Revision as of 16:13, 1 March 2012 by Claus chr (talk | contribs)

Almindelige opgaver

Other languages:
English • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎română • ‎български • ‎русский • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎

Når almindelige handlinger føles underlige

Hvis du aldrig har brugt arbejdsfladen Plasma før, så er der nok mange almindelige handlinger, som vil føles underlige. Dels præsenteres du for helt nye begreber, dels er der ting, som bare gøres anderledes. Der er screencasts om, hvordan man udfører mange handlinger i Plasma på denne side.

Hvordan installerer jeg mere software fra KDE?

Hvordan du installerer software på din computer, hvad enten du bruger KDE SC eller GNOME afhænger først og fremmest af din distributions softwarehåndteringssystem. Få mere information fra din distribution. Find flere detaljer i Installation af KDE-software

Hvordan installerer jeg drivere til wifi/video/anden hardware?

Installation af hardwaredrivere til netværk eller video er noget, som de fleste distributioner tager sig af. Forskellige distributioner bruger forskellige redskaber til at konfigurere hardware. Få mere information fra din distribution. En god måde er også at spørge andre brugere på chat kanalerne.

Filhåndtering på steroider

Dolphin er din nye filmanager, men den virker meget anderledes end de filmanagere, som du har været vant til. Lær, hvordan du aktiverer forvisninger, opnår nem adgang til de mapper, som du bruger mest og vælger, hvor mange detaljer om filerne, som du vil se. Dette og mere i denne vejledning i filhåndtering.

Brug af en mere traditionel filmanager

Konqueror er først og fremmest en webbrowser, men den kan også bruges som en traditionel filmanager. Hvis du foretrækker den, så gå til Systemindstillinger > Avanceret > Filassociationer og vælg typen inode/directory i listen Kendte typer. I fanebladet Generelt til højre i vinduet vælger du Konqueror i Foretrukken programrækkefølge og klikker på Flyt op indtil der står øverst på listen. Klik så på Anvend for at gemme indstillingen.

Brug af flytbare enheder

Montering af drevet

Note
Hvad vil det sige at "montere" et drev? Tænk på det som at åbne det, for at kunne læse indholdet. På samme måde er afmontering som at lukke bogen.


De fleste distributioner monterer ikke flytbare drev automatisk i deres standardopsætning. Der er to almindelige måder at tage hånd om dette.

  • Brug appletten Enhedsbekendtgørelse - klik på enhedens navn, så dukker der en liste med relevante muligheder op; en af dem er Åbn med filhåndtering. Dette åbner Dolphin med en liste med enhedens indhold.
  • Montér i Dolphin - hvis du allerede har åbnet Dolphin, så vil du se den nye enhed i panelet Steder. Klikker du på enheden, så vises enhedens indhold.
  • Hvis du foretrækker at drevet bliver monteret automatisk, så kan du nu opnå dette ved at gå til Systemindstillinger og i afsnittet Hardware klikke på Flytbare enheder og markere Aktivér automatisk montering af flytbare medier
Ktip.png
Tip
Det er nok mere sikkert at aktivere det første tilvalg, Montér kun flytbare medier automatisk, der er blevet monteret manuelt før end at montere alle flytbare medier


Hvis du vælger at montere flytbare medie automatisk, så husk, at du stadig skal afmontere dem (lukke dem ned) før du fjerner dem. Dette svarer til Windows' "Fjern sikkert". I Enhedsbekendtgørelser vil du se ikonet Icon-media-eject.png. I Dolphin kan du højreklikke på enheden og vælge <menuchoice>Afmontér<menuchoice> fulgt af enhedens navn (punktet med det samme ikon).


Dialog-information.png
Information
Musik-cd'er kan afspilles uden at blive monteret. Brug dit foretrukne musikprogram.


Afmontering af enheden

Igen er der to muligheder.

  • Brug Enhedsbekendtgørelse. I stedet for tilslutningsikonet vil der nu være et ikon med en pil opad svarende til den, der findes på VHS- og DVD_afspillere. Klik på det for "sikker fjernelse" af enheden. Enheden bliver dog ikke skubbet ud. Vent altid et par sekunder efter afmonteringen, før du fjerner enheden, da buffere skal tømmes og du skal være sikker på, at der ikke bliver skrevet mere til enheden.
  • I Dolphin finder du enhedens navn i panelet Steder. Højreklikker du på navnet, så fremkommer der et ikon til at skubbe enheden ud. Pas igen på med at fjerne enheden for hurtigt.

Åbn et tomt cd-drev

Normalt bruger man en knap på cd-drevet til dette, men hvis dette ikke er muligt, så kan du lave et link til et script, som skubber bakken ud for dig. Du finder detaljer om dette på denne diskussionsside.

Omdøbning af mange filer

Undertiden har du brug for at omdøbe et stort antal filer eller mapper på en gang. Dette omtales ofte som "batch-omdøbning" og kan gøres på flere måder i KDE.

Med Dolphin

Dolphin er i stand til at omdøbe mange filer ved at nummerere dem, selvom denne funktionalitet i øjeblikket er begrænset og kun brugbar i visse situationer. En nyttig anvendelse ville være omdøbning af et sæt fotografier. Her ser du, hvordan det gøres

Med KRename

KRename kan omdøbe mange filer baseret på mange forskellige kriterier, herunder søg og erstat, filegenskaberm, mp3- og ogg-metadata og mange andre.

KRename findes i startmenuen under Værktøjer. Måske kaldes den der for "Bulk Rename".

Hjælp til konfiguration

Arbejdsfladen

Hele KDE på en lille skærm (fx Netbooks)

  • Plasmas Netbook brugerflade er tilpasset til at udnytte den tilgængelige plads på skærmen bedst muligt og konfigureren automatisk vindueshåndteringen til at give fuld plads til applikationer.
  • Siden om KWin har tips til, hvordan du kan slanke vinduesdekorationerne, gøre skrifttyper mindre og slå tooltips fra i KMail.

Internet

Sessioner

Du kan kommer ud for, at noget ikke fungerer godt, og så får du måske at vide, at du skal opsætte en miljvariabel. Her beskrives, hvordan du gør det


This page was last edited on 14 July 2019, at 11:00. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.