Amarok

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Amarok and the translation is 100% complete.


Home » Applications » Multimedia » Amarok

Amarok er en musikmanager fra KDE-fællesskabet

Amarok er en åben, alsidig, stærk musikafspiller med mange funktioner, som kører på flere platforme. Den lader dig let håndtere din musiksamling, den henter automatisk information og omslag og har indbygget kompatibilitet med tjenester som Jamendo, Last.fm, Magnatune og Librivox. Desuden kan alle dens elementer tilpasses, så brugere kan ændre dens udseende, sådan at den tjener deres behov. Den aktuelle stabile udgave er version 2.9, som blev udgivet d. 7 marts 2018.

Hvis du ikke har brugt Amarok før, så kan du måske have glæde af Amaroks guide til at komme godt i gang eller du kan gennemse Amaroks håndbog.

Tip

Klik på et billede for at se det i fuld størrelse


Brugerflade


Amarok fremviser som standard en brugerflade delt i tre felter.


Det venstre felt (Mediekilder)

Feltet Mediekilder til venstre er stedet, hvor du kan tilgå din lokale samling såvel som andre tjenester: Lokal musik for oven, som er den primære indgang til din lokale samling og tilsluttede enheder som mp3-afspillere og cd'er.
Der er et afsnit til alle de internettjenester, som du har aktiveret. Her kan du bladre igennem lister over radiostationer og podcasts, lytte til dem, abonnere på dem, håndtere din last.fm-konto, købe musik fra onlinebutikker som Magnatuen og hente uafhængige kunstneres musik fra Jamendo med mere.
Afsnittet Spillelister lader dig skabe og håndtere Dynamiske spillelister og tilgå dine Gemte spillelister og den Automatiske spillelistegenerator.
Afsnittet Filer fremviser en integreret filbrowser og afsnittet Podcasts lader dig tilgå dine podcastabonnementer.

Det midterste felt (Kontekstvisningen)

Det er her al information vises. Det midterste felt indeholder 3 appletter, som dynamisk ændrer sig for at vise information om det spor, som spilles lige nu.
Du kan se vurdering, score og hvor ofte nummeret er blevet spillet (eller det senest spillede spor, hvis der ikke spilles noget lige nu) i appletten Aktuelt spor , Sangtekster og Wikipedia, hvis der er en side om kunstneren.
Flere appletter kan tilføjes, fjernes og omarrangeres ved brug af indstillingsikonet i Appletlinjen nederst i feltet.

Det højre felt (Spillelistevisningen)

Amarok har de mest konfigurerbare spillelister, som findes i nogen eksisterende musikafspiller. Den giver dig mulighed for at forme spillelisten efter dit eget hoved.
For at hjælpe dig i gang er der tre foruddefinerede spillelister, som du kan tage udgangspunkt i når du skal lave det layout, som tjener dig bedst. Du kan generere spillelister dynamisk med forskellige bias eller bruge den Automatiske spillelistegenerator, blande, spille tilfældige spor eller gentage, lægge spor i kø og gemme eksisterende spillelister til senere brug.

Funktioner

Afspilning af musik

Amarok understøtter de fleste populære formater for musikfiler.
Den aktuelle liste af formater afhænger af, hvilke codecs der er installeret og hvilken Ohonon-lydmotor, der bruges på dit system.
Traditionelle spillelister understøttes også — du kan lave, gemme og indlæse alle de spillelister du ønsker.

Understøttelse af enheder

Amarok understøtter et væld af medieenheder så som iPods, MTP og UMS enheder.

Knappen Sammenflettet visning oven over samlingen lader dig flette samlingerne sammen. Det betyder, at numre fra din lokale samling, fra musik-cd, mp3-afspiller og så videre vil blive vist som én samling. Det er en tænd/sluk-knap, så du kan let vende tilbage til at se kilderne hver for sig.

Konfigurerbar Kontekstvisning

Kontekstvisningen, Amaroks vigtigste seværdighed, kan automatisk hente information (så som albumomslag, sangtekster og Wikipedia information) om det aktuelle nummer fra internettet og vise det. Det er en af Amaroks unikke funktioner.

