Plasma/Krunner

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 15:52, 19 October 2022 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

KRunner startes med Alt+F2 eller Alt+mellemrum er den programstarter, som er bygget ind i Plasma skrivebordet. Dens primære funktion er at starte programmer fra en slags mini-kommandolinje, men dens funktionalitet kan udvides med "runnere" som kan bistå brugeren med at udføre mange slags opgaver.

Note

Du skal måske installere yderligere tilføjelsespakker til KRunner afhængigt af din distribution for at kunne anvende nogle af de funktioner der er omtalt her. Bemærk, at hvis du har mange aktive tilføjelser, så kan det gøre KRunner langsommere. Tilpas dette ved at klikke på indstillings-ikonet til venstre for tekstinputfeltet.


Hovedtræk

Denne beklageligt ufuldstændige liste forsøger at præsentere nogle enkle eksempler på brug af KRunner. Find ud af mere ved at klikke på ikonet '?' i KRunner.

Start og stop programmer

(indbygget plugin: Programmer)

Du kan starte et program simpelt hen ved at skrive dets navn; eller du kan taste Pil ned for at få en liste med de senest programmer du har skrevet.

Når du skriver et bogstav vil KRunner begynde at finde matches. Matches findes i din programmenu, som nemt kan tilpasses (højreklik i menuen).

Eksempler:

Input Output
gwe (starter Gwenview)

Du kan også bruge KRunner til at afbryde programmer. (indbygget plugin: Afslut programmer) Skriv kommandoen kill fulgt af processens navn, så vil KRunner give dig mulighed for at lukke programmet ned (SIGTERM) eller tvinge det til at afslutte (SIGKILL). KRunner vil match dele af procesnavne til kørende processer.

Bemærk, at kommandoen dræb kan ændres i runneren "Afslut programmer" (hvis din KRunner ikke har installeret danske oversættelser, så hedder kommandoen måske kill, som kan forveksles med skalkommandoen af samme navn).

Direkte installation

(indbygget plugin: Softwarecenter)

Hvis du søger et program, som endnu ikke er installeret, så vil KRunner foreslå nogle programmer, som matcher din søgning. Da KRunner er blevet integreret med Plasmas softwarecenter Opdagelse, så bliver du præsenteret for en liste med programmer, som du kan installere direkte.

Udfør (skal)kommandoer

(indbygget plugin: Kommandolinje)

Ud over de programmer, som findes i startmenuen kan KRunner også bruges til at køre skalkommandoer og starte binære programmer. Bemærk, at når du skriver kommandoer, så accepterer KRunner ikke delvist skrevne kommandoer og den hjælper ikke med fuldførelse af kommandonavne.

Når du starter en kommando på denne måde, så dukker der en ny linje op med ikonet . Du kan vælge at starte en terminal og køre programmet der (dette kan være nyttigt, hvis din kommando giver tekstoutput, som du gerne vil læse), eller du kan vælge at køre programmet som en anden bruger (ved at angive brugernavnet og denne brugers password).

Eksempler:

Input Output
ls ~/Documents opskriver indholdet af ~/Documents (bedst i en terminal)
cp ~/Documents/myFile ~/myFile kopierer myFile fra ~/Documents til ~/
mplayer myMovie.mkv afspiller myMovie.mkv i mplayer

For øvrigt, hvis du bruger kommandolinjen, så vil du nok værdsætte den indbyggede integration med man-siderne. Skriv blot kommandoens navn med et # eller man:/ foran for at åbne man-siden formatteret til bekvem læsning i din browser.

Eksempler:

Input Output
#ls åbner manualen for ls i en browser
man:/grep åbner manualen for grep i en browser

Browse websteder

(indbyggede plugins: Bogmærker, Steder, Webgenveje)

Du kan blot begynde at skrive et websteds URL for at åbne det i din standardbrowser. Du kan endda skrive navnet på et bogmærke, så vil KRunner åbne det for dig. Hvis du har besøgt webstedet før, så kan KRunner også hente resultater fra din browserhistorik.

Eksempler:

Input Output
mitBogmærke åbner bogmærket i en browser
kde.org åbner KDE's hjemmeside i en browser
http://userbase.kde.org/ åbner UserBase i en browser

KRunner kender allerede dine webgenveje fra Systemindstillingerne, så dem kan du også bruge.

Eksempler:

Input Output
gg:KDE søger med Google efter KDE
wp:krunner søger i Wikipedia efter krunner

KRunner giver dig også mulighed for at downloade filer fra nettet ved brug af KGet ved at angive deres URL.

Der findes yderligere runnere til hurtig søgning på Wikipedia, Wikitravel og KDE Techbase.

Åbn filer, mapper og enheder

(indbygget plugin: Steder)

KRunner kan også åbne filer og mapper på din egen maskine for dig. Hvis du ønsker at gennemse en netværksmaskine, så kan det også lade sig gøre. Bemærk, at KRunner bruger kioslaver til ssh (fisk:) og samba (smb:).

