgets omtales på siden Plasma-widgets

Aktiviteter

Ikonerne vist i skærmbilledet har små knapper øverst og nederst til højre. Den lille pauseknap i det øverste højre hjørne forhindrer aktiviteten i at blive medtaget, når man bladrer igennem aktiviteterne med Super + Tab-tasten. Den åbner også et "x" til at slette aktiviteten. For at ændre aktivitetens navn skal du bruge den lille svensknøgle i ikonets nederste højre hjørne.

Plasmas aktivitets-finder

Eksempel på Brug af Aktiviteter

En bruger holder af web-tegneserier, så hun tilføjer sine yndlings-tegneserier til skrivebordet via widget'et Tegneseriestribe. Hun har nu en fuld skrivebords-aktivitet med tegneserier, så hun er glad; men nu skal hun arbejde, så hun laver en aktivitet med Mappevisnings-widget'er, som viser mapperne i hendes aktuelle projekt. Efter arbejde går hun hjem og arbejder på sit eget projekt, en romantisk fortælling. Hun har endnu en aktivitet med et billedramme-widget med et foto af sin 'signifikante anden' som inspiration og en Mappevisning af sit roman-projekt. Hvad hun end laver på sin computer, så har hun en aktivitet skræddersyet til sit arbejde.

Gå til denne blog for at få nogle tips om at bruge aktiviteter. Chanis blog har et antal eksempler på, hvordan man kan bruge aktiviteter samt nogle screencasts.

Widget-layout og virtuelle skriveborde

Virtuelle skriveborde, evnen til at have forskellige samlinger af vinduer på forskellige skriveborde, kan spille sammen med aktiviteter. Du kan have forskellige aktiviteter på hvert virtuelt skrivebord. I version 4.4 af Plasma-skrivebordet indstilles dette ved at åbne Systemindstillinger og navigere til Skrivebord -> Flere skriveborde og aktivere Forskellig aktivitet for hvert skrivebord.

I version 4.3 af Plasma-skrivebordet indstiller du dette ved at zoome ud, vælge Indstil Plasma -> Forskellige aktiviteter for hvert skrivebord og så zoome ind igen.

Tips og tricks

Der er en liste med nyttige tips til Plasma.

Tilpasning af Plasma

Genstart Plasma

Undertiden kan du få brug for at genstarte Plasma, for eksempel lige efter at du har ændret sprogindstillingen for systemet, sådan at ændringerne bliver aktiverede eller på grund af problemer med skrivebordet. For at gøre dette skal du åbne en terminal (eller KRunner) og køre disse kommandoer:

kquitapp5 plasmashell
kstart5 plasmashell

Yderligere information


Tilbage til Introduktionssiden