Phonon/da: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
(Updating to match new version of source page)
(Created page with "{{MultiBreadCrumbs/da|1=Phonon}}")
 
(27 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
<languages />
<languages />
{{MultiBreadCrumbs/da|1=Phonon}}
[[File:Phonon-logo.png]]
[[File:Phonon-logo.png]]


Selvom '''Phonon''' først og fremmest bliver udviklet af hensyn til udviklere og dets design fokuserer på at lette udvikling, så giver '''Phonon''' også slutbrugeren adskillige funktioner og fordele.
'''Phonon''' er et multimedie lydsystem til flere platforme til programmører. '''Phonon''' giver også slutbrugeren adskillige funktioner og fordele.


__TOC__
__TOC__
Line 8: Line 10:
== Hovedtræk==
== Hovedtræk==


* ''Centraliseret konfiguration af lyd og video:'' Konfiguration af hardware og af håndtering af medier kan ske i en enkelt, centraliseret dialog, aådan at programmer ikke behøver at genimplementere specialiserede konfigurationsdialoger
* ''Centraliseret konfiguration af lyd og video:'' Konfiguration af hardware og af håndtering af medier kan ske i en enkelt, centraliseret dialog.
* ''Design styret af formål:'' I stedet for forlange, at du vælger forskellige lydoutput til forskellige programmer, så beskriver programmer, som bruger '''Phonon''' hvilken slags lydputput de producerer (bekendtgørelser, musik, video, kommunikation) og lader dig vælge output for hver af disse kategorier.
* ''Design styret af formål:'' I stedet for forlange, at du vælger forskellige lydoutput til forskellige programmer, så beskriver programmer, som bruger '''Phonon''' hvilken slags lydputput de producerer (bekendtgørelser, musik, video, kommunikation) og lader dig vælge output for hver af disse kategorier.
* ''Automatisk valg af enheder:'' Brugen af flytbare lyd- og videoenheder som USB og Bluetooth headsets er vidt udbredt i dag. '''Phonon''' agerer på signaler fra [[Special:myLanguage/Glossary#Solid|Solid]], som er KDE's delsystem for hardware, og bruger automatisk nye enheder.
* ''Automatisk valg af enheder:'' Flytbare lyd- og videoenheder som USB og Bluetooth headsets bliver lette at anvende med '''Phonon'''. '''Phonon''' agerer på signaler fra [[Special:myLanguage/Glossary#Solid|Solid]], som er KDE's delsystem for hardware, og bruger automatisk nye enheder.
 
== Konfiguration ==
Phonon kan konfigureres i Phonons konfigurationsmodul, som findes i '''Systemindstillinger''' under <menuchoice>Multimedia</menuchoice>. Du kan finde en guide til de tilgængelige indstillinger i [[Special:myLanguage/Phonon/Handbook|Phonons håndbog]].


==Fejlretning==
==Fejlretning==
Line 16: Line 21:
===Ingen lyd===
===Ingen lyd===


<span class="mw-translate-fuzzy">
Mulige grunde til, at du ikke har nogen lyd.
Der kan være mange grunde til, at du ikke har nogen lyd.
</span>


====Forkert standardordning af enheder====
====Forkert standardordning af enheder====


<span class="mw-translate-fuzzy">
'''Phonon''' vælger automatisk blandt tilgængelige lydenheder for bedst mulig lyd. Desværre virker det ikke altid. Se under [[Special:myLanguage/Phonon#Getting_Involved|Getting Involved]] for information om, hvordan du kan hjælpe med at rette det.
'''Phonon''' prøver automatisk at ordne tilgængelige lydenheder ved brug af den tilgængelige information og en medfølgende database over enheder. Desværre virker det ikke altid, men se under [[Special:myLanguage/Phonon#Getting_Involved|Getting Involved]] for information om, hvordan du kan hjælpe med at rette det.
</span>


====Enheder mangler i listen====
====Enheder mangler i listen====


<span class="mw-translate-fuzzy">
Måske bruger [[Special:myLanguage/Solid|Solid]] eller andre systembiblioteker det samme navn for forskellige enheder, hvilket forhindrer '''Phonon''' i at vise disse enheder korrekt. Se [[Special:myLanguage/Phonon#Getting_Involved|Getting Involved]] for information om, hvordan du kan hjælpe med at rette det.
Dette kan forårsages af [[Special:myLanguage/Solid|Solid]] eller andre systembiblioteker, som bruger det samme navn for forskellige enheder, hvilket forhindrer '''Phonon''' i at vise dig disse enheder korrekt. Se [[Special:myLanguage/Phonon#Getting_Involved|Getting Involved]] for information om, hvordan du kan hjælpe med at rette det.
</span>


