Plasma/Opgavelinjen

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 14:11, 3 October 2022 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Plasmas Opgavelinje

Opgavelinjen i panelet med tre programmer.

Opgavelinjen giver nem adgang til kørende programmer. Den optager midterafsnittet af panelet. Hvis et programs vindue er blevet placeret bag ved andre vinduer, eller hvis det er blevet minimeret, så kan det bringes frem og klar til at modtage input ved at klikke på dets faneblad i Opgavelinjen.

Opgavelinje-widget'et

Opgavelinjen er faktisk et widget, hvilket betyder, at du kan placere det hvor som helst. For eksempel kan du føje et nyt panel til den øverste skærmkant og placere en Opgavelinje der, eller du kunne placere den på skrivebordet hvis du vil. Du kan endda have flere kopier af det forskellige steder.

Når du starter et program, vil du se et nyt faneblad i Opgavelinjen, som viser programmets ikon og titlen på det vindue, der blev åbnet.

Hvis du klikker på fanebladet svarende til det aktive vindue, så bliver dette vindue minimeret. Hvis der stadig er vinduer, som ikke er minimerede, så vil det forreste af dem blive aktivt. Hvis du klikker på fanebladet for et minimeret vindue, så vil det blive vist foran alle andre vinduer, og det vil blive aktivt. Hvis du klikker på fanebladet for et vindue, som ligger bagved andre vinduer, så bliver det bragt foran de andre vinduer, og det bliver aktivt.

Du kan også højreklikke på et faneblad for at få kontekstmenuen frem. Dette giver dig flere valgmuligheder. For eksempel kan du bestemme, hvilke virtuelle skærme vinduet skal vises på, og du kan lukke vinduet.

Opgavelinje med mange vinduer, herunder en gruppe på tre Dolphin-vinduer.

Hvis du har mange vinduer åbne, så kan fanebladene blive grupperet. I så fald vil du se et tal med en lille pil over i højre side af fanebladet. Klikker du på sådan en gruppe, så dukker der en liste af faneblade for individuelle vinduer op, som du kan bruge lige som almindelige faneblade i Opgavelinjen. Højreklikker du på en gruppe, så får du mulighed for at lukke alle vinduerne i gruppen.

Du kan også aktivere vinduer ved at holde Alt nede mens du taster Tab en eller flere gange. På den måde bladrer du igennem alle vinduer, hvad enten der bliver vist eller er minimerede.

Note

Nogle programmer åbner ikke en grafisk brugerflade, når de bliver startet. De vises derfor ikke i Opgavelinjen. I stedet vil de få et ikon i Statusområdet.


Indstilling

Statusområdets indstillingsdialog åbnes ved at højreklikke på den og vælge Indstil Opgavelinje.... Hvis du finder det vanskeligt at klikke på den og ikke på en af dens opgaver, så klik først på panelets værktøjskasse; herefter kan du klikke overalt i Statusområdet.

Opgavelinjens indstillingesdialog - Udseende.
Opgavelinjens indstillingesdialog - Opførsel.

Her kan du ændre Statusområdets opførsel. Følgende indstillinger er særligt nyttige:

Gruppering og sortering
I dropnedmenuen Gruppér kan du vælge Efter programnavn eller Gruppér ikke. (Du kan også vælge at gruppering kun aktiveres, hvis opgavelinjen er fuld.) I dropnedmenuen Sortér kan du også vælge Sortér ikke, Manuelt (valgt som standard), Alfabetisk, Efter skrivebord eller Efter aktivitet.
Vis kun opgaver
Der er forskellige muligheder for ikke at få vist alle opgaver i opgavelinjen, men at sortere dem fra, som du ikke vil se.

Vælg imellem

  • Vis kun opgaver fra den aktuelle skærm
  • Vis kun opgaver fra det aktuelle skrivebord
  • Vis kun opgaver fra den aktuelle aktivitet
  • Vis kun opgaver som er minimerede


Hav mere end en række i værktøjslinjen
Hvis du bruger mange programmer på en gang, så kan det være en fordel at angive Maks. rækker og tilvælge Opstil altid opgaver i kolonner af så mange rækker.


To nyttige afkrydsningsbokse i afsnittet Udseende
  • Vis værktøjstips

Et værktøjstip er en lille forhåndsvisning af opgaven.

  • Markér programmer som afspiller lyd

Programmer, som afspiller lyd bliver markeret med et lille højtalersymbol, som gør det lettere at identificere, hvor de afspillede lyd kommer fra.

Alternative opgavelinjer

Liste med alternative opgavelinjer.

Du kan skifte standard-opgavelinje-widget'et ud med en af de to andre valgmuligheder. For at gøre det skal du højre-klikke på opgavelinjen og vælge Vis alternativer... i kontekstmenuen. Vælg imellem Opgavelinje med kun ikoner og Vinduesliste. Lad os se på dem begge.

Opgavelinje med kun ikoner

Sådan ser Opgavelinje med kun ikoner ud.

Opgavelinje med kun ikoner viser opgavernes ikoner men ikke titlen på det åbne vindue. Dette kræver mindre plads, så der er plads til at vise flere opgaver. Denne opgavelinje har i det store hele de samme indstillingsmuligheder som standard-opgavelinjen.

Vinduesliste

Sådan ser Vinduesliste ud.

Med Vinduesliste skrumper opgavelinjen til kun at vise et ikon. Klik på dette ikon for at åbne listen med opgaver. Dette widget har næsten ingen indstillingsmuligheder.