Discover

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Discover and the translation is 100% complete.

Velkommen til Discover

Et installationsprogram til det 22. århundrede

Discover er din nye "one-stop-shop" til alt, hvad der har med programmer og tilføjelser at gøre. Den er designet fra grunden af til at være nem for brugere at håndtere og let for distributioner at integrere. Her sætter brugerens færdighedsniveau ikke grænser for, hvilke handlinger hun kan foretage, når hun installerer nye programmer og tilføjelser!

Discover blev designet fra grunden af til at være tydelig og let at anvende. Den er baseret på den nye Kirigami-teknologi, ny teknologi til at distribuere programmer samt det sikre system med softwarearkiver til at skabe et program til alle distributioner og alle grader af erfaring - et program som er en fornøjelse at bruge.

Hvad er Discover

Discover er beregnet til brugere og distributioner, når terminalen ikke er den optimale måde at installere programmer og tilføjelser eller opdateringer - hvor vi har brug for noget, der er intuitivt og enkelt og frem for alt sikkert at bruge.

Vi har alle prøvet det: at kopiere en kommando fra et websted; og pludselig har vi ødelagt hele vores installation. For en bruger - særligt en ny eller mindre erfaren bruger - er det katastrofalt, og det er ikke let at finde ud af, hvor fejlen opstår: er det et skummelt websted eller din distribution. \

Discovers fokus er at give dig mulighed for at gå på opdagelse blandt tilgængelige programmer, teste dem og opdatere din installation ude frygt for uheldssvangre stavefejl og hvor din tillid bliver respekteret - ikke misbrugt.

Hvad Discover ikke er

Discover kan mange ting, men det er ikke et program til eksperter, som ønsker detaljeret kontrol med arkiver; det er ikke en erstatning for avancerede brugeres brug af terminalen. Vores mål har været et klarere fokus på et udsnit af brugere, som virkelig har brug for sådan et program. For at opnå dette har vi set bort fra andre brugeres behov i programmets design. Det betyder ikke, at de ikke kan bruge Discover - blot at deres behov ikke dækkes fuldstændigt.

Discover er ikke fuldstændigt "børnesikret". Det kan ikke bruges til at kontrollere brugere - vores mål er at give brugere muligheder, og vi prøver at guide dem til sikre valg, men vi tvinger dem aldrig til an handling. Discover vil ikke fratage brugerne deres handlefrihed.

Hvordan man bruger Discover

Discover er beregnet til at blive brugt - det er designet til at være intuitivt. Prøv det og oplev det selv..

Hvordan man søger efter programmer

Den nemmeste måde at søge efter et program er ganske enkelt at begynde at skrive programmets navn eller dets formål. Søgefeltet er altid aktiveret som udgangspunkt; det er kun når søgefeltet er gråt at du ikke kan skrive, og når du klikket på det kommer du tilbage til søgetilstanden; så vær ikke bange for tastaturet!

Søgningen foretages altid indenfor den kategori du aktuelt har valgt (dette vises også i teksten i søgefeltet), så husk at navigere til den ønskede kategori før du skriver din søgning.


Hvis du bare vil gå på opdagelse eller ikke er klar over, hvad programmet hedder eller hvordan man bedst definerer det med ord, så klik bare på "Programmer", "Plasma-tilføjelse" eller "Programtilføjelser". Du finder så en komplet liste over programmer i kategorien "Programmer", Plasma-widgets i "Plasma-tilføjelser"og tilføjelser til dine programmer i "Programtilføjelser".

Lad os fokusere på programmer indtil videre. Herunder ser du de kategorier, som vises, når du klikker på "Programmer". Når du ønsker at gå tilbage bruger du knappen "Tilbage" under søgefeltet og oven over kategorierne. Fra listen af kategorier kan klikke videre for at komme til en underkategori.Ved at klikke "Tilbage" kan du altid komme tilbage til udgangspunktet. Herfra kan du frit fortsætte din søgning. I kolonnen midterst/til højre i programmet findes alle de programmer eller udvidelser, som du kan installere. Når du klikker på dem åbnes en tredje kolonne til højre med detaljeret information om programmet eller udvidelsen hvis den er tilgængelig. Du kan nu rulle igennem lisen og klikke på andre programmer for at få vist information om dem. For at fjerne kolonnen til højre klikker du på en af kategorierne i kolonnen til venstre for at komme tilbage til der hvor din søgning begyndte.