====Kan ikke tilgå lydenhed====
====Kan ikke tilgå lydenhed====


<span class="mw-translate-fuzzy">
Hvis din brugerkonto har utilstrækkelige tilladelser til at tilgå lydenheder, så kan '''Phonon''' ikke afspille lyde. Se dokumentationen for din distribution om, hvordan du sætter din brugerkonto korrekt op. Hvis '''PulseAudio''' ikke bliver brugt, så sørg for, at din brugerkonto tilhører brugergruppen ''audio''.
Hvis din brugerkonto har utilstrækkelige tilladelser til at tilgå lydenheder, så kan '''Phonon''' ikke afspille lyde. Se dokumentationen for din distribution om, hvordan du sætter din brugerkonto korrekt op (sørg for, at din brugerkonto tilhører brugergruppen ''audio'').
</span>


===Lyden kommer fra den forkerte enhed===
===Lyden kommer fra den forkerte enhed===


Dette hænger sammen med problemet ovenfor. Sørg også for, at den rigtige enhed står først i listen i <menuchoice>Konfiguration af lyd og video</menuchoice> i <menuchoice>Systemindstillinger -> Multimedie</menuchoice>. Hvis enheden ikke er tilgængelig (hvis for eksempel et USB-headset er koblet fra), så forsøger '''Phonon''' at bruge den næste enhed i listen.
Dette hænger sammen med problemet ovenfor. Sørg også for, at den rigtige enhed står først i listen i fanebladet '''Enhedspræference''', som findes i <menuchoice> Harsware -> Multimedie -> Phonon -> Konfiguration af lyd og video</menuchoice> i '''Systemindstillinger'''. Hvis enheden ikke er tilgængelig (hvis for eksempel et USB-headset er koblet fra), så forsøger '''Phonon''' at bruge den næste enhed i listen.


===Phonon forårsager et nedbrud===
===Phonon forårsager et nedbrud===


Søg på [https://bugs.kde.org/ bugs.kde.org] for at se, om fejlen allerede er indrapporteret. Hvis ikke, så rapportér den venligst; og hvis den findes, men du har ny information, så føj den venligst til den eksisterende rapport.
Søg på [https://bugs.kde.org/ bugs.kde.org] for at se, om fejlen allerede er indrapporteret. Hvis ikke, så rapportér den venligst. Hvis fejlrapporten findes, men du har ny information, så føj den venligst til den eksisterende rapport.


===Enheder fra ~/.asoundrc or /etc/asound.conf bliver ikke vist===
===Enheder fra ~/.asoundrc or /etc/asound.conf bliver ikke vist===
Line 66: Line 63:
}}
}}


=="Backend"-biblioteker==
=== Systemindstillinger går ned når Phonon vælges ===
Det skyldes sandsynligvis, at du har xine som en motor. Fjern filen <tt>~/.xine/catalog.cache</tt> og prøv igen.
 
== Motorbiblioteker ==


'''Phonon''' selv er blot et tyndt mellemlæg og benytter sig af "backend"-biblioteker til at gøre det egentlige arbejde.
'''Phonon''' benytter sig af motorbiblioteker til at gøre det egentlige arbejde.
* '''Phonon-Xine:''' Dette var '''Phonons''' første egentlige backend.
* '''Phonon-GStreamer:''' '''GStreamer''' er GNOME-projektets multimediebibliotek. '''Phonon-GStreamer''' er i øjeblikket den anbefalede motor til Kubuntu, og er under intens udvikling.
* '''Phonon-VLC''': VLC er en meget populær medieafspiller,som findes på mange platforme. Den er skrevet ved hjælp af et multimediebibliotek kaldet '''libvlc''', som vi også har brugt til en backend til '''Phonon'''. Den er under aktiv udvikling, og er genstand for megen opmærksomhed både fra '''VLC's''' og '''Phonons''' udviklere.
* '''Phonon-VLC''': '''VLC''' er en meget populær medieafspiller,som findes på mange platforme. Den er skrevet ved hjælp af et multimediebibliotek kaldet '''libvlc''', som vi også har brugt til en motor til '''Phonon'''. Den er under aktiv udvikling, og er genstand for megen opmærksomhed både fra '''VLC's''' og '''Phonons''' udviklere.
* '''Phonon-GStreamer:''' '''GStreamer''' er GNOME-projektets multimediebibliotek. Denne backend er i øjeblikket den anbefalede backend til Kubuntu, selv om den er ret ustabil.
* '''Phonon-Xine:''' Tidligere '''Phonons''' mest populære motor; den vedligeholdes ikke mere og anbefales ikke.
* '''Phonon-DS9:''' Dette er en backend til Microsoft Windows, som bruger  '''DirectShow 9'''.
* '''Phonon-DS9:''' Dette er en motor til Microsoft Windows, som bruger  '''DirectShow 9'''.
* '''Phonon-QT7:''' Dette er en backent til Mac OS X, som bruger '''QuickTime 7'''.
* '''Phonon-QT7:''' Dette er en motor til Mac OS X, som bruger '''QuickTime 7'''.
* '''Phonon-MPlayer:''' Dette er en backend til '''Phonon''' fra en anden udbyder, som bruger det populære program '''mplayer''' til afspilning.
* '''Phonon-MPlayer:''' Dette var en motor til '''Phonon''' fra en anden udbyder, men den vedligeholdes ikke mere.
* '''Phonon-NMM:''' Dette er en opgivet og ikke længere vedligeholdt backend, som blev startet af Saarland Universitets Graphics Lab og Motama.
* '''Phonon-NMM:''' Dette er en opgivet og ikke længere vedligeholdt motor, som blev startet af Saarland Universitets Graphics Lab og Motama.
<span id="Getting Involved"></span>
<span id="Getting Involved"></span>
==Bliv involveret==
==Bliv involveret==


