Krita/da

From KDE UserBase Wiki


Krita 2.4 med hurtigvalgsringen som dukker op ved højreklik -- billede lavet af Tyson Tan
Kritas Logo (fra 2.4)
Kritas Logo (fra 2.4)
Krita, KDE's digitale tegne- og maleprogram

Designet til digital maling, konceptkunst, tegneserier og skabelse af teksturer, opbygget efter traditionelle malerredskaber. Med mange funktioner og en ergonomisk og fleksibel brugerflade.

Du kan aktuel information på Kritas officielle hjemmeside Krita.org

Kritas manual

Har du spørgsmål om Krita? Vil du gerne lidt mere i dybden? Læs (på engelsk) eller gå til Krita websted for dokumentation til den kommende Krita 3.

Introduktion

Krita er et frit program til mange platforme til at skabe digitale malerier, til billedmanipulation, konceptkunst, tegneserier og til at lave teksturer til ting som spilgrafik og 3D-modeller. Det er designet efter traditionelle materialer og kunstneriske arbejdsgange, men er også fyldt med funktioner som kræves af digitale kunstnere, så som lag, filtre, vektor-baseret tegning af stier, typografiske værktøjer og indbygget understøttelse af farvestyring. Krita er et KDE-program baseret på Calligra-platformen.

Hovedtræk

 • Designet specifikt til kunstnere for at fremhæve naturlige arbejdsgange ved tegning og maling
 • Unik "kunstnerpalet" med farvehjul, farvehistorik og yndlingspensler er tilgængelig med højreklik
 • Mange meget konfigurérbare pensel-maskiner skaber uendelige muligheder for at efterligne naturlige medier og skabe nye, unikke penselstrøg.
 • Lag giver mulighed for standard Blending Modes (herunder multiplikation, overlay skærme osv.) og kontrol af uigennemsigtighed, med de giver også mulighed for justering og finindstilling af de enkelte lagtyper.
 • Understøtter vektorlag med mulighed for at oprette og redigere komplekse stier, kurver og tekstbaserede objekter.
 • Understøtter automatisk gemning (1+ min >)
 • Understøtter værktøjslinje, genveje og træk og slip-paneler, som kan indstilles af brugeren.
 • Understøter en bred vifte af dokumentformater inclusive GIMP og Adobe Photoshop
 • Indbygget farvehåndteringssystem, understørret farverumskonvertering, RGB, CMYK, L*a*b etc.
 • Kan udvides med scripts i OpenShiva, Python og Ruby
 • Understøtter mange platforme: forskellige GNU/Linux-distributioner, FreeBSD, Microsoft Windows og Mac OSX

Brugerflade

Krita har en meget fleksibel og brugervenlig brugerflade. Næsten alle aspekter af brugerfladen, herunder værktøjslinjer, tastaturgenveje og indstillinger af specifikke værktøjertilvalg via flytbare paneler med faneblade (dokkere) kan indstilles så de passer til en enkelt brugers eller et teams behov. Dokkere er paneler, som kan flyttes rund på skærmen med sædvanlige træk-og-slip-gestus. Ved at bruge disse værktøjer kan en personligt tilpasset, opgavebaseret arbejdsflade laves på få minutter. Hver arbejdsflade kan navngives, gemmes og hentes ind igen til senere brug. I kombination med kunstnerpaletten, som kan tilgås ved højreklik, kan en kunstner skabe en gnidningsfri oplevelse specielt tilpasset egne behov, hvad enten de er projektbaserede eller mere personlige krav til arbejdsgange.

Værktøjslinjer

I Krita kan du nemt tilpasse værktøjslinjerne ved et simpelt højreklik. Der er to værktøjslinjer i Krita: "Fil" og "Pensler med mere". Du kan tilføje og fjerne vilkårlige funktioner i værktøjslinjerne, ændre tekstposition, ikonstørrelse og rækkefølge. Knaptekster kan ændres og endda overlappes ved at tildele et hvilket som helst ikon, du ønsker at bruge til dem (hvis KDE's Plasma arbejdeflade er installeret). Når du tilpasser værktøjslinjer kan du søge i funktionslisten.

Genveje

En nyttig funktion i Krita er muligheden for at tildele og ændre tastaturgenveje. Brugeren opfordres til både at tildele en primær og en alternativ genvej til den enkelte kommando. Når du tilpasser genveje kan du søge i funktionslisten, og brugeren vil blive gjort opmærksom på konflikter imellem genveje.

Krita lader dig indstille genveje som kan lette dine egne arbejdsgange, efterligne andre softwarepakker eller begge.