Prøv nu at ændre størrelsen af vinduet. Kan du se, hvad der sker? Disover, som bruger Kirigami-bibliotekets kontroller til konvergente programmer vil reagere og tilpasse sig den skærmstørrelse, du har til rådighed. Prøv at ændre størrelsen til størrelsen af en smartphone-skærm. Den antager en form, som passer bedre til denne størrelse.

For dig, der sidder ved en computer betyder det, at hvis du har en mindre skærm, så vil den højre kolonne dække den midterste for at give dig mere plads tin informationen om det program du har valgt. For at komme tilbage til midterkolonnen skal du blot klikke på tilbageknappen i den venstre kolonne.

Hvordan man installerer programmer

Det er let at installere et program. Når du har fundet det program du ønsker klikker du blot på knappen "Install" i den midterste kolonne; så begynder installationen. Hvis du har informationen fremme som på billedet herunder, så kan du også klikke på knappen "Installér" nederst til højre i kolonnen til højre.

Undertiden er et program tilgængeligt fra flere forskellige kilder, fx fra distributionen, fra snap eller fra flatpak. I disse tilfælde er der til højre for knappen Installér en knap, Kilder. Klikker du på denne knap, så får du mulighed for at ændre, hvilken kilde du vil installere fra. I afsnittet "Indstillinger" kan du vælge hvilken kilde, der skal bruges som standard.

Så enkelt er installation med Discover.

Hvordan man afinstallerer programmer

Det er lige så let at afinstallere programmer som at installere dem. Find blot det program du vil afinstallere på normal vis - bemærk, at den lille knap ved siden af programnavnet nu hedder "Fjern" i stedet for "Installér". Klik på den! Nu skal du blot angive din adgangskode, så fjernes programmet med det samme.

Du kan også klikke på "Installeret" i kolonnen til venstre for at se alle de programmer og udvidelser du har installeret på dit system. På den måde kan du ganske enkelt rulle igennem listen og finde programmer eller udvidelser, som du vil afinstallere og så klikke på "Fjern". Mere skal der ikke til.

Hvordan man opgraderer programmer

Linux-distributioner leverer opgraderinger, nye versioner af programmer og systemdetaljer, fejlrettelser og forbedringer. For at kunne holde dit system opdateret og sikkert gør Discover det lettere for dig at opgradere. Når knappen "Opdatér" nederst i venstre kolonne lyser gult, så er det opdateringer, som venter på at blive installeret. Klik blot på knappen for at blive bragt til denne skærm (som sædvanlig kan du bare klikke på en anden knap i venstre kolonne for at forlade den)

I listen ser du al den software der vil blive opdateret, når du klikker på "Opdatér alle" øverst til højre. Du kan klikke på hver enkelt række for at få mere information om den. Hvis der er noget du ikke bryder dig om, så afmarkér det i feltet til venstre for navnet på softwaren; så vil det ikke blive medtaget i opdateringen.

Hvordan man styrer Discover

I dette afsnit kommer vi ind på, hvordan man styrer opgraderinger og arkiver, og hvordan man melder fejl.

Hvordan man håndterer arkiver

I øjeblikket fokuserer Discover på stabilitet og sikkerhed, og interaktion med arkiver er uden for Discovers rækkevidde i den aktuelle udgave (at udskifte arkiver er også potentielt farligt for uerfarne brugere). Fremtidige versioner vil inkludere mere omfattende funktioner til at håndtere arkiver, og dele af den brugerflade kan testes her.

Hvordan man tjekker efter opgraderinger manuelt

Nogle gange kan du have brug for manuelt at tjekke, om der er opdateringer til systemet. Discover vil tjekke det for dig automatisk, men måske venter du på noget godt og vil være sikker på at det ikke er kommet endnu. I så fald kan du gå til "Indstillinger" i venstre kolonne, klikke på "Mere" øverst i den midterste kolonne og så "Tjek efter opdateringer".

Hvordan man anmelder en fejl

Navigation med tastaturet

Selv om man oftest bruger Discover med en mus eller en touch-brugerflade, så er det også muligt at navigere ved hjælp af tastaturet.

Her er nogle nyttige standard-tastekombinationer:

  • Ctrl+F: flyt fokus til søgefeltet, hvor vi kan skrive tekst
  • Tilbage/Frem eller Alt+Pil til venstre/højre: Flytter vandret imellem felter
  • Enter: åbner den valgte ressource i en liste
  • Pil op og ned: flytter lodret i lister
  • Escape: lukker program-feltet til højre (fra Plasma 5.10)