Flere internettjenester

Amarok slår portene op til store oplevelser med multimedieindhold fra internettet.
  • Der er brugerflader for tjenester som Ampache music servers og mp2tunes lockers, sådan at du kan lytte til din musik hvor du end er i verden.
  • Du kan prøvelytte til og købe musik fra Magnatune.
  • Du kan bruge tjenesten Jamendo til at lytte til og nedhente musik af uafhængige kunstnere, som du kan støtte med donationer.
  • Med den integrerede last.fm functionalitet kan du scrobble dine spor, bruge last.fm functioner som statistik og hitlister og abonnenter kan lytte til radiostrømme tilpasset din musiksmag — alt det i Amarok.
  • Afhængigt af, hvor du bor kan du have adgang til Amazons MP3 musikbutik.

Og det er kun begyndelsen — du kan endda tilføje flere internettjenester ved hjælp af Håndtering af scripts.

Information

Der er adgang til mange scripts igennem scripthåndteringen. Gå til Indstillinger -> Indstil Amarok... -> Scripts -> Håndtér scripts og se listen af tilgængelige scripts igennem. Du kan indsnævre valgmulighederne ved at skrive nogle ord i søgeboksen. Når du har fundet et script, som du vil prøve, så klikker du blot på knappen Installér ved siden af det. Næste gang du starter Amarok, så finder du scriptet med en liste af mediestrømme i afsnittet Internet i feltet Mediekilder.

For danske brugere findes der en omfattende liste ved navn Danish Radio Streams Service. For at finde den hurtigt kan du skrive "danish" i søgeboksen.


Håndtering af scripts

Scripts er tilføjelser, som lader dig udvide Amaroks funktionalitet på nye måder. I den nye Amarik 2.5 kan du bruge Håndtér scripts til at åbne Amaroks vindue Installation af tilføjelser.

Håndtering af omslag

Du kan bladre igennem din musiksamling ved at bruge den fikse Håndtering af omslag, som viser billedet på omslaget, hente omslag fra forskellige kilder eller lade Amarok automatisk lede efter omslag på internettet.

Vurdering og scoring

Du kan vise, hvor meget du holder af et nummer ved at vurdere det. Amarok understøtter også vurderinger med ½⋅✩. Desuden kan Amarok beregne en score (en slags gættet vurdering) ud fra ting, som hvor ofte du lytter til nummeret eller springer det over.

Popup dropperen

Dette er en fornyende brugerflade, som giver dig forskellige kontekstafhængige valgmuligheder (på samme måde som med en højrekliksmenu), som du kan slippe et nummer over. Grib et spor og se, hvordan Popup dropperen dukker op i kontekstvisningsfeltet!

Konfigurerbar Spillelistevisnng

Den aktuelt indlæste spilleliste er meget konfigurerbar og kan vise information om numrene på den måde, som du foretrækker. Hvis du er vant til Regnearksvisningen fra Amarok 1.x serien, som også kendes fra andre musikafspillere, så kan du også få den! Spillelistevisningen lader dig gemme eller eksportere den aktuelle spilleliste.

Dynamiske spillelister

I Amarok kan du lave vægtede, tilfældige spillelister, som følger forskellige kriterier præcist eller tilnærmelsesvist. For eksempel kan du lave en spilleliste, som består af tilfældigt valgte numre, som har mere end 3 stjerner og er fra 1967 eller deromkring!

Understøttelse af Replay Gain

Amarok understøtter Replay Gain information i tags, som er indlejret i filer og justerer automatisk nummerets volumen til et fælles niveau.

Genopdag din musik!

Hvis du får problemer

  • Prøv at se på siden om fejlsøgning, hvis du har vanskeligere spørgsmål.
  • Du kan også få hjælp direkte i kanalen #amarok på netværket irc.freenode.net. Stil di spørgsmål og vær tålmodig. Lige så snart der er en til stede, som kan hjælpe dig, så vil du få et svar. Der er også kanaler på andre sprog; prøv #amarok.de for spørgsmål på tysk, #amarok.fr for spørgsmål på fransk og #amarok.es for spørgsmål på spansk.

Mere information


Hjælp til denne applikation kan findes på projektets hjemmeside