Okular

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 18:29, 5 November 2020 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Hjem » Programmer » Grafik » Okular

Hvad er Okular?

Okular er en universel dokumentfremviser udviklet af KDE. Okular virker på flere platforme, herunder Linux, Windows, Mac OS X, *BSD mm.

Du kan følge udviklingen på projektets hjemmeside.

Baggrund

Udviklingen af Okular begyndte som en del af Google's Summer of Code-program. Projektbeskrivelsen findes i KDE Developer's Corner.

Okular kombinerer KPDF's fremragende funktionalitet med evnen til at fremvise mange forskellige slags dokumenter som PDF, Postscript, DjVu, CHM og andre.

Siden om Dokumentformater beskriver hvilke formater, der kan fremvises og hvilke funktioner, der understøttes i hvert af dem.

Annotering i Okular, som kan gemmes i PDF-filen

Ud over at understøtte mange formater tilbyder Okular funktioner som tekstudvalg, annotering, udtrækning af filer, som er indlejret i et dokument og meget mere. Der er en samling skærmbillerder af Okular i arbejde her.

Du kan kontakte udviklerne og andre brugere på IRC kanalen irc.freenode.org, #okular.

Hvis du gerne vil bidrage til Okular, så contact kontakt teamet. Både programmører og alle andre er velkomne.

Mobil udgave

Okular har en mobil version siden version 0.16 fra februar 2013 [1]. Den første version var baseret på active-fundamentet. Den mobile fremviser blev proteret til Kirigami i 2016 af Marco Martin[2] og endelig til Kirigami2 i 2017[3].

Den mobile version understøtter ikke alle skrivebordsversionens funktioner, men giver bedre understøttelse til touch og har en mobil-brugerflade.

Du kan teste den mobile version på din computer ved at skrive

okularkirigami

i din terminal. Der findes også en udviklingsversion i KDE's binary factory.

Tips og tricks

Forhåndsvisning af dokumenter / annoteringer

Ved at dobbeltklikke på et af Korrektur-værktøjerne (F6) kan du indføre flere notater uden at skulle genaktivere værktøjet efter den første gang.

Hvordan du gemmer dine annoteringer i PDF-filen

Som udgangspunkt gemmer Okular annoteringer i den enkelte brugers lokale mappe. Fra KDE 4.9 kan man vælge at gemme dem direkte i PDF-filen ved at vælge Fil -> Gem som..., sådan at de kan vises i andre PDF-fremvisere. Bemærk, at denne funktion kræver Poppler 0.20 eller nyere for almindelige PDF-dokumenter. Hvis det PDF-dokument du annoterer er krypteret, så kræves Popplaer 0.22 eller nyere.

DRM

Som standard følger Okular PDF-specifikationerne og lader dig ikke kopiere tekst fra DRM-beskyttede filer. Der er dog mulighed for at vælge en indstilling, som deaktiverer DRM-begrænsninger i Indstillinger -> Indstil Okular... ->Generelt -> Programegenskaber -> Adlyd DRM-begrænsninger

For længe siden var der en mindre kontrovers i Debians bug-tracker over valget at adlyde DRM-begrænsninger som standard[4][5]. Valget blev da forklaret af en Okular/KPdf-udvikler.[6].

PDF-signaturer og certifikater

Okular kan verificere om et PDF-certifikat er gyldigt; men du kan ikke lave en ny signatur. Se udgivelsesnoten for mere information.

Mere information

Referencer