Dokkere

Dokkere er flytbare paneler, som hver indeholder et specifikt sæt af værktøjer. De kan trækkes rundt på skærmen med sædvanlige træk-og-slip-gestus og kan enten placeres flydende over lærredet eller dokket i et af de forskellige dokkingområder. Du kan ændre dokkeres størrelse, både højde og bredde. Flere dokkere kan grupperes til at dele samme plads med hvert sit faneblad, som du klikker på for at skifte imellem dem. Ved at højreklikke på et panels titellinje kan du let tilføje eller fjerne paneler i listen. En dokker kan minimeres for at spare plads ved at klikke på den nedadvendte pil i det øverste venstre hjørne.

Palette

Der er to slags paletter i Krita: den almindelige palette til farveforvalg (farveforvalgsdokkeren) og den knap så almindelige kunstnerpalette-pop-up med hurtig adgang til farvevalg, farvehistorik og yndlingspensler. Hurtigvalgspaletten kaldes frem ved at højreklikke et sted på lærredet, hvilket sparer kunstneren for afbrydelse, når der skal skiftes blandt farver og værktøjer; dette gør brugeroplevelsen mere involverende. Yndlingspensler kan føjes til paletten ved at klikke på knappen Gem til palet og vælges fra en af vilkårligt mange tag-baserede grupper af pensler.

Penselsystem

Krita har et stærkt og yderst justerbart penselsystem baseret på forskellig fysiske tegneredskaber. I penselindstillingerne er forskellige genrer af værktøjer grupperet hver for sig; hver af dem har dusinvis af specifikke indstillingsmuligheder, så kunstneren kan tilpasse dem gennemgribende. I højre side af vinduet til penselindstillinger er det en skitseblok hvor du kan teste den aktuelle pensels indstillinger. Skitseblokkens baggrundsfarver og gradienter kan ændres ved at klikke på ikonerne under den.

Når du bruger penselværktøjet ("Mal med pensler" i dokkeren Værktøjer) kan du ændre penselstørrelse ved at holde Skift-knappen nede og trække penselspidsen hen over lærredet. Ved at holde Ctrl nede skifter du midlertidigt til farvevælgeren. Ved at holde den midterste museknap nede kan du flytte lærredet. Højreklik for få hurtigvælgeren frem. Du finder hurtige skydere til uigennemsigtighed, flow og størrelse i Kritas penselværktøjslinje. Selvom kun to kan vises ad gangen, så kan du klikke på plusset til højre for dem for at skifte imellem de forskellige skydere.

Stabile pensler

 1. Billedpunktspensel
 2. Udtværingspensel
 3. Duplikér
 4. Filterpensel
 5. Langhåret pensel
 6. Skraveringspensel

Eksperimentelle pensler

 1. Kridtpensel
 2. Pensel til farveudtværing
 3. Kurvepensel
 4. Deformationspensel
 5. Dyna-pensel
 6. Eksperimentel pensel
 7. Gitterpensel
 8. Partikelpensel
 9. Skitsepensel
 10. Spraypensel


Understøttede filformater

De følgende filformater kan åbnes direkte af Krita. Dog kan du kun gemme direkte i de egenunderstøttede formater. Brug eksportér til at gemme filer i andre formater. Afhængigt af dit operativsystem og byggeomgivelser er nogle af formaterne måske ikke understøttede.

Egenunderstøttet indlæsning og gemning

 1. Krita-dokument (.kra)
 2. OpenRaster Archiving-billede (.ora)
 3. PPM-billede
 4. PGM-billede
 5. PBM-billede
 6. PNG-billede
 7. JPEG-billede
 8. Windows BMP-billede
 9. XPM-billede
 10. XBM-billede
 11. TIFF-billede
 12. EXR-billede

Import og eksport

 1. Open Document Drawing
 2. Photoshop-billede (.psd)
 3. GIMP-billede (.xcr)
 4. PDF-dokument
 5. GIF-billede
 6. Nikon NEF raw-billede
 7. Canon CR2 raw-billede
 8. Sony SR2 raw-billede
 9. Canon CRW raw-billede
 10. Pentax PEF raw-billede
 11. Sigma X3F raw-billede
 12. Kodak KDC raw-billede
 13. Minolta MRW raw-billede
 14. Sony ARW raw-billede
 15. Kodak K25 raw-billede
 16. Kodak DCR raw-billede
 17. Olympus ORF raw-billede
 18. Panasonic raw-billede
 19. Panasonic raw2-billede
 20. Fuji RAF raw-billede
 21. Sony SRF raw-billede
 22. Adobe DNG-negativ
 23. SVG-billede
 24. komprimeret SVG-billede
 25. WMF-billede
 26. Wordperfect / Drawperfect-billede
 27. Karbon14-tegning
 28. EPS
 29. PS-dokument

Hent Krita

Krita kan downloades som en del af Calligra Suiten eller du kan hente den direkte fra Krita's websted.

Mere Information

Tips og Vejledninger

Vejledninger på UserBase


Videovejledninger

Vejledninger fra DVD'en Comics with Krita