Der er flere måder, du som bruger kan involvere dig.
Der er flere måder, du som bruger kan involvere dig.
* ''Rapportér din lydhardware:'' Download scriptet [http://quickgit.kde.org/?p=kde-runtime.git&a=blob_plain&h=7e14ab0000cb60b2b3dc08711f40692b94101abc&f=phonon/libkaudiodevicelist/soundcardinfo.sh soundcardinfo.sh], kør det og vedhæft outputtet til [https://bugs.kde.org/ bugs.kde.org]. Dette gør det muligt for os at føje information om din hardware til vores database over enheder.
* ''Udbredelse:'' KDE og '''Phonon''' er fantastiske! Spred det glade budskab.
* ''Påskønnelse:'' Opmuntrende ord kan bidrage til at løfte stemningen helt op i skyerne blandt trætte udviklere konfronteret med drilske fejl og andre udfordringer. Positive emails, meddelelser på IRC, øl, pizza, elektroniske dimser og andet, der kan holde udviklere i gang er meget velkomment.
* ''Kvalitetssikring:'' Kør '''Phonon''', brug den og rapportér fejl og uregelmæssigheder til udviklerne.
* ''Kvalitetssikring:'' Kør '''Phonon''', brug den og rapportér fejl og uregelmæssigheder til udviklerne.
* ''Dokumentation*'' Du kan hjælpe med at udvide denne side og anden dokumentation om '''Phonon'''. Det kræver ikke meget at hjælpe, og det hjælper!
* ''Dokumentation'' Du kan hjælpe med at udvide denne side og anden dokumentation om '''Phonon'''. Det kræver ikke meget at hjælpe, og det hjælper!
* ''Udbredelse:'' Vi er altid glade for omtale af KDE of '''Phonon'''.
 
* ''Påskønnelse:'' Opmuntrende ord kan bidrage til at løfte stemningen helt op i skyerne blandt trætte udviklere konfronteret med drilse fejl og andre udfordringer. Positive emails, meddelelser på IRC, øl, pizza, elektroniske dimser og andet, der kan holde udviklere i gang er meget velkomment.


[[Category:Multimedia/da]]
[[Category:Multimedia/da]]
[[Category:Avancerede brugere/da]]
[[Category:Avancerede brugere/da]]

Latest revision as of 13:33, 13 September 2020

Hjem » Programmer » Multimedia » Phonon

Phonon er et multimedie lydsystem til flere platforme til programmører. Phonon giver også slutbrugeren adskillige funktioner og fordele.

Hovedtræk

  • Centraliseret konfiguration af lyd og video: Konfiguration af hardware og af håndtering af medier kan ske i en enkelt, centraliseret dialog.
  • Design styret af formål: I stedet for forlange, at du vælger forskellige lydoutput til forskellige programmer, så beskriver programmer, som bruger Phonon hvilken slags lydputput de producerer (bekendtgørelser, musik, video, kommunikation) og lader dig vælge output for hver af disse kategorier.
  • Automatisk valg af enheder: Flytbare lyd- og videoenheder som USB og Bluetooth headsets bliver lette at anvende med Phonon. Phonon agerer på signaler fra Solid, som er KDE's delsystem for hardware, og bruger automatisk nye enheder.