Eksempler:

Input Output
file:/home/ åbner file:///home/ (hjemmemappen) i Dolphin
file:myMovie.mkv åbner /home/myMovie.mkv
fish:[email protected] åbner fish:/[email protected]/ via fish-protokollen (fil over ssh)
smb:myWindowsBox åbner smb:/myWindowsBox via Samba

Hvis du ikke kender stien til en fil, så skriv blot filens navn. Hvis filen er et nyligt åbnet dokument, så finder KRunner det for dig. Hvis du har aktiveret "filsøgning" med Baloo-dæmonen, så kan du også søge på din maskine efter filer ved dens indekserede indhold. KRunner vil også åbne mapper, som du har bogmærket i Dolphin (i sidepanelet Steder) hvis du skriver deres navn. Du kan også tilgå enheder på dit system (både monterede og umonterede). KRunner vil endda tilbyde enhedsspecifikke valgmuligheder.

Eksempler:

Input Output
Home åbner mappen Home i Dolphin
myFlashDrive giver mulighed for at montere eller åbne enheden myFlashDrive

Multitask med sessioner, vinduer, skriveborde og aktiviteter

Flere KDE-programmer lader dig gemme og indlæse sessioner. KRunner lader dig starte sådanne sessioner. Du kan enten skrive programmets navn eller direkte skrive navnet på sessionen. Der findes runnere til at åbne sessioner gemt i Kate, Konqueror, Konsole etc.

KRunner er en multitaskers drøm. Hvis du har for mange åbne vinduer, så skriv blot titlen på et vindue for at skifte til det. Du kan på samme måde skrive navnet på et virtuelt skrivebord og skifte til det. Og hvis du bruger aktiviteter, så kan du skifte til en aktivitet ved at skrive dens navn. KRunner vil finde et match, lige så snart du har skrevet tre bogstaver.

KRunner vil endda skifte skrivebordssession for dig. Skriv kommandoen skift eller ny session for at starte en separat X-session. Du kan skifte frem og tilbage imellem sessioner med kommandoen skift.

Eksempler:

Input Output
Skrivebord 1 Skifter virtuelt skrivebord til Skrivebord 1
minAbejdsaktivitet skifter aktivitet til minArbejsdaktivitet
skift giver mulighed for at skifte til en eksisterende session eller starte en ny
ny session starter en ny session

Adskillige plasmawidgets kan startes som vinduesprogrammer. Du kan blot skrive navnet på et widget, så starter KRunner det for dig.

Tal med folk

Skriv navnet på en kontakt i din KAddressBook for at få en liste af muligheder for at kontakte dem. Skriver du en email-adresse, så åbner KRunner KMails skrivevindue. Du kan også søge i dine kontakter i Kopetes kontaktliste.

Adressebogen og kopete-runneren synes ikke at fungere i SC 4.8.

Eksempler:

Input Output
[email protected] skriv en mail til KDE postlist
minKontakt giv mulighed for at kontakte minKontakt

Lyt til musik

Du kan kontrollere enhver moderne musikafspiller som for eksempel Amarok med KRunner. Du kan bruge forskellige kommandoer som for eksempel afspil, pause eller næste (som alle kan indstilles). Skriver du navnet på en kunstner, et album eller et nummer som findes i Amaroks bibliotek, så kan du enten afspille det med det samme, sætte det i kø eller lægge det sidst i den aktuelle spilleliste. Du kan bruge kommandoerne forøg og formindsk til at ændre afspillerens lydstyrke, og du kan bruge kommandoerne lydløs og afslut.

Eksempler:

Input Output
afspil nummer spiller et nummer umiddelbart
pause fårAmarok eller din udpegede musikafspiller til at holde pause
næste afspiller næste nummer i spillelisten

Pas tiden

Du kan få den aktuelle dato og tid ved at skrive kommandoerne date og time. Ved at vælge resultatet kopieres det til udklipsholderen, sådan at du kan sætte det ind et andet sted. Formatet for dato og tid respekterer dine systemindstillinger.

Eksempler:

Input Output
date Dags dato er ...
time Klokken er nu ...

Du kan endda få den aktuelle dato og tid et andet sted ved at angive tidszonen eller en by, som findes i TZ-databasen.

Eksempler:

Input Output
time UTC Den aktuelle UTC-tid er ...
time oslo Klokken i Europe/Oslo er nu ...
time kolkata Klokken i Asia/Kolkata er nu ...

Der er en runner, som laver en brugerflade til Korganizer og henter begivenheder, men den synes ikke at virke i SC 4.8.

Regnemaskine

KRunner har en meget alsidig regnemaskine, som kan kaldes ved at begynde eller slutte en beregning med et =-tegn. Udover aritmetik kan du bruge videnskabelige funktioner som sqrt() (kvadratrod), sin(), log() osv. En liste med understøttede funktioner findes her. Bemærk, at trigonometriske funktioner som sin() og cos() forventer en vinkel i radianer. KRunner forstår pi i udtryk.

Eksempler:

Input Output
32*12 = 384
= sqrt(4) + 32*sin(30*pi/180) 18

KRunner understøtter også kombinatoriske funktioner som perm() og comb().

Input Output
= perm(10,5) 30240
= comb(10,5) 252

KRunner kan også håndtere symbolsk matematik og udføre integration og differentiation af udtryk.

