Konqueror

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Konqueror and the translation is 100% complete.
Den alsidige fil manager og webbrowser

Generelle funkioner

Mange af Konqueror's funktioner kan bruges, uanset hvad du får vist: for eksempel faneblade, sidepanelet, vinduesrammer og bogmærker. Dette gør den er kraftfuld ikke bare som webbrowser men også som et alment anvendeligt program.

Hovedpunkter

  • Kraftfuld og fleksibel fil manager
  • KHTML browser, som understøtter webstandarderne
  • Indlejret visning af filer takket være KParts
  • Flere delte visninger og faneblade
  • Sidebar'er og udvidelser giver øget funktionalitet
  • Integration med andre KDE programmer som KGet Download Manager og Akregator Feed Læser
  • Håndtering af netværks- og pseudo-filsystemer gennem KIO

Faneblade

Fanebladene bruges i Konqueror på same måde som i mange andre KDE programmer. Du kan lave et nyt faneblad fra menuen Fil. Du kan arbejde med fanebladene ved at højreklikke på fanen af det aktuelt åbne faneblad. Du kan flytte rundt på faneblade ved at klikke med den midterste museknap og trække langs fanebladslinjen.

Bogmærker

Bogmærker lader dig gemme URL'er, sådan at du let kan genindlæse sider senere i Konqueror eller endda i et eksternt program som KRunner.

For at gemme et bogmærke til en webside skal du navigere til siden og så vælge menuen Bogmærker -> Tilføj bogmærke (standardgenvejen er Ctrl+B). Næste gang du vælger Bogmærker, vil du se det nye bogmærke i listen.

For at omdøbe bogmærker og gruppere dem i mapper vælger du Bogmærker -> Redigér bogmærker....

Sessioner

Sessioner er gemt statusinformation fra Konqueror. Du kan fx gemme en Konqueror-session, hvor du har visse sider åbne i Konqueror (i enhver kombination af faneblede og vinduer); dem kan du når som helst åbne igen fra sessionslisten, og de vil åbne på samme måde, som de var da du gemte sessionen.

Før du gemmer en session skal du sikre dig, at du kun har de instanser af Konqueror åbne, som du vil gemme. Vælg så menuen Fil -> Sessioner -> Gem som... og vælg et navn for sessionen. Nu vises sessionen i menuen Fil -> Sessioner. Du kan senere håndtere dine forskellige sessioner ved at vælge Fil -> Sessioner -> Håndtér....

Rammer

Rammer lader dig vise flere steder, dokumentre eller websteder i et faneblad ved at opdele vinduet. Dette kan bruges til af fremvise flere websider på en gang, til at kopiere filer fra et sted til et andet (enten fra en mappe til en anden eller fra et netværkssted som et FTP sted eller en delt netværksmappe), til at fremvise to dokumenter på samme tid for at sammenligne dem og til mange andre ting. For at lave en ramme vælger du Opdel visning lodret eller Opdel visning vandret fra menuen Vindue eller ved at højreklikke på statuslinjen nederst i vinduet. Du kan også bruge de tastaturgenveje, som vises i menuen for hver handling. Du kan arbejde med en visning ved at klikke på den og så bruge de sædvanlige betjeningsmuligheder.

Rammer i Konqueror

Konqueror som webbrowser

Webbrowseren Konqueror

Konqueror er den indbyggede webbrowser. Den har de hurtige HTML- og JavaScript-fremvisningsdele KHTML og KJS; de blev kendte da Apple valgte at basere udviklingen af sin populære Webkit fremvisningsdel på dem på grund af deres hurtighed og overholdelse af webstandarderne. Den understøtter også forskellige Firefox-kompatible plugins, Java, flere billedformater, forbindelser over Secure Socket Layer (SSL) med mere. For at se alle de standarder, som Konqueror understøtter, kan du gå til siden about:konqueror/specs i et Konqueror-vindue.

KHTML eller Webkit

Efter at Nokia overførte Webkit til deres værktøjssæt i Qt 4.5, har der været mange diskussioner om at erstatte KHTML med Webkit i Konqueror. KDE-udviklerne har skrevet en WebKit-komponent (KPart) som kan erstatte KHTML. KHTML er stadig den fremvisningsdel, som bliver brugt som standard. På et eller andet tidspunkt vil det måske blive lavet om, men indtil nu er WebKit-KPart'en en ekstra komponent, som du må installere, hvis du vil bruge den. Ud over Konqueror er der et par andre browsere under udvikling, som anvender WebKit som standard, for eksempel Arora og Rekonq.

Konqueror som en filmanager

Konqueror bruger Dolphin's KPart til at håndtere filer, således at den kan alt, hvad Dolphin kan. Der er mange indstillingsmuligheder i menuen Indstillinger > Indstil Konqueror > Filhåndtering. Hvad du indstiller, gælder også for Dolphin og omvendt. Vil du vide mere om filhåndtering med Konqueror, så læs om Dolphin.

Filbrowseren Konqueror

Konqueror er også et universelt fremviserprogram takket være den egenskab til at indlejre lyd-, video- og dokumentfremvisere.

Hjælp

Brug af musegestusser

Jeg vil gerne have Konqueror som min standard fil manager

Begyndende med KDE Software Compilation 4.2 kan du skift standard fil manager gennem Systemindstillinger -> Standardprogrammer

Konquerors WebKit-visningstilstand

Fra KDE Software Compilation 4.5 kan Konqueror bruge en WebKit-komponent til at browse websider ved hjælp af KPart-teknologien. Vælg Indstillinger -> Indstil Konqueror -> Filhåndtering -> Filassociationer, søg efter html, klik på fanebladet Indlejring og flyt Webkit(kwebkitpart) op.

Brug GMail's Web Interface i Konqueror

Denne forumside forklarer, hvordam man forbedrer visningen af GMail i Konqueror.

Vink og tips

Slå op i Wikipedia

Du kan slå et ord op i Wikipedia på ingen tid. Forestil dig dig, at en kollega kommer ind og taler om ISCSI. Ved du ikke hvad det er? Det klarer du nemt, skriv blot

wp:ISCSI

i Konqueror og tryk ENTER. Du bliver nu bragt til Wikipedias artikel om iscsi.

Formatér en man-side i en mere læsbar form

Skriv

man:rsync

i Konqueror for at få vist al informationen om kommandoen rsync og dens brug i et format, der er behageligt at se på og også bedre at udskrive.

Find andre af Konquerors funktioner

Find flere genveje ved at se i Konquerors menu Indstillinger -> Indstil Konqueror -> Webbrowsing -> Webgenveje.

Du kan også tilføje dine egne. Se Webgenveje for detaljer.

Nøgleord

Filmanager, Filbrowser, Filhåndtering, webbrowser, Internet, filfremviser, indlejret forhåndsvisning, KPart, KIO