Konfiguration

Phonon kan konfigureres i Phonons konfigurationsmodul, som findes i Systemindstillinger under Multimedia. Du kan finde en guide til de tilgængelige indstillinger i Phonons håndbog.

Fejlretning

Ingen lyd

Mulige grunde til, at du ikke har nogen lyd.

Forkert standardordning af enheder

Phonon vælger automatisk blandt tilgængelige lydenheder for bedst mulig lyd. Desværre virker det ikke altid. Se under Getting Involved for information om, hvordan du kan hjælpe med at rette det.

Enheder mangler i listen

Måske bruger Solid eller andre systembiblioteker det samme navn for forskellige enheder, hvilket forhindrer Phonon i at vise disse enheder korrekt. Se Getting Involved for information om, hvordan du kan hjælpe med at rette det.

Kan ikke tilgå lydenhed

Hvis din brugerkonto har utilstrækkelige tilladelser til at tilgå lydenheder, så kan Phonon ikke afspille lyde. Se dokumentationen for din distribution om, hvordan du sætter din brugerkonto korrekt op. Hvis PulseAudio ikke bliver brugt, så sørg for, at din brugerkonto tilhører brugergruppen audio.

Lyden kommer fra den forkerte enhed

Dette hænger sammen med problemet ovenfor. Sørg også for, at den rigtige enhed står først i listen i fanebladet Enhedspræference, som findes i Harsware -> Multimedie -> Phonon -> Konfiguration af lyd og video i Systemindstillinger. Hvis enheden ikke er tilgængelig (hvis for eksempel et USB-headset er koblet fra), så forsøger Phonon at bruge den næste enhed i listen.

Phonon forårsager et nedbrud

Søg på bugs.kde.org for at se, om fejlen allerede er indrapporteret. Hvis ikke, så rapportér den venligst. Hvis fejlrapporten findes, men du har ny information, så føj den venligst til den eksisterende rapport.

Enheder fra ~/.asoundrc or /etc/asound.conf bliver ikke vist

Sørg for, at du har sat et navnehint for din enhed. Et eksempel på en fyldestgørende beskrivelse af en enhed med et hint:

pcm.softvolPhonon {
     type softvol
     slave.pcm "default:CARD=0"
     control {
        name "Phonon"
        card 0
     }
     min_dB -51.0
     max_dB 0.0
     resolution 100
     hint {
        show on
        description "My Soundcard with extra Volume Control"
     }
}

Systemindstillinger går ned når Phonon vælges

Det skyldes sandsynligvis, at du har xine som en motor. Fjern filen ~/.xine/catalog.cache og prøv igen.

Motorbiblioteker

Phonon benytter sig af motorbiblioteker til at gøre det egentlige arbejde.

  • Phonon-GStreamer: GStreamer er GNOME-projektets multimediebibliotek. Phonon-GStreamer er i øjeblikket den anbefalede motor til Kubuntu, og er under intens udvikling.
  • Phonon-VLC: VLC er en meget populær medieafspiller,som findes på mange platforme. Den er skrevet ved hjælp af et multimediebibliotek kaldet libvlc, som vi også har brugt til en motor til Phonon. Den er under aktiv udvikling, og er genstand for megen opmærksomhed både fra VLC's og Phonons udviklere.
  • Phonon-Xine: Tidligere Phonons mest populære motor; den vedligeholdes ikke mere og anbefales ikke.
  • Phonon-DS9: Dette er en motor til Microsoft Windows, som bruger DirectShow 9.
  • Phonon-QT7: Dette er en motor til Mac OS X, som bruger QuickTime 7.
  • Phonon-MPlayer: Dette var en motor til Phonon fra en anden udbyder, men den vedligeholdes ikke mere.
  • Phonon-NMM: Dette er en opgivet og ikke længere vedligeholdt motor, som blev startet af Saarland Universitets Graphics Lab og Motama.

Bliv involveret

Der er flere måder, du som bruger kan involvere dig.

  • Udbredelse: KDE og Phonon er fantastiske! Spred det glade budskab.
  • Påskønnelse: Opmuntrende ord kan bidrage til at løfte stemningen helt op i skyerne blandt trætte udviklere konfronteret med drilske fejl og andre udfordringer. Positive emails, meddelelser på IRC, øl, pizza, elektroniske dimser og andet, der kan holde udviklere i gang er meget velkomment.
  • Kvalitetssikring: Kør Phonon, brug den og rapportér fejl og uregelmæssigheder til udviklerne.
  • Dokumentation Du kan hjælpe med at udvide denne side og anden dokumentation om Phonon. Det kræver ikke meget at hjælpe, og det hjælper!