Eksempler:

Input Output
= integrate( -x/y^2, y ) -x/y
diff( log(x) ) = 1/x

Du kan også bruge KRunner til at finde rødder i polynomiske funktioner.

Eksempler:

Input Output
= solve( x^2 + 4*x - 21 = 0 ) [-3, -7]

KRunner er intelligent nok til at håndterer enheder i udtryk. Prøv de følgende eksempler for at se hvordan.

Eksempler:

Input Output
= 2.5 kg * 10 m/s^2 25 N
220 V / 10 A = 22 ohm

Da KRunner forstår de fleste enheder kan du bruge den til at hurtigt at omregne enheder. Bemærk, at enhedsomregning ikke kræver et =-tegn.

Eksempler:

Input Output
30 F -1.11111 grader C (°C), 273.039 K, ...
27.8 km 1.09449e+06 tommer (in), 17.2742 mil (mi), ...
5 gallon i liter 18.9271 liter (l)

KRunner kender også valutaer. Valutaomregninger foretages ved at hente den aktuelle kurs fra den europæiske centralbanks hjemmeside.

Eksempler:

Input Output
1 dollar 0.657002 pound sterling (GBP), 0.742501 euro (EUR), ...
125 euro 110.606 pound sterling (GBP), 15,785 yen (JPY), ...
30 JPY i RUB 9.40731 rubler (RUB)

På rejsen

Hvis du har sat bogmærke ved steder i Marble (i OpenStreetMap), så kan KRunner åbne kortet direkte.

Stavekontrol og specielle tegn

KRunner kan fortælle dig om du har stavet korrekt og foreslå rettelser. Standardkommandoen til at starte stavekontrollen er spell, men det kan indstilles.

Eksempler:

Input Output
spell linux Foreslåede ord: Linux, lynx, ...

KRunner lader dig også vælge et specielt bogstav, hvis du kan angive bogstavets hexadecimale unicode med et #-tegn foran.

Eksempler:

Input Output
#03b2 β
#00b1 ±

Håndtér din computer

Du kan åbne moduler fra Systemindstillinger direkte fra KRunner. Ofte kan du blot skrive ord knyttet til det, som du vil indstille; så finder KRunner der rette kontrolmodul frem til dig.

Eksempler:

Input Output
tastatur lader dig åbne kontrolmodulet for tastaturet
skrifttype lader dig åbne kontrolmodulet for skrifttyper
adgangskode lader dig åbne kontrolmodulet for adgangskode og brugerkonto

KRunner kan også bruges til at justere skærmens lysstyrke ved at bruge kommandoen "skærm-lysstyrke". Du kan angive en procent eller blot formindske lysstyrken til det halve eller skrue den helt ned. Desuden er der kommandoer til at suspendere, logge ud, lukke ned og genstarte din maskine.

Eksempler:

Input Output
skærm-lysstyrke 100 forøger skærmens lysstyrke til 100%
slumre suspenderer computeren til RAM
lås låser skærmen
genstart genstarter computeren
sluk lukker computeren ned

Brug

Åbn KRunner

Den letteste måde at åbne KRunner er at bruge den globale tastaturgenvej (Alt+Mellemrum og Alt+F2 som standard). I nogle aktiviteter (fx Skrivebord) kan du blot klikke på skrivebordet og begynde at skrive. I andre (fx Search and Launch) er KRunner indbygget i selve aktiviteten.

Du kan også højreklikke på din Plasma-arbejdsflade og vælge Kør kommando... eller blot starte den fra kommandolinjen ved at skrive krunner.

Brug KRunner

Brug Tab/Ctrl + j og Skift + Tab/Ctrl + k til at navigere op og ned i resultaterne. Brug piletaster til at flytte imellem valgmuligheder (hvis der er nogle) i et resultat. Brug Enter (eller klik) for at vælge et resultat.

Opdag KRunner

Klik på ikonet for at komme til indstillingsmulighederne, hvor du kan aktivere, deaktivere og indstille runnere, som vil behandle dine søgninger. Der er også indstillingsmuligheder for, hvor på skærmen KRunner skal dukke op. Du kan endda ændre stilen til en opgaveorienteret brugerflade, hvis du vil.

Klikker du på ikonet '?', så åbnes en rulleliste, som forklarer syntaksen for alle de tilgængelige runnere. Dette er en god måde at opdage nye funktioner!

Tips, tricks og FAQ's

Du kan bruge KRunner i en speciel "enkeltrunner"-tilstand. I denne tilstand vil KRunner kun have en aktiv runner til at behandle dine søgninger. Denne funktion understøttes ikke af alle runnere, men en hel del af dem gør det allerede. Åbn kontrolmodulet for globale tastaturgenveje fra KRunner og Brugerflade til at køre kommandoer for at se, hvad der er tilgængeligt. Sæt en global tastaturgenvej for den tilstand, du ønsker og start KRunner i denne tilstand. Du kan have lige så mange tilstande, som du kan finde tastaturgenveje til.

Denne blog dækker nogle af de avancerede anvendelser af regnemaskine-runneren.