Revision as of 05:02, 14 June 2019 by Claus chr (talk | contribs) (Importing a new version from external source)

Plasma/Opgavelinjen

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Türkçe • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎italiano • ‎polski • ‎русский • ‎українська

Plasmas Opgavelinje

Opgavelinjen i panelet med tre programmer.

Opgavelinjen giver nem adgang til kørende programmer. Den optager midterafsnittet af panelet. Hvis et programs vindue er blevet placeret bag ved andre vinduer, eller hvis det er blevet minimeret, så kan det bringes frem og klar til at modtage input ved at klikke på dets faneblad i Opgavelinjen.

Opgavelinje-widget'et

Opgavelinjen er faktisk et widget, hvilket betyder, at du kan placere det hvor som helst. For eksempel kan du føje et nyt panel til den øverste skærmkant og placere en Opgavelinje der, eller du kunne placere den på skrivebordet hvis du vil. Du kan endda have flere kopier af det forskellige steder.

Når du starter et program, vil du se et nyt faneblad i Opgavelinjen, som viser programmets ikon og titlen på det vindue, der blev åbnet.

Hvis du klikker på fanebladet svarende til det aktive vindue, så bliver dette vindue minimeret. Hvis der stadig er vinduer, som ikke er minimerede, så vil det forreste af dem blive aktivt. Hvis du klikker på fanebladet for et minimeret vindue, så vil det blive vist foran alle andre vinduer, og det vil blive aktivt. Hvis du klikker på fanebladet for et vindue, som ligger bagved andre vinduer, så bliver det bragt foran de andre vinduer, og det bliver aktivt.

Du kan også højreklikke på et faneblad for at få kontekstmenuen frem. Dette giver dig flere valgmuligheder. For eksempel kan du bestemme, hvilke virtuelle skærme vinduet skal vises på, og du kan lukke vinduet.

Opgavelinje med mange vinduer, herunder en gruppe på tre Dolphin-vinduer.

Hvis du har mange vinduer åbne, så kan fanebladene blive grupperet. I så fald vil du se et tal med en lille pil over i højre side af fanebladet. Klikker du på sådan en gruppe, så dukker der en liste af faneblade for individuelle vinduer op, som du kan bruge lige som almindelige faneblade i Opgavelinjen. Højreklikker du på en gruppe, så får du mulighed for at lukke alle vinduerne i gruppen.

Du kan også aktivere vinduer ved at holde Alt nede mens du taster Tab en eller flere gange. På den måde bladrer du igennem alle vinduer, hvad enten der bliver vist eller er minimerede.

Note
Nogle programmer åbner ikke en grafisk brugerflade, når de bliver startet. De vises derfor ikke i Opgavelinjen. I stedet vil de få et ikon i Statusområdet.


Indstilling

Statusområdets indstillingsdialog åbnes ved at højreklikke på den og vælge Indstilling af Opgavelinje. Hvis du finder det vanskeligt at klikke på den og ikke på en af dens opgaver, så klik først på panelets værktøjskasse; herefter kan du klikke overalt i Statusområdet.

Configuration dialog for Task Manager - Appearance.
Configuration dialog for Task Manager - Behavior.

Her kan du ændre Statusområdets opførsel. Følgende indstillinger er særligt nyttige:

Grouping and Sorting
Grouping can be by program name, manually, or not at all. (You can also choose to only enable grouping if the taskbar is full.) Similarly, Sorting defaults to Alphabetically, but it can also be By desktop, Manually, or Not Sorted.
Show only tasks from the current desktop
A checkbox on the Filters section.
Have More than One Row on the Taskbar
If you use many applications at one time you may find it advantageous to set Maximum Rows and then Always arrange tasks in as many columns as rows.
Showing Tooltips
A simple checkbox in the Appearance section of the General page.

Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.